Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen
Mahtavan hyvä viikonloppuruoka valmistuu nachopellin tapaan mutta ohuiksi viipaloiduista perunoista. Valkosipulilla maustetut mustapavut sopivat paahtumaan perunoiden kanssa samalle pellille. Pikkelöity jalapeno varmistaa tulisuuden!
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3–4
Valmistusaika
40 min + papujen liotus 12 t ja keittäminen 1–2 t
Vaikeustaso
Helppo

Mustapapu-perunapelti

Ainekset

KEITETYT PAVUT
400
g
kuivattuja mustapapuja
1
punasipuli
½
valkosipuli
2
laakerinlehteä
1
kokonainen kuivattu chili
1
tl
suolaa
1,2
l
vettä
PERUNAPELTI
700
g
perunoita
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
suolaa
1
tl
savupaprikajauhetta
VALKOSIPULIPAVUT
4
dl
keitettyjä mustapapuja
3
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
1
tl
oreganoa
PIKKELÖITY JALAPENO
2–3
tuoretta jalapenoa
3
rkl
omenaviinietikkaa
3
rkl
vettä
¼
tl
suolaa
LISÄKSI
2
avokadoa
1
pieni vihreä paprika
½
ruukku korianteria
150
g
ranskankermaa

Työvaiheet

  1. Liota kuivattuja papuja vedessä noin 12 t. Kaada vesi pois. Laita valutetut pavut kattilaan.

  2. Kuori ja paloittele punasipuli. Leikkaa valkosipuli puoliksi. Lisää sipulit, mausteet ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä voimakkaasti 10 minuuttia. Keitä papuja tämän jälkeen miedolla lämmöllä kannen alla 1–2 tuntia, kunnes pavut ovat napakan pehmeitä. Valuta pavut, poista sipulit ja mausteet.

  3. Pese perunat ja leikkaa ne terävällä veitsellä ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet kulhoon, lisää öljy ja mausteet. Sekoita. käsin niin, että perunat maustuvat tasaisesti. Levitä perunat leivinpaperin päälle pellille. Paista 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

  4. Viipaloi jalapenot. Sekoita viinietikka, vesi ja suola keskenään. Lisää jalapenot ja anna niiden maustua liemessä 15 minuuttia.

  5. Laita 4 dl kypsiä mustapapuja kulhoon. Hienonna joukkoon valkosipulinkynnet. Lisää öljy ja oregano. Ota perunapelti uunista ja lisää pavut. Jatka paahtamista vielä 10 minuuttia.

  6. Halkaise avokadot, poista kivi, kaavi hedelmäliha kuoresta ja viipaloi avokadot. Kuutioi paprika ja hienonna korianteri. Laita pellille avokadot, paprikat ja jalapenoja. Ripottele pinnalle korianteria. Tarjoa ranskankerman kanssa.

Vinkki Mausta ranskankerma halutessasi meksikolaisella salsa verde -kastikkeella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 337 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.