Me Naiset on lisännyt 1588 reseptiä.
Linkitetty 105 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Juha Salminen

Riisipaperirullat vaativat vähän näpertelyä, mutta lopputulos palkitsee. Täytteessä maistuvat raikkaat kasvikset ja mausteinen tofu. Dipiksi sopii täyteläinen maapähkinäkastike.

Oletko kokeillut riisipaperirullia kotonasi? Vietnamilaisten kesärullien valmistus saattaa tuntua hankalalta, mutta ensimmäisen kerran jälkeen epäluulot karisevat.

Kesärulliin tarvitaan riisipaperia, jota löytyy marketin Aasia-hyllystä.

Paketista otetaan yksi paperi kerrallaan ja liotetaan se kevyesti vedessä reunallisella, laakealla lautasella. Vesi voi olla kylmää tai, kuten pakkauksessa mainitaan, kuumennettua. Lämpötila vaikuttaa vain riisipaperin pehmenemisnopeuteen. Kun riisipaperi on hieman pehmentynyt, sen voi nostaa työalustalle ja taputella kevyesti talouspaperilla.

Täytteeksi voi kääriä kypsennettyjä riisinuudeleita, korianteria ja muita yrttejä, salaattia, lehtipinaattia ja vaikka suikaloitua kurkkua. Riisipaperin sivureunat käännetään täytteen päälle, tai toinen reuna jätetään avoimeksi. Rullaus kääröksi ja valmista on.

Oheisessa ohjeessa täytteeksi kääritään paistettua tofua, riisinuudeleita ja suikaloituja kasviksia. Olennaisessa osassa dippi, jonka kanssa kesärullat tarjotaan. Tällä kertaa se sekoitetaan maapähkinävoista ja maustekastikkeista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Tofu-kesärullat

Ainekset

100
g
ohutta riisinuudelia
2
pientä porkkanaa
1
punainen paprika
½
kurkkua
1
ruukku
minttua
1
ruukku
korianteria
Maapähkinädippi
1
dl
maapähkinävoita
4
tl
soijakastiketta
2
rkl
ruokosokeria
4
tl
limetin mehua
1
tl
srirachaa
noin 1
dl
kuumaa vettä
Maustettu tofu
1
pkt (300 g)
maustamatonta tofua
4
rkl
seesamiöljyä
3
rkl
maissitärkkelystä (tai perunajauhoja)
3
rkl
maapähkinädippiä (kts. ohje)
4
tl
soijakastiketta
4
tl
ruokosokeria
Lisäksi
1
pkt (noin 12 kpl)
riisipaperia

Työvaiheet

  1. Keitä nuudeli pakkauksen ohjeen mukaan, valuta ja siirrä sivuun. Suikaloi kaikki kasvikset hyvin ohuiksi. Revi yrtit.

  2. Tee maapähkinädippi soseuttamalla kaikki ainekset keskenään ja lisäämällä erissä sen verran kuumaa vettä, että kastike on dippimäisen juoksevaa.

  3. Tee maustettu tofu. Kuutioi ja kuivaa tofu. Paista rapeaksi 3 rkl:ssa seesamiöljyä.

  4. Sekoita kulhossa loppu seesamiöljyä, maissijauhot, 3 rkl valmista maapähkinädippiä, soijakastike ja ruokosokeri.

  5. Kaada pannulle tofujen joukkoon ja jatka paistamista keskilämmöllä muutama minuutti koko ajan sekoittaen, kunnes tofuista tulee kiiltäviä. Siirrä sivuun.

  6. Kasta riisipaperit kuumaan veteen (pakkauksen ohjeen mukaan) ja taittele sisään kasviksia, yrttiä, nuudeleita ja maustettua tofua. Kääri rullalle.

  7. Tarjoa lopun maapähkinädipin ja srirachan kanssa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3244 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Oliiviöljy on tomaattikeiton silkinpehmeän suutuntuman salaisuus. Ennen tomaattisesonkia keitto valmistuu säilötyistä tomaateista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Pappa al pomodoro eli italialainen tomaattikeitto

Ainekset

3
valkosipulinkynttä
1
ruukku basilikaa
¾
dl
oliiviöljyä
¼
tl
mustapippuria
2
tlk (à 400 g)
kokonaisia kuorittuja tomaatteja
4–5
dl
vettä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
5
cm:n pala
kuivahtanutta vaaleaa leipää
n. 180
g
kirsikkatomaatteja
PINNALLE
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Nypi basilikasta lehdet erilleen, hienon­na varret.

  2. Kaada öljy kattilaan ja lisää valko­sipuli. Lämmitä matalalla lämmöllä, kunnes valkosipuli alkaa tuoksua, mut­ta ei ole ruskistunut.

  3. Lisää basilikan varret ja rouhi jouk­koon mustapippuri. Kuumenna sekoit­taen minuutin verran.

  4. Kumoa tomaatit kattilaan ja huuhtele tölkit vedellä. Lisää vesi, suola ja sokeri. Painele tomaatit rikki puulastalla.

  5. Kuumenna kiehuvaksi ja murenna joukkoon leipä. Anna kiehua kannen alla hiljaa poristen 40–45 minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa. Keitto saa olla koostumukseltaan paksua. (Sitä ei tarvitse soseuttaa.)

  6. Paista kirsikkatomaatteja pannulla pari minuuttia. Annostele keitto lauta­sille, lisää kirsikkatomaatit ja basilikan­lehdet. Valuta pinnalle vielä öljyä.

Vinkki Käytä keitossa miedohkoa olii­viöljyä sen verran kuin raaskit, kuitenkin vähintään ¾ dl.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3244 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Papukeitto ei väreillä ilottele, mutta makua riittää senkin edestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 40 min + papujen liottaminen yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Pasta e fagioli eli pasta-papukeitto

Ainekset

PAVUT
3
dl
kuivattuja borlottipapuja
2
porkkanaa
1
sipuli
2
lehtisellerin vartta
5
valkosipulinkynttä
4
salvian oksaa
1
tl
suolaa
n. 1½
l
vettä
KEITTO
2
valkosipulinkynttä
8
salvianlehteä
2
rkl
oliiviöljyä
200
g
ditalini- tai zitapastaa
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Huuhtele pavut ja laita ne isoon kulhoon. Kaada päälle kylmää vettä ja anna papujen liota yön yli.

  2. Valuta pavut ja laita ne pataan. Kuori ja paloittele porkkanat ja sipu­li muutamaan osaan. Leikkaa lehti sellerit muutamaan palaan. Kuori valkosipulinkynnet.

  3. Laita kasvikset, suola ja salvian oksat pataan. Kaada päälle vesi.

  4. Kuumenna kiehuvaksi. Laske läm­pöä ja peitä pata kannella. Anna pa­pujen kiehua hiljalleen poreilevassa vedessä 45–60 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

  5. Poimi kasvikset ja salvian oksat pois. Valuta pavut niin, että otat lie­men talteen.

  6. Soseuta puolet pavuista ja puolet keitinliemestä keskenään tehosekoit­timessa tai monitoimikoneessa.

  7. Valmista keitto. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Nypi salviasta lehdet. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää valkosipuli sekä salvia. Kaada joukkoon papu­liemiseos ja loput pavut. Lisää lientä sen verran, että keitosta tulee paksuhkoa. Kuu­menna kiehuvaksi ja alenna lämpöä.

  8. Keitä pasta suolalla maustetus­sa vedessä 3 minuuttia vajaaksi keittoajastaan.

  9. Lisää valutettu pasta keittoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä vielä muutama minuutti. Valuta pin­nalle oliiviöljyä.

Vinkki Voit myös paistaa salvian­lehdet pannussa öljyssä ja lisätä ne keiton pinnalle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3244 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Ribollitaan voi käyttää niitä kasviksia mitä kaapista löytyy. Lisää vettä, jos haluat padasta keittomaisempaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–5
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Ribollita-pata

Ainekset

1
iso sipuli
2
porkkanaa
2
lehtisellerin vartta
6
valkosipulinkynttä
200
g
mustakaalia
¼
kuivahtaneesta ciabattasta
5
aurinkokuivattuja tomaattia
1
prk (380/230 g)
pieniä kypsiä valkoisia papuja (cannellini)
3
rkl
oliiviöljyä
tl
suolaa
2
rkl
tomaattipyreetä
l
vettä
1
parmesaanipalan kanta
4
oksaa tuoretta timjamia
¾
tl
chilirouhetta tai aleppon pippuria
¼
tl
mustapippuria
PINNALLE
3
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja pork­kanat. Leikkaa lehtisellerit pie­niksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

  2. Huuhtele kaalit, poista kova lehtiruoti ja suikaloi lehdet. Revi tai murenna leipä paloiksi.

  3. Suikaloi aurinkokokuivatut to­maatit. Valuta pavut siivilässä.

  4. Kuumenna öljy padassa. Lisää kasvikset ja suola. Kuullota noin 8 minuuttia.

  5. Lisää tomaattipyree ja aurinko­kuivatut tomaatit. Paista sekoitta­en muutama minuutti.

  6. Lisää vesi, pavut, parmesaanin kanta, timjami, chilirouhe ja mustapippuri. Keitä 5 minuuttia.

  7. Kääntele kaalit keittoon kahdes­sa erässä. Lisää sitten leipä.

  8. Kypsennä 15 minuuttia. Valuta lopuksi pinnalle oliiviöljyä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3244 reseptiä.
Linkitetty 45 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Gnudit eli ricottajuustosta valmistetut pumpulin­pehmeät pallerot ovat sukua gnoccheille. Tavallisesti gnudit keitetään, mutta tässä ohjeessa ne pyöritel­lään isoiksi pulliksi ja kypsennetään tomaattikastik­keen syleilyssä uunissa. Lopputulos? Suussasulavan maukas ja yllättävän...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunignudit tomaattikastikkeessa

Ainekset

l (n. 180 g)
tuoretta pinaattia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
¾
dl
parmesaania raastettuna
2
rs (à 250 g)
ricottajuustoa
noin 4
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
2
prk (à 400 g)
säilöttyjä kirsikkatomaatteja
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
½
dl
parmesaania raastettuna
2
tl
balsamiviinietikkaa
TARJOILUUN
raastettua parmesaania
tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Voitele yksi iso (tilavuus 2 l) tai neljä pienempää uuninkestävää vuokaa.

  2. Ryöppää pinaatteja kiehuvassa vedessä noin 30 sekuntia. Valuta ne siivilässä ja huuhdo kylmällä vedellä. Puristele vesi huolellisesti pois. Hienonna pinaatit.

  3. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuullota ne öljyssä. Raasta parmesaani hienoksi. Sekoita gnudien ainekset kulhossa.

  4. Valmista kastike. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota ne öljyssä pehmeiksi. Lisää tomaatit, suola, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kastikkeen porista miedolla lämmöllä ilman kantta 15 minuuttia. Raasta joukkoon parmesaani ja lisää balsamico. Levitä tomaattikastike uunivuokaan.

  5. Muotoile gnudiseoksesta 12–16 palluraa ja nosta ne kastikkeen päälle vuokaan. (Käytä mieluiten suojakäsineitä, sillä taikina on löysää. Voit myös nostaa pallerot taikinasta kahdella ruokalusikalla suoraan vuokaan.)

  6. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes gnudit ovat kauniin värisiä. Raasta päälle parmesaania ja viimeistele basilikanlehdillä.

Vinkki Voit tarjota gnudipallot myös pääruokana. Keitä silloin niiden seuraksi pastaa ja nauti vihreän salaatin kanssa.

Kommentit (1)

MinniMinni

Todella hyvää. Tein pyöryköistä vähän pienempiä ja tomaattikastikkeeksi Marcella Hazanin ohjeella tehty yksinkertainen tomaattikastike. Söimme spagetin kera.