Vain elämää on lisännyt 67 reseptiä.
Linkitetty 60 keittokirjaan.
OHJE Roope Rask KUVA Jussi Hellsten

Hectorin lounaalla Vain elämää -ohjelmassa syödään yrttisiä ruokia! Maidoton tomaatti-basilikakeitto saa seurakseen iki-ihanan focaccian.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tomaatti-basilikakeitto

Ainekset

1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
bataatti
6
tomaattia
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
2
dl
valkoviiniä
3
dl
tomaattimehua
loraus
vettä
1
pnt
basilikaa

Työvaiheet

  1. Hienonna sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuori ja pilko bataatti pieniksi paloiksi, pilko myös tomaatit. Kuullota sipuleita, bataattia ja tomaatteja oliiviöljyssä hetki. Mausta suolalla ja pippurilla.
  2. Lisää valkoviini ja keitä hetki. Hienonna basilika. Lisää tomaattimehu ja loraus vettä sekä basilika. Keittele miedolla lämmöllä noin tunti ja soseuta tehosekoittimessa tasaiseksi. Tarkista maku ja ohenna tarvittaessa vedellä.
  3. Tarjoa focaccian (ks. ohje alla) sekä esimerkiksi paahdetun oliivi-siemenmurun kanssa.

Focaccia

Ainekset

50
g
hiivaa
3
dl
vettä
2
tl
suolaa
1
dl
oliiviöljyä
1
rkl
hienonnettua tuoretta rosmariinia
4
dl
durumvehnäjauhoja
4
dl
vehnäjauhoja
Päälle
1
dl
oliiviöljyä
Gourmet-suolaa
hienonnettua rosmariinia

Työvaiheet

  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja oliiviöljy. Vaivaa taikinaan jauhot ja rosmariini. Alusta noin 5 minuuttia.
  2. Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja anna kohota liinan alla noin 1 tunti.
  3. Painele leivän pintaan sormella koloja, pirskottele päälle oliiviöljy, ripottele suola ja hienonnettu rosmariini. Paista 200 asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3149 reseptiä.
Linkitetty 124 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Piia Arnould

Itämainen maustetahna harissa antaa keitolle mukavasti lämmintä poltetta. Talvinen koristelu syntyy rapeista juureslastuista ja kurpitsansiemenistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Harissa-bataattikeitto

Ainekset

1
rkl
oliiviöljyä
2–3
tl
harissatahnaa
2
pkt (à 400 g)
bataattisosetta
1
tlk (2 dl)
kaura- tai soijakermaa
½
dl
vettä
½
tl
suolaa
LISÄKSI
1
dl
kurpitsansiemeniä
juureslastuja

Työvaiheet

  1. Kuumenna öljyä ja harissatahnaa kattilassa miedolla lämmöllä muutama minuutti samalla sekoitellen.

  2. Lisää bataattisoseet, kaurakerma, vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä muutama minuutti.

  3. Paahda kurpitsansiemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne hieman poksuvat.

  4. Tarjoa keitto kurpitsansiementen ja juureslastujen kanssa.

Kommentit (3)

Vierailija

Nyt on reseptin tekijältä unohtunut mitä on kerma: "Kerma on maidosta separoimalla valmistettu tuoka-aine". En ole koskaan nähnyt kuinka soijaa tai kauraa lypsetään, jotta saadaan maitoa

Vierailija

Rapeita juureslastuja? Missä valmistusohje?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei, 
tässä ohjeessa on tarkoitettu kaupasta ostettavia valmiita juureslastuja tai -sipsejä. Niitä myydään ainakin K-kaupoissa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3149 reseptiä.
Linkitetty 44 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Näsinneulan näkötornin ravintolan mustajuurikeitto vie makunystyrät taivaisiin. Kermainen keitto pysyy vaaleana, kun sitä ei kerman lisäämisen jälkeen enää keitä pitkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Näsinneulan mustajuurikeitto

Ainekset

500
g
mustajuuria
2
(100 g)
sipulia
50
g
voita
4–5
dl
vettä
5–6
dl
kermaa
¾
tl
suolaa
VIIMEISTELYYN
1
rkl
voita
(versoseosta tai tuoreita yrttejä)

Työvaiheet

  1. Pese mustajuuret huolellisesti juuresharjalla. Kuori mustajuuret, huuhtele ja laita ne heti kylmään veteen kulhoon, jotta juuret pysyisivät vaaleina. Voit lisätä veteen sitruunamehua tummumista estämään.

  2. Hienonna sipulit ja leikkaa mustajuuret muutaman sentin paloiksi.

  3. Sulata voi kattilassa ja kuullota siinä sipulit ja mustajuuret, noin 5 minuuttia.

  4. Lisää vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes mustajuuret ovat pehmeitä.

  5. Lisää kerma ja kiehauta keitto nopeasti. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Samettisen sileän lopputuloksen saat, kun vielä siivilöit keiton ennen tarjoamista.

  6. Mausta suolalla ja viimeistele nokareella voita. Koristele annokset halutessasi versoilla tai yrteillä.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Borssikeitto on klassinen ukrainalainen kasviskeitto. Siinä on aina kaalia ja punajuurta, sekä tässä versiossa myös perunaa ja papuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Borssikeitto

Ainekset

3
l
vettä
5
(isohkoa) perunaa
1
porkkana
1
punajuuri
2
pientä sipulia
1
dl
(rypsi)öljyä
200
g
paseerattua tomaattia
2
rkl
tomaattisosetta
2
rkl
sitruunamehua
1
rkl
sokeria
1
tl
rouhittua mustapippuria
200
g
valkokaalia
1
tlk
(suuria) valkoisia papuja
2
laakerinlehteä
5
valkosipulin kynttä
noin 1
rkl
suolaa
TARJOILUUN
smetanaa, tuoretta tilliä ja persiljaa ja punaista chiliä

Työvaiheet

  1. Laita vesi kiehumaan isoon kattilaan.

  2. Kuori perunat, porkkana ja punajuuri. Leikkaa perunat kuutioiksi ja raasta porkkana ja punajuuri. Kuori ja kuutioi sipuli.

  3. Pane perunakuutiot kattilaan kiehumaan.

  4. Lämmitä sillä aikaa öljy paistinpannulla. Paista juuresraastetta ja sipulikuutioita käännellen keskilämmöllä noin 5 minuuttia.

  5. Lisää paseerattu tomaatti, tomaattisose, sitruunamehu, sokeri ja mustapippuri. Sekoita tasaiseksi ja lisää kattilaan puolikypsien perunoiden joukkoon.

  6. Suikaloi kaali hyvin ohueksi. Valuta ja huuhtele pavut.

  7. Kun perunat ovat kypsiä, lisää keittoon valkokaali, pavut ja laakerinlehdet. Kuori ja murskaa joukkoon valkosipulinkynnet ja mausta suolalla.
    Anna kiehua vielä 10 minuuttia matalalla lämmöllä.

  8. Tarjoa smetanan, hienonnettujen yrttien ja viipaloidun chilin kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Nyt on vihdoin aika vapauttaa keittäjät kuorimisen vaivasta. Sosekeitto siivilöidään, joten kuoren palaset eivät haittaa – päinvastoin: ne tuovat pähkinäistä makua. Kuoriminen on tarpeen vain, jos tavoittelee soppaan kirkkaan valkoista väriä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2–4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Maa-artisokkakeitto ja salviaöljyä

Ainekset

2
rkl
voita
500
g
maa-artisokkaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
8
dl
kasvislientä
2
dl
kuohukermaa
1
tl
kuivattua rosmariinia
(suolaa)
SALVIAÖLJY
1
ruukku tuoretta salviaa
2
vartta tuoretta kevätsipulia
2
dl
oliiviöljyä
1
rkl
omenaviinietikkaa
1
rkl
hunajaa
noin ½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Harjaa (ja halutessasi kuori) ja paloittele maa-artisokat. Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipulinkynnet.

  2. Sulata voi ja kuullota maa-artisokkaa ja sipulia keskilämmöllä noin 15 minuuttia. Lisää valkosipuli ja jatka paistamista parin minuutin ajan. Lisää kasvisliemi, kerma ja rosmariini ja keitä noin 10 minuuttia.

  3. Tee sillä aikaa salviaöljy. Hienonna salvia ja kevätsipuli tehosekoittimeen. Lisää loput ainekset ja anna koneen käydä täydellä teholla parin minuutin ajan. Siivilöi ja säilytä pullossa.

  4. Soseuta maa-artisokkakeitto ja siivilöi se. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa salviaöljyn kanssa.

Kommentit (2)

Vierailija

Täällä ei ole tuoretta salviaa saatavilla. Käykö kuivattu ja paljonko sitä laitetaan?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei, kuivatuista yrteistä ei oikein voi tehdä yrttiöljyä. Halutessasi voit kokeilla tehdä öljyn jostain muusta yrtistä.