Kaupallinen yhteistyö
Vaasan Koulunäkki on lisännyt 14 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.

Yrttien ja siementen kanssa paahdettu herkullinen näkkärimurska sopii salaattien ja keittojen kaveriksi.

Annoksia
0,5 l valmista murua
Valmistusaika
15 min + 10 min

Paahdettu yrttinäkkärimuru

Ainekset

8
kpl
Vaasan Koulunäkki Luomu 100% rukiista
1
dl
kurpitsansiemeniä
1
dl
pinjansiemeniä
1
tl
kuivattua rosmariinia
1/2
tl
kuivattua timjamia
hyppysellinen
merisuolaa
1
valkosipulin kynsi
oliiviöljyä

Työvaiheet

Murskaa näkkärit käsin pieneksi, mutta rouheaksi muruksi.  Nosta kulhoon ja lisää joukkoon siemenet, yrtit ja suola. Murskaa valkosipulin kynsi veitsen kyljellä ja kuori se. Kuumenna loraus oliiviöljyä laakeassa paistinpannussa. Lisää joukkoon valkosipulin kynsi ja pyörittele sitä oliiviöljyssä öljyn kuumetessa.

Kaada näkkäriseos pannulle ja paahda noin 10 minuuttia keskilämmöllä, kunnes seos on saanut paahteisen ruskean värin. Sammuta liesi ja anna seoksen jäähtyä pannulla. Poista valkosipulin kynsi ja kaada muruseos lasipurkkiin odottamaan herkutteluhetkeä.

Säilytä kuivassa paikassa huoneenlämmössä.

Hyvä terveys on lisännyt 81 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Piia Arnould

Lohikeitto uusiksi! Klassisen lohikeiton haastaja on tässä. Rasvainen lohi raikastuu juuri sopivasti pirteän tomaatin kaverina.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-tomaattikeitto

Ainekset

400
g
ruodotonta kirjolohifileetä
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria
2
rkl
sitruunan mehua
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
2
varsisellerin vartta
1
rkl
oliiviöljyä
1/2
tl
chilihiutaleita
1
rkl
tomaattipyreetä
10
kirsikkatomaattia
1
prk
kuorittuja tomaatteja
1
prk
(n. 250 g) valkoisia papuja
6
dl
kasvislientä
1
oksa
tuoretta rosmariinia
2
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohifilee kuutioiksi kulhoon. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla. Siirrä kylmään odottamaan keiton valmistumista.
  2. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Viipaloi varsisellerit.
  3. Paista sipuleita ja selleriä kattilassa öljyssä pari minuuttia. Lisää kattilaan chili, tomaattipyree ja kirsikkatomaatit. Jatka paistamista toiset pari minuuttia.
  4. Kuutioi purkkitomaatit ja lisää kattilaan papujen, kasvisliemen ja rosmariinin oksan kanssa. Anna hautua keskilämmöllä kannen alla 10 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1452 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Outi Väisänen KUVA Sami Repo

Porkkanakeitto on sovellus Modernist Cusine-keittokirjasarjan reseptistä, jossa käytetään mielenkiintoisia molekyylikeittiön tekniikoita.

Annoksia
4–6:lle alku- tai 3:lle pääruokana
Valmistusaika
30 min + haudutus 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Painekaramellisoitu porkkanakeitto

Ainekset

500
g
porkkanaa
5
dl
porkkanamehua
1/4
tl
lakritsijauhetta
1
dl
vettä
1
tl
suolaa
1/2
tl
ruokasoodaa
ripaus sahramia
50
g
voita
Lisäksi
4
rkl
pähkinöitä
4
viipaletta saaristolaisleipää
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Leikkaa porkkanat 1–2 cm:n paloiksi. Sekoita lakritsi porkkanamehuun. Yhdistä vesi, suola, sooda ja sahrami toisessa kupissa.
  2. Ruskista voi kattilassa vaaleanruskeaksi. Lisää porkkana ja kuullota 5 minuuttia. Lisää sooda-vesi ja noin 1 dl porkkanamehua. Sulje kansi ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 1 tunti.
  3. Lisää loppu mehu. Soseuta keitto tehosekoittimella samettiseksi.
  4. Paahda pähkinät kuivassa paistinpannussa keiton koristeeksi. Kuutioi leipä ja paista öljyssä. Pirskota myös tilkka öljyä keiton päälle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1452 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Modernisoidun misokeiton voi tarjota myös rennosti pahvimukeista. Halutessasi revi mukin paksu yläreuna pois, niin saat hauskan rosoisen reunan mukiin.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Keväinen misokeitto

Ainekset

4
ohutta vihreää parsaa
2
kevätsipulia
4
retiisiä
2
tl
inkivääriä raasteena
6
dl
vähäsuolaista kasvislientä
1-2
rkl
vaaleaa misotahnaa

Työvaiheet

  1. Taita parsan puumainen kanta pois ja leikkaa parsat neljään osaan. Hienonna kevätsipulit varsineen, viipaloi retiisit ja raasta inkivääri.
  2. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi kattilassa. Lisää inkivääri ja misotahna. Nosta parsat liemeen ja keitä 1 minuutti. Jaa retiisit ja kevätsipulit annoskulhoihin ja kaada kuuma liemi parsoineen päälle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1452 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Espanjalainen kylmä mantelikeitto on kesän hienostunein alkupala, ja sopii loistavasti myös brunssille tai tapaspöytään.

Annoksia
4 annosta pikkuruokana
Valmistusaika
25 min + jäähdytys 1 t

Kylmä mantelikeitto eli ajo blanco

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
200
g
kuorittuja manteleita
2
viipaletta maalaisleipää
5
dl
kylmää vettä
3/4
dl
oliiviöljyä
2
tl
sherryviinietikkaa
1
tl
sormisuolaa
1/4
tl
valkopippuria myllystä
Lisäksi
vihreitä viinirypäleitä, oliiviöljyä, appelsiinia ja miniversoja

Työvaiheet

  1. Kuori valkosipulinkynnet. Laita ne manteleiden kanssa tehosekoittimen kulhoon ja hienonna tasaiseksi seokseksi.
  2. Leikkaa leivistä kuoret pois. Lisää leivän sisäosat, vesi ja öljy tehosekoittimeen manteliseoksen päälle. Pyöräytä seos tasaiseksi keitoksi.
  3. Mausta keitto etikalla, suolalla ja pippurilla. Laita keitto jääkaappiin viilenemään vähintään 1 tunniksi.
  4. Koristele keittoannokset puolitetuilla viinirypäleillä, oliiviöljyllä, appelsiinilla ja versoilla

Kommentit (0)