
Leivo kurpitsasoseesta ihanan pehmeitä, meneviä ja kultaisia sämpylöitä! Voit paistaa sämpylät kranssiksi tai erillään toisistaan. Kauniin koristeen saat salvianlehdistä.
Lokakuu on kurpitsakuu! Myskikurpitsasta tehty maustamaton tai miedon makuinen sose on todella monikäyttöistä. Tässä sitä käytetään sämpylätaikinan nesteenä, mutta siitä voi jalostaa myös pastakastikkeen tai keiton. Tee siis kerralla runsas satsi sosetta!
Kurpitsasose tehdään keittämällä kuorittuja kurpitsakuutioita pienessä määrässä vettä. Pehmeäksi kypsyneet kuutiot soseutetaan ja sämpylätaikinaa varten joukkoon voi tarvittaessa lisätä hiukan vettä. Sitten sämpylät leivotaan tavalliseen tapaan. Jauhojen lisäksi taikinaan lisätään hieman pellavansiemenrouhetta.
Ennen uunia sämpylöiden pinnan voi koristella tuoreella salvialla tai kurpitsan siemenillä.
Kurpitsasämpylät
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuori ja paloittele kurpitsa kattilaan. Lisää vesi ja keitä kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes kurpitsa on pehmeää. Soseuta kurpitsat sauvasekoittimella. (Sosetta tulisi olla 5 dl.) Lisää vettä tarvittaessa.
-
Sekoita kuivahiiva 42-asteiseen kurpitsasoseeseen ja lisää hunaja, suola ja pellavansiemenrouhe.
-
Alusta jauhot taikinaan. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa kimmoisan pehmeäksi taikinaksi.
-
Kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Leivo sämpylöiksi ja kohota peitettynä vielä 25 minuuttia.
-
Voitele sämpylät öljyllä ja paina pinnalle salvianlehti. Ripottele päälle halutessasi sormisuolaa.
-
Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.