Helsingin Sanomat on lisännyt 420 reseptiä.
Linkitetty 221 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Karamellisoitua sipulia, pehmeä täyte ja rapea pohja. Helppo ja edullinen sipuligalette paistetaan rennosti pellillä.

Sipuli jää usein ruoissa ja suolaisissa leivonnaisissa maustajan rooliin. Oheisessa piirakkaohjeessa sipulit saavat kuitenkin pääosan.

Sipulit leikataan paksuiksi viipaleiksi ja esikypsennetään uunipellillä, jolloin ne karamellisoituvat. Kilo sipulia paahtuu uunissa näppärästi ilman vaivannäköä.

Sipulien valmistuessa ehtii valmistaa piirakalle pohjan ja täytteen. Helppo pohjataikina syntyy nyppimällä ainekset yhteen. Se kaulitaan rennosti levyksi leivinpaperin päälle ja peitellään ranskankermalla.

Hieman jäähtyneet sipulit voi nostella täytteen päälle kauniiksi kasoiksi. Uuni hoitaa loput!

Tämän piirakan aineksia voi muunnella sen mukaan, mitä keittiöstä valmistushetkellä löytyy:

  • Sipulitäytteeseen voi yhdistellä erilaisia sipuleita. Mikä tahansa viinietikka sopii täytteeseen.
  • Voit käyttää pohjaan mitä tahansa juustoraastetta. Jos kaapissasi on täysjyvävehnä- tai ruisjauhoja, voit korvata kolmanneksen vehnäjauhoista niillä.
  • Täytteen ranskankerman tilalle sopii esimerkiksi turkkilainen jogurtti. 
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Karamellisoitu sipuligalette

Ainekset

Pohja
3
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
dl
juustoraastetta
100
g
voita tai leivontamargariinia
½
dl
vettä
Sipulitäyte
500
g
sipulia
500
g
punasipulia
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
2
rkl
sokeria
2
rkl
viinietikkaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Ranskankermatäyte
1
prk (200 g)
ranskankermaa
1
kananmuna
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Valmista sipulitäyte. Kuori sipulit ja leikkaa ne poikittain noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi myös valkosipulinkynnet.
  2. Levitä pellille leivinpaperi ja sivele se ruokalusikallisella öljyä. Ripottele päälle ruokalusikallinen sokeria tasaiseksi kerrokseksi ja nostele sipulikiekot sen päälle. Sivele sipulit lopulla öljyllä ja ripottele päälle loppu sokeri. Pirskota päälle etikkaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  3. Anna sipuleiden paahtua 225-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
  4. Valmista sillä aikaa pohja. Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja juustoraaste kulhossa. Lisää rasva ja nypi muruiksi. Kaada joukkoon vesi ja sekoita tasaiseksi.
  5. Kauli taikina kevyesti jauhotetun leivinpaperin päälle halkaisijaltaan noin 30 sentin kokoiseksi pyöreäksi levyksi. Nostele levyn reunat ylös.
  6. Sekoita ranskankerma, muna ja mausteet keskenään. Levitä seos taikinan päälle.
  7. Nostele päälle jäähtyneet sipulit lomittain ja päällekkäin.
  8. Alenna uunin lämpö 200 asteeseen ja paista piirakkaa toiseksi alimmalla tasolla noin 20 minuuttia.

Vinkki! Pohjan voi valmistaa myös monitoimikoneessa leikkuuterällä murustamalla ensin rasvan ja kuivat aineet, lisäämällä sitten vesitilkan ja pyöräyttämällä tasaiseksi.

Kommentit (1)

Hampipeikko

Aivan supermaukas galette! Tarjoilin vuohenjuuston, balsamicon ja saksanpähkinöiden ja uusi-seelantilaisen valkoviinin kanssa - nam!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3143 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Piia Arnould

Purkki tai pari kypsiä linssejä on hyvä pitää keittiön kaapeissa hätävarana. Niistä syntyy nopea tomaattinen kastike, jonka ei tarvitse kauaa porista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Linssibolognese

Ainekset

2
rkl
oliiviöljyä
½
ps (à 200 g)
sipulia (pakaste)
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tlk (400 g)
yrttimaustettua tomaattimurskaa
1
tlk (380 g)
kypsiä punaisia linssejä (säilyke)
2–3
tl
sokeria
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
½
ruukku tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna öljy pannussa ja lisää sipulikuutiot. Kuullota 1 minuutti ja raasta joukkoon valkosipulinkynnet.

  2. Lisää tomaattipyree ja paista sekoittaen muutama minuutti. Lisää tomaattimurska ja valutetut linssit. Mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla.

  3. Peitä pannu kannella ja anna kastikkeen porista 10 minuuttia. Hienonna lopuksi joukkoon basilika. Tarjoa linssibolognese pastan, perunamuusin tai keitetyn ruokaviljan kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Moderni metsäsienisalaatti saa yllättävästi makua harissasta. Aavistuksen makea ja hieman tulinen tahna toimii mahtavasti tuhdissa smetana-ranskankermakastikkeessa.

Blinit paistetaan usein kirkastetussa voissa. Sulata sitä varten paketillinen voita kattilassa. Anna voisulan seistä muutama minuutti ja kuori pinnalta vaahto pois. Kaada kirkas voi varovasti toiseen astiaan. Pohjalle jää sakka, jonka voit käyttää vaikka leivonnassa. Kirkastettu voi...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
40 min + taikinan tekeytyminen seuraavaan päivään
Vaikeustaso
Helppo

Klassiset blinit ja moderni metsäsienisalaatti

Ainekset

5
dl
(täys)maitoa
25
g
tuorehiivaa
3
dl
tattarijauhoja
3
dl
vehnäjauhoja
2
dl
olutta
3
kananmunan keltuaista
2
tl
suolaa
50
g
voita sulatettuna
3
kananmunan valkuaista
PAISTAMISEEN
kirkastettua voita
MODERNI METSÄSIENISALAATTI
300
g
kuutioituja suolasieniä, esimerkiksi haaparouskuja
1
iso punasipuli
1
prk (200 g)
ranskankermaa
1
prk (120 g)
smetanaa
2
rkl
kurkkusalaattia
1
rkl
harissaa
1
rkl
hunajaa
½
pienen sitruunan mehu ja 1 pienen sitruunan kuoriraaste
1
ruukku ruohosipulia
½
tl
rouhittua mustapippuria
suolaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva siihen. Sekoita joukkoon tattarijauhot, peitä kulho liinalla ja anna tekeytyä huoneenlämmössä muutaman tunnin ajan, tai jääkaapissa seuraavaan päivään.

  2. Sekoita taikinaan vehnäjauhot, olut, keltuaiset, suola ja voisula. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi ja kääntele joukkoon.

  3. Tee taikinan tekeytyessä sienisalaatti. Liota suolasieniä, kunnes ne ovat sopivan suolaisia. Valuta huolella. Kuori ja hienonna punasipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarkista suolan tarve ja lisää halutessasi.

  4. Kuumenna pannu aluksi hyvin kuumaksi. Paista kirkastetussa voissa valurautapannulla keskilämmöllä, kunnes blinien reunat rupeavat hyytymään, voitele välillä voisulalla. Käännä ja paista vielä muutama minuutti, lisää kirkastettua voita pannulle vähitellen paistamisen lomassa.

VINKKI!

Klassisen blinitaikinan muuntaminen gluteenittomaksi onnistuu helposti vaihtamalla vehnäjauhot vaaleaan, gluteenittomaan jauhoseokseen ja valitsemalla gluteeniton olut.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Punajuuresta ja piparjuuresta makua saava jättiblini on kätevä tarjottava. Paistat vain muutaman ja leikkaat valmiiksi pikkupaloiksi. Tästä taikinasta tulee neljä jättibliniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 kpl
Valmistusaika
35 min + taikinan kohotukset 2 t
Vaikeustaso
Helppo

XL-punajuuriblini

Ainekset

dl
vehnäjauhoja
¾
dl
tattarijauhoja
2
tl
kuivahiivaa
1
tl
suolaa
2
dl
luonnonjogurttia
1maitoa
dl
maitoa
2
kananmunaa
1
kypsä punajuuri
2
rkl
raastettua piparjuurta
PAISTAMISEEN
kirkastettua voita
TARJOILUUN
smetanaa, graavikalaa, mätiä, kapriksia ja tilliä

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat ainekset keskenään.

  2. Sekoita jogurtti ja maito keskenään ja lämmitä 42-asteiseksi.

  3. Erottele keltuaiset ja valkuaiset ja lisää keltuaiset jogurttimaitoon. Kaada seos kuivien ainesten joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä noin tunnin ajan.

  4. Soseuta punajuuri ja sekoita piparjuuriraaste joukkoon. Lisää taikinaan. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella vaahdoksi ja kääntele varovasti joukkoon. Anna vielä seistä huoneenlämmössä tunnin ajan.

  5. Paista blinit kirkastetussa voissa isolla valurautapannulla keskilämmöllä molemmin puolin rapeiksi.

  6. Leikkaa valmiit blinit annospaloiksi tarjolle ja nosta päälle smetanaa, graavikalaa, mätiä, kapriksia ja hienonnettua tilliä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3143 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Meri Milash ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Kun bataatti-perunavuokaan lisää hieman parmesaania, se maistuu muulloinkin kuin jouluna. Pehmeää ja tasaista lisuketta voisi lusikoida sellaisenaankin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataatti-perunavuoka

Ainekset

1–2
(noin 700 g)
bataattia
1–2
(noin 300 g)
isoa jauhoista perunaa (esim. bellarosa)
2
rkl
voita
2
dl
kuohukermaa
dl
parmesaania raastettuna
2
rkl
juoksevaa hunajaa
½
tl
suolaa
PINNALLE
½
dl
parmesaania raastettuna
¼
dl
korppujauhoja

Työvaiheet

  1. Kuori ja lohko bataatit ja perunat. Keitä vähässä vedessä 20–25 minuuttia, kunnes juurekset ovat kypsiä. Valuta, lisää voi ja soseuta karkeasti sähkövatkaimella.

  2. Lisää joukkoon kerma, parmesaani, hunaja ja suola. Vatkaa tasaiseksi.

  3. Kaada seos voideltuun uunivuokaan (vetoisuus 2 l). Tasoita pinta.

  4. Sekoita parmesaani ja korppujauhot keskenään. Ripottele seos vuoan pinnalle.

  5. Kypsennä 150-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 1–1½ tuntia, kunnes sose on kiinteytynyt ja saanut kauniin värin.

Kommentit (0)