Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 147 keittokirjaan.
OHJE Kati Pohja KUVA Arto Vuohelainen

Rahka-voitaikina on mehevä ja voitaikinaa kevyempi käärö kaalille. Jos haluat lisätä täytteeseen riisiä, keitä 1 dl puuroriisiä ja sekoita kypsä riisi kuullotetun kaali-sipuliseoksen joukkoon ennen piirakan kokoamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 ½ t + 40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kaalipiirakka venäläiseen tapaan

Ainekset

Rahkavoitaikina
250
g
maitorahkaa
250
g
huoneenlämpöistä voita
n. 4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
tl
sokeria
Kaalitäyte
800
g
keräkaalia
1
sipuli
1
rkl
voita tai öljyä
1
tl
kuminaa
1
tl
fenkolia
1
tl
suolaa
½
tl
meiramia
½
tl
mustapippuria
1
rkl
väkiviinaetikkaa
rkl
hunajaa)
Voiteluun
1
kananmuna
Koristeluun
½
tl
kuminan siemeniä
½
tl
fenkolin siemeniä

Työvaiheet

  1. Valmista taikina. Sekoita rahka ja huoneenlämpöinen voi keskenään. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää rahka-voiseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä vaivaa sitä. Pyöritä taikina palloksi ja laita kylmään noin 1 t ajaksi.
  2. Poista kaalista kova kanta ja suikaloi kaali mahdollisimman ohueksi. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi.
  3. Kuullota suikaleita hetki kattilassa voissa tai öljyssä. Lisää mausteet ja etikka, halutessasi myös hunaja. Pienennä lämpö minimiin ja peitä kattila kannella. Anna hautua silloin tällöin sekoitellen, kunnes kaali on täysin pehmeää, noin 1 t.
  4. Nosta kattila liedeltä ja anna seoksen jäähtyä. Jos et leivo piirakkaa samana päivänä, säilytä kaaliseos jääkaapissa.
  5. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Kauli taikina jauhotetulla leivinpöydällä noin 35 x 30 cm:n levyksi. Nosta levy leivinpaperoidulle pellille ja levitä kaalitäyte levylle suorakaiteen muotoon (noin 10 x 20 cm). Nosta taikinan pidemmiltä sivuilta reunat ylös ja sulje lomittain. Jos taikinaa on liikaa, leikkaa ylimääräinen pois, jottei saumasta tule liian paksu. Nipistele sauma tiukasti kiinni, jotta se ei aukea paistamisen aikana. Sulje myös päädyt ja nipistele ne kiinni.
  6. Voitele piirakka kananmunalla ja ripottele koristeeksi kuminan ja fenkolin siemeniä. Pistä muutama höyryaukko piirakan pintaan.
  7. Kypsennä piirakkaa 175 asteessa noin 45 min, kunnes se on kauniisti ruskistunut.
  8. Peittele kuuma piirakka leivinliinalla ja anna jäähtyä. Säilytä jäähtynyt piirakka jääkaapissa, mutta tarjoa se mieluiten lämmitettynä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
kitiCnatiC on lisännyt 25 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Himoittu omena-sipuli 18.9.2016

Ainekset

1
dl
Soijamaitoa
1,5
tl
Omenaviinietikkaa
3
dl
Öljyä
2
rkl
Vaahterasiirappia
Merisuolaa
2
kpl
Sipulia
2
kpl
Makeaa omena

Työvaiheet

Sekoita sauvasekoittimella soijamaito ja omenaviinietikka. Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen, kunnes
seos on majoneesimainen. Lisää vaahterasiirapi ja suola.

Leikkaa sipuli ohuiksi slaisleiksi ja raasta kuorittu, putsattu omena. Sekoita omena ja sipuli majoneesiin ja anna vetäytyä puolisen tuntia.

Resepti kopioitu Satu Silvon silvoplee kirjasta.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kokki Joël Robuchonin perunamuusi ei ole mikä tahansa arkimuusi. Siihen tulee uskomaton määrä voita, joka tekee koostumuksesta ja mausta ainutlaatuisen. Myös valmistusprosessi eroaa tavallisesta muusista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
55 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Joël Robuchonin voinen perunamuusi

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita
2
l
kylmää vettä
1
rkl
karkeaa merisuolaa
250
g
kylmää voita
dl
täysmaitoa
¼
tl
mustapippuria
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Pese perunat huolellisesti. Laita kokonaiset perunat, vesi ja suola isoon kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, laske lieden lämpöä ja peitä kannella. Keitä noin 25 minuuttia tai kunnes perunat ovat kokeiltaessa kypsiä.

  2. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja laita se jääkaappiin odottamaan.

  3. Valuta ja kuori perunat kuumina. Purista perunat perunaprässin läpi isoon pinnoitettuun kattilaan tai kasariin. Voit myös soseuttaa perunat monitoimikoneessa pienintä raastinterää käyttäen.

  4. Laita kattila keskilämmölle ja sekoita lastalla reippaasti käännellen noin 5 minuuttia, jotta sose hieman kuivuu.

  5. Kuumenna samaan aikaan maito pienessä kattilassa tai mikroaaltouunissa.

  6. Laske lieden lämpöä. Lisää kylmä voi muusiin pienissä erissä voimakkaasti vatkaten. Lisää kuuma maito nauhana, edelleen sekoittaen. Jatka sekoittamista, kunnes maito on imeytynyt. Mausta pippurilla ja halutessasi suolalla.

Vinkki Jos haluat soseesta vieläkin silkkisempää, siivilöi se ennen tarjoamista.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Fish & chips -annoksesta inspiroituneessa perjantaiherkussa maistuvat savukala ja etikan puraisu. Etikka kannattaa pirskotella ranujen päälle pikkulusikan kautta, jotta ei tule vahinkolorausta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Tikkuperunat ja savukalamajoneesi

Ainekset

10
keskikokoista kiinteää perunaa (esim. Annabelle)
1
l
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
2
tl
sormisuolaa
SAVUKALAMAJONEESI
2
dl
majoneesia (ks. ohje)
200
g
savusilakoita tai savusiikaa
1
rkl
sitruunamehua
LISÄKSI
½–1
rkl
punaviinietikkaa
10
ruohosipulinvartta

Työvaiheet

  1. Valmista ensin majoneesi (ks. ohje). Poista kaloista nahka ja ruodot. Laita kalat ja majoneesi sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta ainekset. Purista sitruunamehu joukkoon. Nosta kylmään maustumaan.

  2. Pese perunat huolellisesti ja kuivaa ne. Leikkaa perunoista ohuita tikkuja tai höylää perunat keittiömandoliinilla. Kuivaa perunatikut huolellisesti talouspaperilla.

  3. Lämmitä rypsiöljy paksupohjaisessa kattilassa 180-asteiseksi. Mittaa öljyn lämpötila elektronisella lämpömittarilla. (Pidä kansi käden ulottuvilla ja lämpö tasaisena lieden tehoa säätämällä.)

  4. Uppopaista perunoita kourallinen kerrallaan 4–5 minuuttia. Valuta ne talouspaperin päällä. Mausta sormisuolalla.

  5. Laita tikkuperunat vadille. Valuta päälle maun mukaan punaviinietikkaa. Hienonna lopuksi pinnalle ruohosipulia.

Pikamajoneesi

Ainekset

2
dl
rypsiöljyä
1
rkl
dijoninsinappia
1
tl
etikkaa
1
kananmuna
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista majoneesi huoneenlämpöisistä aineksista. Laita öljy, sinappi ja etikka sauvasekoittimen kulhoon. Riko päälle huoneenlämpöinen kananmuna.

  2. Nosta sauvasekoitin ainesten päälle kulhoon niin, että keltuainen jää terän alle. Käynnistä sekoitin ja anna sen käydä, kunnes majoneesi on tasaista ja paksua. Mausta suolalla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Ilmavan ja kevyen gnocchitaikinan niksit ovat mahdollisimman vähän kosteutta sisältävät perunat. Siksi ne kannattaa keittämisen sijaan paahtaa tai höyryttää. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5–6
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Perunagnocchit ja salviavoi

Ainekset

500
g
puikulaperunoita
½
tl
suolaa
1
iso kananmuna (L-koko)
n. 1½
dl
vehnäjauhoja
SALVIAVOI
100
g
voita
20
salvian lehteä
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat. Kuumenna kattilassa vettä ja laita perunat siivilään tai kattilan höyryosaan kiehuvan veden päälle. Höyrytä ne kannen alla kypsiksi, 18–25 minuuttia.

  2. Kuori ja halkaise kuumat perunat. Laita ne perunaprässiin ja paina perunalumi kevyesti jauhotetulle työtasolle. Levitä keko varovasti haarukalla tasaiseksi kerrokseksi. Anna jäähtyä noin 5 minuuttia.

  3. Ripottele päälle suola. Riko muna lasiin, vatkaa sen rakenne rikki haarukalla ja valuta perunalumelle. Siivilöi päälle ½ dl jauhoja. Sekoita leipurinlastalla käännellen, kunnes kananmuna imeytyy perunoihin. Lisää jauhoja muutamassa erässä ja vaivaa muotoiltavan kiinteäksi taikinaksi. Vältä liikaa vaivaamista ettei taikina sitkisty. Myös liika jauho tekee gnoccheista raskaita.

  4. Anna taikinan levätä muutama minuutti. Leikkaa se neljään osaan. Rullaa taikinapalat kämmenillä työtasoa vasten pitkiksi tangoiksi (n. 37 cm). Lisää tarvittaessa jauhoja, jos taikina tarttuu työtasoon kiinni.

  5. Leikkaa tangot 1½–2 cm:n paloiksi. Ripottele hiukan jauhoja palojen väliin.

  6. Pyöritä taikinapala halutessasi soikeaksi ja pyöräytä se gnocchilautaa tai haaru- kan koveraa puolta vasten. Laita gnocchit odottamaan jauhotetulle tarjottimelle.

  7. Laita vettä kuumenemaan isoon kattilaan. Mausta suolalla (1 tl suolaa/1 l vettä).

  8. Sulata voi isossa pannussa. Voi saa hieman kuohahtaa ja ruskistua. Nypi salviasta lehdet pannulle. Ota pannu pois liedeltä.

  9. Laita gnocchit veteen ja pyöräytä vettä reikäkauhalla, jotta gnocchit eivät tartu toisiinsa. Kun gnocchit kohoavat veden pinnalle, odota vielä noin 25 sekuntia ja nosta ne reikäkauhalla suoraan pannulle.

  10. Paista gnoccheja salviavoissa noin minuutti. Heiluttele pannua, jotta voi peittää gnocchit kauttaaltaan. Rouhi päälle pippuria. Tarjoa lisäksi raastettua parmesaania.

Vinkki Valmista gnocchit heti, sillä taikina ei kestä pitkää säilyttämistä. Kypsentämättömät gnocchit voi pakastaa leivinpaperin päällä leikkuulaudalla. Siirrä jäätyneet gnocchit varovasti pakastusrasiaan. Keitä ne jäisinä kiehuvassa vedessä.

Kommentit (0)