Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 108 keittokirjaan.
OHJE Mitra Matouf ja Marja Samuli KUVA Marja Samuli

Kuku on iranilainen, yleensä yrteillä silattu munakas, joka leikataan osiin jo pannulla ja jonka raaka-aineet vaihtelevat kokin mieltymysten tai tilaisuuden juhlavuuden mukaan.

Kuuden hengen munakasta varten hienonnetaan viisi kokonaista sipulia. Ohjeeseen käytetään tavallisen kepasipulin sijasta hopeasipulia, jossa miedompi ja makeampi maku. Sen takia sitä ei tarvitse tässä reseptissä erikseen kuullottaa.

Sipulin lisäksi munakkaaseen tulee perunaa. Perunat raastetaan, jotta ne kypsyisivät tarpeeksi nopeasti. Perunaraasteesta pitää valuttaa neste pois, jotta munakkaasta ei tule vetinen. Lusikallinen mantelijauhetta ehkäisee myös tämän ongelman.

Mausteiksi riittää kurkuma, paprika ja suola. Munakas paistetaan reilussa öljyssä ja leikataan jo pannulla annospaloiksi, jotka on helpompi kääntää ja paistaa toiseltakin puolelta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Kuku eli persialainen munakas

Ainekset

5
hopeasipulia
2
keskikokoista perunaa
5
kananmunaa
2
rkl
mantelijauhetta tai vehnäjauhoja
1
tl
kurkumaa
1
tl
paprikajauhetta
½
tl
suolaa
LISÄKSI
oliiviöljyä paistamiseen
tuoretta minttua ja sitruunalohkoja

Työvaiheet

  1. Kuori sipulit ja perunat. Hienonna sipulit. Raasta perunat ja valuta irronnut neste pois. Sekoita taikinan ainekset kulhossa ja jätä se tekeytymään 10 minuutiksi.

  2. Kuumenna pannulla runsaasti oliiviöljyä. Lisää taikinaa 2–3 cm:n kerros. Varmista, että munakas liikkuu öljyn pinnalla. Paista keskilämmöllä, kunnes munakkaan alapinta on kullankeltainen. Peitä kannella ja anna kypsyä noin 5–10 minuuttia.

  3. Leikkaa munakas pizzan tapaan sektoreiksi ja käännä viipaleet. Kypsennä vielä noin 10 minuuttia kannen alla, kunnes munakas on kypsä ja molemmin puolin kullanruskea. Paista samoin loppu taikina.

  4. Tarjoa mintun ja sitruunalohkojen kanssa.

Kommentit (4)

Naminami
Seuraa 
Liittynyt17.2.2015

Meiĺlä laitetaan tähän munakkaaseen paljon yrttejä ja pinaattiakin. Minusta se on hyvää.

Vierailija

Meillä laitetaan joulukinkun rippeet hienonnettua sekaan sekä keitetyt perunat tilsittyna, myös porkkanalaatikon jämät käy sekaan. Hyvää on.

Vierailija

Mikä on hopeasipuli ja mistä niitä saa?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei,

hopeasipuleita saa ihan tavallisista, jos ei nyt kaikista pienimmistä, ruokakaupoista. Ne ovat maultaan miedompia ja makeampia kuin ns. tavallinen sipuli. Väriltään hopeasipuli on nimensä mukaisesti hyvin vaalean harmahtava.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.