Johanna Yli-Muilu on lisännyt 7 reseptiä.
Linkitetty 87 keittokirjaan.

Lehtikaalista, tuosta supervihanneksesta, saat fetajuuston kanssa aikaan mahtavan maukkaan piiraan pinjansiementen höystämänä. Tässä resepti piiraaseen, jonka pohjassa maistuu pähkinävivahteinen speltti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 - 6
Valmistusaika
noin 1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Lehtikaali-fetapiiras

Ainekset

Täyte:
150
g
lehtikaalia [suikaloituna runsas litra]
1
sipuli [keskikokoinen]
1 - 2
valkosipulinkynttä
öljyä + voita paistinpannulle
100
g
fetajuustoa
1
dl
pinjansiemeniä
2
dl
ruokakermaa
3
kananmunaa
musta- ja valkopippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Pohja:
dl
spelttijauhoa
dl
vehnäjauhoja
100
g
voita
1/4
tl
suolaa
1 - 2
rkl
kylmää vettä

Työvaiheet

Huuhdo lehtikaali hyvin ja leikkaa lehtiruodit irti [se käy kätevästi, kun taitat lehden pitkittäin kahtia]. Suikaloi kaalinlehdet. Hienonna sipuli ja valkosipuli.

Kuumenna paistinpannu ja lisää sille öljy ja voi. Kuullota ensin sipuleita hieman ja lisää sitten lehtikaali. Anna hautua miedolla lämmöllä sillä aikaa, kun valmistat pohjataikinan, sekoittele välillä.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Mittaa jauhot kulhoon ja lisää suola sekä kylmä voi pieninä kuutioina. Nypi murumaiseksi seokseksi ja lisää vesi. Sekoita vaivaamatta tasaiseksi taikinaksi. Lisää hieman jauhoja, jos taikina on liian kostean tuntuista.

Ota paistinpannu pois levyltä, kun lehtikaali on pehmentynyt ja mausta lehtikaaliseos kevyesti suolalla ja valkopippurilla. Jätä jäähtymään.

Painele pohjataikina 25 - 28 senttisen piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Piiraspohjan reunat saa kätevästi pysymään pystyssä paistamisen aikana, kun teet kolminkerroin taitellusta alumiinifoliosta suikaleet, jotka painelet reunojen sisäpuolelle esipaistamisen ajaksi. Paista pohjaa uunissa ensin 5 minuuttia, poista alumiinisuikaleet ja jatka paistamista vielä pari-kolme minuuttia. Nosta pohja pois uunista ja alenna uunin lämpö 200 asteeseen.

Mikäli fetajuusto on pakattu öljyyn, valuta öljy pois talouspaperin päällä. Hienonna juusto muruiksi, mittaa pinjansiemenet ja sekoita kulhossa kananmunat ja ruokakerma [mausta seos mustapippurilla ja lisää hiukan suolaa, mikäli feta ei ole kovin suolaista].

Levitä lehtikaaliseos piiraspohjalle. Lisää murusteltu feta ja kaada kermamunaseos päälle. Ripottele pinjansiemenet pinnalle. Paista 200 asteessa vielä 20 - 30 minuuttia eli kunnes piiras on hyytynyt ja saanut hieman väriä pintaansa.

Tarjoa lehtikaali-fetapiiras lämpimänä hyvän valkoviinin tai teen kera ja nauti!

Ohje löytyy myös tuuma&toimi-blogista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.