Kuku on iranilainen, yleensä yrteillä silattu munakas, joka leikataan osiin jo pannulla ja jonka raaka-aineet vaihtelevat kokin mieltymysten tai tilaisuuden juhlavuuden mukaan.
Kuuden hengen munakasta varten hienonnetaan viisi kokonaista sipulia. Ohjeeseen käytetään tavallisen kepasipulin sijasta hopeasipulia, jossa miedompi ja makeampi maku. Sen takia sitä ei tarvitse tässä reseptissä erikseen kuullottaa.
Sipulin lisäksi munakkaaseen tulee perunaa. Perunat raastetaan, jotta ne kypsyisivät tarpeeksi nopeasti. Perunaraasteesta pitää valuttaa neste pois, jotta munakkaasta ei tule vetinen. Lusikallinen mantelijauhetta ehkäisee myös tämän ongelman.
Mausteiksi riittää kurkuma, paprika ja suola. Munakas paistetaan reilussa öljyssä ja leikataan jo pannulla annospaloiksi, jotka on helpompi kääntää ja paistaa toiseltakin puolelta.
Kuku eli persialainen munakas
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuori sipulit ja perunat. Hienonna sipulit. Raasta perunat ja valuta irronnut neste pois. Sekoita taikinan ainekset kulhossa ja jätä se tekeytymään 10 minuutiksi.
-
Kuumenna pannulla runsaasti oliiviöljyä. Lisää taikinaa 2–3 cm:n kerros. Varmista, että munakas liikkuu öljyn pinnalla. Paista keskilämmöllä, kunnes munakkaan alapinta on kullankeltainen. Peitä kannella ja anna kypsyä noin 5–10 minuuttia.
-
Leikkaa munakas pizzan tapaan sektoreiksi ja käännä viipaleet. Kypsennä vielä noin 10 minuuttia kannen alla, kunnes munakas on kypsä ja molemmin puolin kullanruskea. Paista samoin loppu taikina.
-
Tarjoa mintun ja sitruunalohkojen kanssa.
Meiĺlä laitetaan tähän munakkaaseen paljon yrttejä ja pinaattiakin. Minusta se on hyvää.
Meillä laitetaan joulukinkun rippeet hienonnettua sekaan sekä keitetyt perunat tilsittyna, myös porkkanalaatikon jämät käy sekaan. Hyvää on.
Mikä on hopeasipuli ja mistä niitä saa?
Hei,
hopeasipuleita saa ihan tavallisista, jos ei nyt kaikista pienimmistä, ruokakaupoista. Ne ovat maultaan miedompia ja makeampia kuin ns. tavallinen sipuli. Väriltään hopeasipuli on nimensä mukaisesti hyvin vaalean harmahtava.