Kroppkakor on ruotsalaista perinneruokaa. Monissa lääneissä (mm. Smålannissa, Blekingessä, Ölandissa, Gotlandissa) oman reseptin mukaisia ja kaikkihan on tietysti sitä mieltä, että se oman asuinalueen pottupyörykkä on se ainoa oikea ja perinteinen ja muut vain jäljitelmiä :D
Tuon silavan sijaan voi tottakai laittaa jotain linnunlihaa, kalaa tai kasviksia mutta sitten pitää varmaan lisätä vähän rasvaakin ettei tule kuivia pallukoita.
Paistetut pottupyörykät omenan ja silavan kanssa. Täyttävää, ja maut taas keskenään niin balanssissa kuin vain olla voi!
Kroppkakor eli perunasilavapyörykät
Ainekset
Työvaiheet
1. Keitä perunat kuorineen ja anna jäähtyä.
2. Tee täyte: kuori omena ja kuutioi se silavan ja sipulin kanssa. Paista kuutioita liikutellen niitä koko ajan, pienessä määrässä voita, mausta maustepippurilla ja kun silava on semmoista mureaa, nosta pannu levyltä ja laita seos jäähtymään.
3. Kuori jäähtyneet perunat ja murskaa ne kulhoon (ei sosetta, semmoista karkeampaa niinkuin käsikäyttöisellä perunasurvimella tehtynä saa tulokseksi). Lisää perunan mukaan keltuaiset, vehnäjauho ja suola ja sekoita kaikki hyvin. Jos taikina on semmoinen tahmainen niin lisää vähän vielä vehnäjauhoja koska sen ei pitäisi olla liisteriä.
4. Jauhota leipomisalusta ja muotoile taikinasta pitkä rulla jonka halkaisija olisi n. 4 cm. Leikkaa rulla n. 2 cm levyisiksi paloiksi ja muotoile ne sitten pyöryköiksi.
5. Tee pyöryköihin kuoppia ja laita vähän täytettä jokaiseen. Ummista reiät niin että täyte jää piiloon pyöryköiden sisään.
6 Keitä vettä, suolaa sitä kevyesti ja kiehauta pottupyörykät siinä. Ne pyrkivät kohoamaan ylös ja se on hyvä merkki. Poimi reikäkauhalla ja laita kannella peitettyyn kulhoon jäähtymään yön yli.
Seuraavana päivänä
Paista pottupyörykät voissa ja jätä hieman jäähtymään ennen tarjoilua. Jos yrittää syödä kuumina ne voi mennä helposti halki lautasella, on siis parempi antaa niiden vähän vetäytyä.