
Siemenleivän taikina kohoaa rauhassa jääkaapissa. Sitä kannattaa nostattaa vähintään 12 tuntia, mutta tuplasti kauemmin on vielä parempi.
Siemenleipä
Ainekset
Työvaiheet
- Mittaa kylmä vesi kulhoon ja murustele hiiva joukkoon. Lisää sokeri, suola ja öljy. Sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää jauhot nesteeseen ja sekoita tasainen taikina.
- Taikinaa ei tarvitse vaivata. Peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin vähintään 12 tunniksi, jopa vuorokaudeksi.
- Kaada taikina jauhotetulle leivinalustalle. Kumoa siemenet taikinan päälle. Vaivaa taikinaa niin, että ne levittyvät tasaisesti taikinan joukkoon. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna taikinan työstämisessä.
- Muotoile taikinasta iso soikea leipä leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota liinan alla 45–60 minuuttia.
- Tee terävällä veitsellä leivän pintaan ristikkäiset viillot. Kypsennä leipää 200-asteisessa uunissa 45–50 minuuttia.
Vinkki! Taikina kannattaa tehdä isoon kulhoon, sillä se kuplii ja kohoilee jonkin verran jääkaapissa. Leivän kypsyyden voi tarkistaa koputtamalla leivän pohjaa. Kypsästä leivästä kuuluu kumea ääni.