Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3415 reseptiä.
Linkitetty 94 keittokirjaan.
OHJE Sasu Laukkonen KUVA Anna Huovinen

Munakoiso on kasvikunnan ”liha”, josta saat maukkaan täytteen lihattomaan lihikseen eli vihikseen. Piirakan täytteeksi paistettuna siinä on ihmeen syvä ja lihaisa maku.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 15 kpl
Valmistusaika
1 t + 1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lihattomat lihapiirakat

Ainekset

Taikina
3
dl
kasvimaitoa
1
pss
kuivahiivaa
1
rkl
öljyä
1
rkl
sokeria
½
tl
merisuolaa
n. 7
dl
hiivaleipäjauhoja
Munakoisotäyte
1
munakoiso
1
iso sipuli
3
rkl
rypsiöljyä
½
tl
viinietikkaa
½
tl
merisuolaa
½
tl
sokeria
1
tl
jauhettua maustepippuria ja/tai mustapippuria
10
hienonnettua basilikanlehteä
½
tl
kuivattua oreganoa
½
tl
kuivattua meiramia
3
dl
keitettyä riisiä
Friteeraamiseen
4
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Tee taikina. Lämmitä maito 37-asteiseksi. Sekoita loput ainekset joukkoon ja vaivaa vain hetki. Peitä kulho liinalla ja jätä lämpimään paikkaan nousemaan noin 1 tunniksi.
  2. Valmista täyte. Keitä riisi, jos jääkaapissa ole valmiiksi keitettyjä tähteitä.
  3. Leikkaa munakoiso ja sipuli pieniksi kuutioiksi. Paista munakoisoa ja sipulia kattilassa öljyssä reilut 5 minuuttia koko ajan sekoittaen niin, että niiden määrä näyttää huvenneen puoleen. Lisää etikka, suola ja sokeri. Ota kattila pois liedeltä ja lisää loput ainekset.
  4. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, kumoa se jauhotetun työpöydän päälle ja vaivaa ilmat pois. Ota taikinasta golfpallon kokoisia paloja ja kaulitse ne melko ohuiksi levyiksi. Aseta levyjen toiseen päätyyn reilu 1 rkl täytettä. Voitele laidat vedellä, käännä puolikuiksi ja painele reunat haarukalla, jotta ne pysyvät kiinni.
  5. Kuumenna öljy 170-asteiseksi ja friteeraa piirakat kullanruskeiksi, noin 4 minuuttia kummaltakin puolelta. Valuta piirakoita hetki talouspaperin päällä ja tarjoa esimerkiksi säilöttyjen punajuurien kanssa.

Juomasuositus: Tanskalaisen Mikkellerin valmistama Not Just Another Wit, 5,80 e/0,33 l, on kiinnostava vehnäolut. Sen maku on jännittävä sitruksen, vehnäisen maltaan ja jopa pippurisuuden yhdistelmä, joka sopii kiehtovasti piirakan rasvaisuuden kanssa. (Terhi Oksanen-Alén)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 337 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1194 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.