Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 127 keittokirjaan.
Ohje: Kiia Renko Kuva: Arto Vuohelainen

Itse paistettu broileri on ihan toista maata kuin kaupan grillistä ostettu. Ja homma sujuu yllättävän helposti!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kokonainen broileri

Ainekset

1
broileri (noin 1,4 kg)
1
sitruuna
Yrttivoi
1
sitruunan hienoksi raastettu kuori
2
dl
silputtuja yrttejä (timjami, basilika, persilja, rosmariini)
2
puristettua valkosipulinkynttä
1/2
tl
mustapippuria
100
g
pehmeää voita
Lisäksi
oliiviöljyä
suolaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Pyyhi broileri talouspaperilla sisältä ja päältä. Pese sitruuna huolellisesti harjalla, kuivaa ja leikkaa lohkoiksi. Valmista yrttivoi sekoittamalla kaikki aineet yhteen.
  2. Leikkaa broilerin nahkaan viilto. Hiero reilu puolet yrttiseoksesta nahan alle. Tee koipiin muutama viilto ja hiero viiltoihin yrttivoita.
  3. Levitä loppu yrttivoi broilerin päälle. Ripottele päälle vähän suolaa ja mustapippuria ja sivele broileri oliiviöljyllä.
  4. Ripottele broilerin sisälle suolaa ja työnnä lopuksi sitruunalohkot vatsaontelosta broilerin sisään.
  5. Sido koivet paistilangalla yhteen. Nosta broileri voideltuun uunivuokaan. Paista broileria uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Alenna uunin lämpö 180 asteeseen ja jatka paistamista noin tunti. Valele broileria ja kasviksia paistamisen aikana voisulalla tai oliiviöljyllä.

Vinkki: Paistoaika vaihtelee broilerin koon mukaan. Mitä suurempi lintu sitä pidempi paistoaika. Kokeile broilerin kypsyyttä työntämällä hammastikku broilerin paksuimpaan kohtaan. Kirkas lihasneste on kypsän lihan merkki, punertava kertoo, että kypsennystä on jatkettava.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2603 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kun voikukkia näkyy keskikesällä enää harvakseltaan, lehtiä voi vielä poimia käyttöön. Kokeile niitä paistettuna broilerin seurassa. Paistaminen pyöristää voikukanlehtien makua, samoin kuin sinappinen kermakastike.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Maissikananrinnat ja paistetut voikukanlehdet

Ainekset

4
maissikananrintaa
1–2
rkl
voita
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
Voikukanlehdet
2
l
voikukan (nuoria) lehtiä
2
valkosipulinkynttä
1
salottisipuli
1
rkl
voita
2
dl
kuohukermaa
2
tl
hunajaa
2
tl
kokojyväsinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Paista kananrintoja voissa pannussa noin 2 minuuttia molemmin puolin. Siirrä kananrinnat uunivuokaan, mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä kanaa uunissa noin 10–15 minuuttia palojen koosta riippuen.

  2. Huuhtele voikukanlehdet ja kuivaa ne pyyhkeen sisällä. Kuori ja hienonna valkosipulit ja sipuli. Kuullota sipuleita voissa pari minuuttia. Lisää voikukanlehdet ja paista noin minuutti. Lisää kerma, hunaja ja sinappi ja kuumenna kiehuvaksi. Siirrä pannu pois liedeltä ja mausta paistos suolalla ja pippurilla.

Vinkki Voit kypsentää kananrinnat myös grillissä. Kypsennysaika keskilämpöisessä grillissä on noin 10–15 minuuttia. Kääntele paloja välillä.

Kommentit (0)

Värikäs ja maukas arkiruoka.

Balkanin perussäilyke ajvar ja lehtikaali tuovat makua ja väriä tähän pastaruokaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
30-40 min
Vaikeustaso
Helppo

Ajvar-kanaa lehtikaalin ja tagliatellen kera

Ainekset

1
kg
broilerin rintafileitä
1
pkt
pekonia
1,5
dl
ranskankermaa
1,5
dl
ajvar (vahvuus maun mukaan, ite käytän vahvaa)
1
dl
kanalientä
suolaa ja pippuria
voita paistamiseen
Lisukkeet
500
g
tagliatelle
250
g
lehtikaali
2
rkl
rapsiöljyä lehtikaalin paistamiseen
suolaa ja pippuria
parmesania annosten päälle

Työvaiheet

1. Leikkaa kanafileet 3-4 osaan pituussuunnassa. Suolaa ja pippuroi. Ruskista voissa ja siirrä pataan (tai sivuun, jos paistat korkeareunuksisessa pannussa)
2. Pilko pekoni pienemmiksi paloiksi ja paista kuumassa paistinpannussa rapeaksi
3. Yhdistä ruskistetut kanat, pekonit, ranskankerma, ajvar ja kanaliemi samaan pannuun/pataan ja anna kypsyä 10 min. Suolaa ja pippuroi tarvittaessa.
4. Keitä tagliatelle pakkauksen ohjeen mukaan kastikkeen kypsyessä. Valuta kypsä pasta.
5. Poista lehtikaalista kovat osat ja paloittele (jos ei ole valmiiksi paloiteltua). Paista rapsiöljyssä pehmeäksi. Suolaa ja pippuroi
6. Sekoita pasta, kana-ajvarkastike ja lopuksi lehtikaali keskenään. Lehtikaalin voi tarjoilla myös erikseen. Ripottele annosten päälle parmesania.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2603 reseptiä.
Linkitetty 74 keittokirjaan.
OHJE Dani Hänninen KUVA Tuomas Kolehmainen

Raparperi saattaa kuulostaa oudolta suolaisissa ruuissa, mutta grillattuna se luo täydellisen kombon broilerin ja halloumin kanssa. Tätä yllättävää grilliruokaa kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-broilerivartaat

Ainekset

400
g
broilerinfileetä
200
g
halloumijuustoa
2
raparperinvartta
Rosmariini-hunajaöljy
2
rosmariininoksaa
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
hunajaa
1
tl
suolaa
Smetanavaahto
1
prk (120 g)
smetanaa
1
rkl
omenaviinietikkaa
½
tl
suolaa
Lisäksi
4
varrastikkua

Työvaiheet

  1. Kuumenna grilli. Leikkaa fileet, halloumi ja raparperi 3 cm:n paloiksi ja pujota varrastikkuihin. Laita vartaat laakeaan astiaan.

  2. Hienonna rosmariininlehdet ja valkosipuli ja laita kulhoon. Lisää öljy, hunaja ja suola. Valuta mausteöljyä vartaille ja säästä loput tarjoiluun.

  3. Vaahdota smetana, etikka ja suola löysähköksi vaahdoksi.

  4. Grillaa vartaita käännellen noin 10 minuuttia. Siirrä tarjoiluastiaan ja valele jäljelle jäänyt mausteöljy vartaiden pintaan. Tarjoa smetanavaahdon kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2603 reseptiä.
Linkitetty 51 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Hapokkaat raparperinvarret antavat vinkeää makua esimerkiksi salaatteihin, paistoksiin ja kastikkeisiin. Puhtaalta paikalta kerätyt kurtturuusun terälehdet käyvät mausteeksi ja somisteeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Timjamibroileri ja raparperikuskus

Ainekset

1
pkt (480 g)
broilerin sisäfileitä
2
rkl
oliiviöljyä
4
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
1
tl
suolaa
½
sitruunan mehu
Raparperikuskus
8
aprikoosia
2
raparperinvartta
2
kesäpunasipulia varsineen
2
rkl
oliiviöljyä
2
dl
kuskusia
1
rkl
hunajaa
3–4
dl
kiehuvaa vettä
1
tl
suolaa
Lisäksi
2
dl
syötäviä kukkia (esim. puhtaalta paikalta kerättyjä kurtturuusuja)

Työvaiheet

  1. Tee kuskus. Halkaise aprikoosit ja poista kivet. Viipaloi raparperit ja sipulit. Kuullota sipulia öljyssä minuutti, lisää aprikoosit ja paista 1–2 minuuttia, kunnes ne saavat vähän väriä. Lisää raparperit, kuskus ja hunaja sekä 3 dl kiehuvaa vettä. Sekoita hyvin ja peitä kannella. Anna hautua keskilämmöllä 5 minuuttia. Lisää tarvittaessa ½– 1 dl kuumaa vettä. Mausta kuskus suolalla.

  2. Kuivaa broilerit ja paista niitä öljyssä pannussa keskilämmöllä 8–10 minuuttia välillä käännellen.

  3. Hienonna timjami. Mausta broilerit suolalla ja timjamilla. Purista sitruunamehu kuumaan pannuun, kiehauta ja anna haihtua.

  4. Koristele annokset syötävillä kukilla.

Kommentit (1)

Vanitas vanitatum et omnia van...

Eikä tämä kurttulehtiruusukaan kotimainen vaihtoehto ole. Toki kotipihan kurttulehtiruusun voi näinkin hävitää. Hävityksen takaraja on toukokuu 2022. Kuulostaa yhtä utopistiselta kuin Suomen hiilineutralius 2035.