Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 160 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Leikkaa munakoiso viuhkaksi, täytä makua tasapainottavalla artisokkatahnalla ja paahda uunissa. Rucolapediltä tarjottu muheva munakoiso tuo veden kielelle.  

Kaunis munakoisoviuhka on näyttävä ilmestys ruokapöydässä. Kun sen maustaa hyvin ja tarjoaa esimerkiksi salaattipedillä, kääntyvät ruokailijoiden suupielet takuulla hymyyn.

Marinoiduista artisokansydämistä syntyy sitruunalla ja valkosipulilla maustettuna ja manteleilla tukevoitettuna upean makuinen tahna munakoison täytteeksi. Munakoiso leikataan pituussuunnassa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi niin, että kanta jää yhtenäiseksi ja pitää viipaleet kasassa.

Artisokkatahna levitetään viipaleiden väliin ja öljyllä sivelty munakoiso kypsennetään uunissa pehmeäksi. Kypsän munakoison viipaleet saa levitettyä lautasella kauniiksi viuhkaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Artisokalla täytetyt munakoisot

Ainekset

2
munakoisoa
½
tl
suolaa
Artisokkatahna
1
tlk (190/115 g)
marinoituja artisokansydämiä
2
valkosipulinkynttä
1
sitruunan kuori ja puolikkaan mehu
1
ps (65 g)
rucolaa
1
dl
manteleita
2
tl
oreganoa
1
tl
suolaa
Lisäksi
1
rkl
öljyä
½
dl
manteleita
½
dl
maustamatonta jogurttia

Työvaiheet

  1. Huuhtele munakoisot. Leikkaa ne pitkittäin noin sentin paksuisiksi viipaleiksi siten, että viipaleet ovat kiinni munakoison kannassa. Ripottele suolaa viipaleiden väliin ja anna munakoison itkettyä muutama minuutti. Pyyhi ylimääräinen suola talouspaperilla pois.
  2. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
  3. Kumoa artisokat marinadeineen teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipulit. Raasta sitruunan keltainen kuo­riosa ja purista mehu artisokkien joukkoon, lisää valkosipulit, 1 dl rucolaa sekä mantelit ja mausteet. Soseuta ainekset tahnaksi.

  4. Levitä tahna munakoisoviipaleiden vä­leihin. Laita koisot uunipellille, sivele vähän öljyä pintaan ja kypsennä uunissa 40–45 minuuttia.

  5. Paahda manteleita kuivassa kuumassa paistinpannussa koko ajan sekoittaen 1–2 minuuttia. Kaada mantelit pois pannusta, etteivät ne pala.

  6. Levitä loppu rucola tarjoiluastiaan, levitä kypsät munakoisot viuhkaksi salaatin päälle ja koristele manteleilla ja jogurtilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.