Kaneli, hasselpähkinä ja lakka nostavat tämän limpun joululeipien uudeksi ykköseksi. Panettonemaisen komeaksi limpuksi se valmistuu vieläpä varsin nopeasti, vain kolmessa tunnissa.
Lakkalimppu
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, murenna hiiva piimään. Lisää suola, pähkinät, siirappi ja öljy.
- Sekoita hiivaleipäjauhot, ruisjauhot ja -hiutaleet keskenään. Pyöräytä lakat jauhojen joukkoon ja sekoita jauhot lakkoineen piimäseokseen. Sekoita mausteet vehnäjauhoihin ja lisää ne taikinaan. Alusta taikina tasaiseksi ja kohota liinan alla 1 tunti.
- Vaivaa taikina leivinpöydällä. Jaa se 2 palaan. Leivo 2 pyöreää, korkeaa leipää ja laita ne pieniin patoihin tai vuokiin. Kohota ilman leivinliinaa 30 minuuttia.
- Yhdistä vesi ja siirappi. Voitele leivät siirappivedellä, korista pinnat pähkinöillä ja lehdillä ja paista leipiä 175-asteisessa uunissa reilu 1 tunti.
- Jäähdytä leivät, kiedo pergamenttipaperiin ja leivinliinaan. Leipä säilyy hyvänä 2–3 päivää. Tarjoa leipä vuohenjuuston ja pähkinöiden kanssa.