Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 182 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Harissakastikkeella maustettu ja pehmeäksi paahdettu munakoiso saa huokailemaan ilosta. Vaahterasiirappi antaa sopivan makeuden ja fetakastike saa nuolemaan lautasen tyhjäksi.

Munakoiso on hyvin valmistettuna erinomainen kasvis, joka imee itseensä makuja ja on koostumukseltaan kermaisen pehmeä. Munakoison ominaismaku on melko mieto, joten se nauttii vahvoista mausteista.

Munakoiso on parhaimmillaan kun sen malttaa kypsentää hyvin pehmeäksi. Uunissa tämä vie munakoison koosta riippuen hieman yli puoli tuntia, kun sen ennen uunia pistelee haarukalla täyteen reikiä. Tässä ohjeessa munakoiso kuoritaan uunin jälkeen ja viilletään keskeltä auki. Sisään ripotellaan suolaa ja annetaan munakoison valua ritilällä.

Afrikkalaisesta chilitahnasta harissasta sekoitetaan munakoisolle jälkimarinadi. Kun munakoiso maustuu, sekoitetaan fetajuustosta annoksen makua tasapainottava kastike. Tarjoiluun sopii pitaleipä, jolla voi kauhoa herkullista tahnaa ja tulista pehmeää munakoisoa suoraan suuhun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu harissamunakoiso ja fetakastike

Ainekset

2
(500 g)
munakoisoa
4
rkl
oliiviöljyä
1
tl
sormisuolaa
¼
dl
(ruusu)harissatahnaa
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
vaahterasiirappia
200
g
fetajuustoa
¾
dl
maitoa
2
rkl
pinjansiemeniä
2
tillin oksaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Pistele munakoisot haarukalla ja voitele ruokalusikallisella öljyä.

  2. Vuoraa uunipelti foliolla, laita munakoisot folion päälle ja paahda 35–40 minuuttia, kunnes munakoisot ovat täysin pehmenneet ja kuori muuttunut ruttuiseksi.

  3. Siirrä munakoisot ritilän päälle jäähtymään noin 15 minuutiksi. Kuori munakoisot varovasti, jätä kanta paikalleen ja leikkaa pienellä veitsellä keskelle munakoisoa viilto niin, että munakoiso pysyy koossa molemmista päistä. Ripottele munakoisoille suolaa ja laita ritilälle valumaan.

  4. Sekoita laakeassa kulhossa tai lautasella harissa, 3 rkl öljyä ja vaahterasiirappi. Purista sitruunasta mehua 1 rkl. Kääntele munakoisot harissaseoksessa molemmin puolin.

  5. Murskaa toisessa kulhossa feta haarukalla ja lisää maito. Sekoita paksuksi tahnaksi ja levitä tarjoilulautaselle.

  6. Nosta munakoisot fetatahnan päälle ja valuta pinnalle loput harissakastikkeesta. Ripottele pinnalle pinjansiemenet ja nypi tilli koristeeksi. Tarjoa halutessasi lisäksi pitaleipää.

Vinkki Voit paahtaa munakoisot liedellä erittäin kuumassa parilapannussa, 20–25 minuuttia munakoisojen koosta riippuen. Pannussa paahtamisesta syntyy käryä, joten huolehdi hyvästä tuuletuksesta.

Kommentit (1)

Vierailija

Mikä on tuo suolan ripottele ja valuttaminen kypsistä munakoisoista? Nyt mennään kyllä hieman liikaa sivuraiteelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.