Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1849 reseptiä.
Linkitetty 95 keittokirjaan.
OHJE Riikka Kaila KUVA Tuomas Kolehmainen

Tilli valloittaa täytettä pursuavat pitaleivät.

Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
45 min + kohoaminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tilli-halloumipitat

Ainekset

2 1/2
dl
vettä
25
g
tuorehiivaa
1
dl
tilliä hienonnettuna
1
tl
fenkolinsiemeniä
1
tl
suolaa
5 1/2
dl
(durum)vehnäjauhoja
2
rkl
oliiviöljyä
Tilli-cashewtahna
200
g
cashewpähkinöitä
1
dl
tilliä hienonnettuna
1
rkl
sitruunamehua
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
400
g
halloumia
1
pieni kurkku
1
puntti
tilliä

Työvaiheet

  1. Laita cashewpähkinät likoamaan kylmään veteen.
  2. Valmista leivät. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Liuota hiiva sekoitellen. Hienonna tilli ja murskaa fenkolinsiemenet. Lisää ne suolan kanssa hiivaseoksen. Alusta jauhot ja vaivaa taikina kimmoisaksi, noin 10 minuuttia. Lisää öljy loppuvaiheessa.
  3. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä, vähintään puoli tuntia.
  4. Kaada vesi pois cashewpähkinöistä ja jauha ne tahnaksi monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Hienonna tilli ja purista sitruunan mehu. Mausta cashewtahna tillisilpulla, sitruunanmehulla sekä suolalla ja pippurilla. Jätä odottamaan.
  5. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Laita tyhjä uunipelti kuumenevaan uuniin. Jaa taikina jauhotetulla työtasolla 8 osaan. Kauli ensin neljä ohutta leipää. Siirrä ne kuumennetulle pellille ja paista uunin ylätasossa noin 5 minuuttia, kunnes leivät kohoavat pulleiksi taskuiksi ja ruskistuvat hieman. Valmista loput leivät samalla tavalla.
  6. Leikkaa halloumijuusto viipaleiksi ja paista tai grillaa se. Viipaloi kurkku.
  7. Halkaise leivät, laita väliin cashewtahnaa, halloumia ja kurkku-viipaleita sekä reilusti tilliä.

Vinkki Durumvehnäjauhoista leivotut pitat kohoavat hyvin.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1849 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Panu Pälviä

Kun suikaloit ruusukaalit, kuumennat ne pikaisesti ohran kanssa ja viimeistelet piparjuurikastikkeella, saat ylellisen talvisalaatin.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin ruusukaalisalaatti ja piparjuurikastike

Ainekset

1 dl rikottuja ohrasuurimoita
dl
vettä
½
+ ½ tl suolaa
1
granaattiomena
2
kotimaista omenaa
400
g
ruusukaalia
½
sitruunan mehu
1–2
tl
oliiviöljyä
Kastike
2
dl
kermaviiliä
1–3
tl
piparjuurta raastettuna
¼
tl
mustapippuria myllystä
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

 

  1. Huuhtele ohrasuurimot kylmällä vedellä. Laita ne kattilaan, lisää vesi ja ½ tl suolaa, kiehauta ja laske lämpöä. Hauduta kannen alla 20 minuuttia.
  2. Notkista kermaviili sekoittamalla sitä haarukalla. Raasta piparjuurta joukkoon maun mukaan. Mausta pippurilla ja suolalla. Anna vetäytyä kylmässä.
  3. Irrota granaattiomenasta siemenet naputtelemalla ne halkaistusta kuoresta kulhoon. Puolita omenat, poista siemenkota ja leikkaa hedelmä ohuiksi viipaleiksi.
  4. Poista ruusukaaleista kanta ja kellastuneet lehdet. Leikkaa ruusukaalit noin 3 mm:n levyisiksi suikaleiksi. Kypsennä niitä höyryssä 3 minuuttia ja kaada kulhoon granaattiomenansiementen päälle. Mausta suolalla, sitruunamehulla ja oliiviöljyllä.
  5. Kun ohrasuurimot ovat kypsiä, valuta ja huuhtele ne nopeasti, ravista ylimääräinen vesi pois ja sekoita salaattiin. Kääntele omenaviipaleet joukkoon ja tarjoa lämmin salaatti heti piparjuurikastikkeen kera.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1849 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Kapellimestari Hannu Linnun bravuurisalaatissa yhdistyvät maukas juusto ja mehukkaat persikat.

”Provolone on lempijuustojani. Ihastuin siihen opiskeluaikoinani Napolissa. Persikoiden ja juuston yhdistelmä oli Pekan idea, jota vastustin aluksi, koska se toi mieleeni pizzerioissa vihaamani kinkku-ananaskombon. Olin väärässä, sillä vahva ja intensiivinen juusto kestää makean happaman...

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Persikka-provolonesalaatti

Ainekset

5
persikkaa (tai persimonia)
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
hunajaa
1
ruukku
salviaa
5
punasikuria
1
ruukku
roomansalaattia
1
ruukku
basilikaa
1
dl
kuorittuja pistaasipähkinöitä
1
dl
kurpitsansiemeniä
½
dl
pinjansiemeniä
Kastike
½
dl
oliiviöljyä
¼
dl
kurpitsaöljyä
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
tl
hunajaa
½
tl
suolaa
½
tl
sokeria
Lisäksi
350
g
provolone-juustoa (ei picantea, koska se murenee)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen grillivastukselle. Puolita tai lohko persikat (tai persimonit), poista kivet. Sivele hedelmät oliiviöljyllä. Valuta päälle hunaja. Hienonna salvia, ja ripottele siitä puolet hedelmille, jätä loput odottamaan. Paahda persikoita uunissa noin 20 minuuttia, kunnes ne saavat vähän väriä.
  2. Revi punasikurit ja roomansalaatti kulhoon. Hienonna basilika ja lisää se salvian kanssa salaattien joukkoon.
  3. Paahda pistaasipähkinöitä ja siemeniä kuivassa kuumassa pannussa noin 5 minuuttia, kunnes ne saavat vähän väriä. Anna jäähtyä hetki ja lisää sitten salaattiin.
  4. Valmista kastike. Sekoita öljyt, etikka, hunaja, suola ja sokeri keskenään. Kääntele kastike salaattiin.
  5. Levitä salaatti laakealle vadille. Paloittele huoneenlämpöinen provolone salaattipedille. Lisää persikat päällimmäiseksi.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1849 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Keltaiset voimapallot ovat terveellisten välipalojen aatelia. Kurkuma tuo potkua mangolta maistuviin palleroihin.

Annoksia
16
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Mango-granolapallot

Ainekset

150
g
syöntikypsää mangoa
4
dl
hedelmägranolaa (tai -mysliä)
1
dl
mantelivoita
3/4
tl
kurkumaa
Päälle
½
tl
kuivattua kurkumaa
2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele mango tehosekoittimeen. Lisää loput ainekset ja anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista. Siirrä seos jääkaappiin noin tunniksi jähmettymään. Pyörittele seoksesta 16 palloa.
  2. Sekoita lautasella kurkuma ja sokeri. Kierittele pallot kurkuma-sokerissa. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1849 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Nämä puhtipallerot maistuvat porkkanakakulta, mutta tekevät hyvää.

Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Porkkanakakkupallot

Ainekset

1
porkkana
dl
saksanpähkinöitä
1
dl
kaurahiutaleita
1
dl
rusinoita
1
tl
piparkakkumaustetta
2
rkl
omenahilloa
1
rkl
kookosöljyä
1/4
tl
merisuolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta porkkana hienoksi.
  2. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja anna koneen käydä, kunnes seos on melko tasaista. Siihen saa jäädä purutuntumaa.
  3. Pyörittele seoksesta 16 palloa. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)