Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.
OHJE Albert Franch Sunyer KUVA Tuomas Kolehmainen

Rapeiksi leivitetyt selleri­ schnitzelit saavat raikasta hapokkuutta sienisalsasta. Tuoreiden kantarellien sijaan lisukkeen voi valmis­ taa säilötyistä kantarelleista tai suppilovahveroista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Juurisellerischnitzelit

Ainekset

2
isoa (yht. noin 1 kg) juuriselleriä
¾
dl
vehnäjauhoja
2
kananmunaa
200
g
kuivahtanutta (hapanjuuri)leipää murustettuna
3
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
mustapippuria ja suolaa

Työvaiheet

  1. Pese juurisellerit ja paahda niitä kokonaisina 200-asteisessa uunissa noin 30–45 min, kunnes veitsi uppoaa niihin sulavasti. Anna sellereiden jäähtyä ja kuori ne. Leikkaa juurekset noin 1½ cm:n viipaleiksi. Huuhtele viipaleet nopeasti kylmällä vedellä.

  2. Laita leivitykseen tarvittavat ainekset ja astiat valmiiksi. Kaada jauhot lautaselle. Vatkaa munien rakenne rikki ja kaada ne syvälle lautaselle. Laita kolmannelle lautaselle hapanjuurileivän murut. Varaa neljäs lautanen leivitetyille schnitzeleille. Päällystä viides lautanen parilla talouspaperilla paistettuja schnitzeleitä varten.

  3. Kääntele yksi selleriviipale kerrallaan jauhoissa, dippaa se kananmunaan ja valuta ylimääräinen pois. Kääntele selleriviipale seuraavaksi leivänmuruissa: voit painaa muruja varovasti kiinni leikkeeseen. Siirrä valmis leike lautaselle odottelemaan, ja leivitä loput sellerit samoin.

  4. Kuumenna öljy pannulla noin 190 asteeseen. Laita niin monta schnitzeliä pannuun kuin saat mukavasti mahtumaan. Paista 2–3 minuuttia, käännä leike ja paista sitä toiselta puolelta yhtä kauan, kunnes leike on kauttaaltaan kullanruskea. Nosta leike lautaselle ja anna ylimääräisen öljyn imeytyä talouspaperiin.

  5. Nosta leike lautaselle ja lisää päälle keko sienisalsaa. Tarjoa reilun majoneesilusikallisen kanssa.

Salsa pikkelöidyistä sienistä

Ainekset

250
g
kantarelleja tai suppilovahveroita TAI 2 prk (à 184/110 g) suolaliemeen säilöttyjä kantarelleja
dl
valkoviinietikkaa
dl
valkoviiniä
dl
sokeria
SALSAAN
1–2
(150 g)
punasipulia
1
pieni valkosipulinkynsi
½
dl
persiljanvarsia hienonnettuna
1
rkl
rypsiöljyä
noin 1
rkl
pikkelöityjen sienten lientä
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista sienet pikkelöitymään mieluiten 1–2 päivää ennen tarjoilua. (Jos käytät säilöttyjä kantarelleja, niitä ei tarvitse pikkelöidä erikseen.) Laita viinietikka, viini ja sokeri kattilaan. Kiehauta ja jäähdytä. Putsaa sienet ja laita ne lasipurkkiin. Kaada viilentynyt liemi päälle ja sulje tiiviisti – älä jätä purkkiin ilmaa. Anna maustua jääkaapissa.

  2. Valmista sienisalsa pikkelöidyistä sienistä. Valuta sienet liemestä isoon astiaan (säästä liemi). Kuori ja hienonna punasipulit ja valkosipulinkynsi. Hienonna persiljanvarret. Lisää sipulit, persiljat ja öljy sienten joukkoon. Mausta pikkeliliemellä ja suolalla. Tarkista maku.

Vegaaninen sitruunamajoneesi

Ainekset

1
dl
aquafabaa eli kikherneiden säilöntälientä
1
rkl
valkoviinietikkaa
1
tl
suolaa
5
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1–2
tl
hienoa sitruunankuoriraastetta

Työvaiheet

  1. Valmista majoneesi huoneenlämpöisistä aineksista. Laita aquafaba, viinietikka ja suola korkeaan sauvasekoittimen mentävään astiaan.

  2. Laita sauvasekoitin astian pohjalle ja käynnistä, mutta älä nosta sekoitinta pohjasta. Lisää joukkoon öljy hitaasti ohuena nauhana, kunnes seos on hyvin sekoittunutta, paksua ja kiiltävää. Voit nostaa sauvasekoittimen pois.

  3. Mausta raastetulla sitruunankuorella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.