
Näyttävä ja herkullinen pataleipä on hämmästyttävän helppo tehdä. Muista kuitenkin käsitellä taikinaa hellästi.
Rouheinen pataleipä
Ainekset
Työvaiheet
-
Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa ja lisää kädenlämpöinen vesi. Sekoita tasaiseksi ja anna kohota kelmun alla yön yli.
-
Kumoa taikina nuolijaa apuna käyttäen runsaasti jauhotetulle työalustalle. Taita taikina jauhotetuin käsin kaikista kulmista kertaalleen. Älä vaivaa! Käännä taitettu, ryppyinen puoli alaspäin ja peitä liinalla. Anna kohota 30 minuuttia.
-
Lämmitä sillä aikaa uuni 225-asteiseksi ja laita kannellinen valurautapata uuniin kuumenemaan.
-
Ota kuuma pata uunista ja nosta leipä siihen. Paista leipää kannen alla 30 minuuttia ja vielä ilman kantta 15 minuuttia.
-
Kumoa kuuma leipä heti padasta ritilän tai leikkuulaudan päälle jäähtymään.
Kun taikinan kumoaa leivonta-alustalle, niin se on pyöreä. Miten löydän siitä ne taitettavat kulmat?
Mulla oli päiväysvanhoja spelttijauhoja ha cain kaurahiutaletta. Käytin niitä, johtuneeko siitä mutta ei tullut hyvää. Palaan siin ruispataleipään ja vehnäiseen.
Illalla hoksasin tämän ohjeen ja korvailin puuttuvat aineet seuraavasti: spelttijauhon tavallisilla puolikarkeilla, auringonkukan siemenet kurpitsan ja seesamin siemenillä, hiutaleet kaurahiutaleilla. Suolaa hiukan enemmän. Paistoin aamulla vielä riittävän kuumassa leivinuunissa, jossa paistoin ed. iltana ohrarieskoja.
Pataleipä onnistui mainiosti!! Hirmuisen mukava koostumukseltaan ja erityisen maukasta. Täällä maalla kun ei tuoretta leipää saa muutoin kuin itse tekemällä. Tämä ohje tulee kyllä käyttöön, kiitos!!
Tein kys ohjeella ja muuten hyvä, mutta hieman raa'aksi jäi sisältä näillä paistoajoilla. Ehkä ensi kerralla onnistuu kun pitää vielä 15min pidempään uunissa.
Miten se leipä nostetaan kuumasta padasta...
Kiitos huomiosta, leivän voi vaikka kumota uunikintaat käsissään.
Kotiäidille: olisiko syy speltijauhoissa? Käsittääkseni speltti kohoaa huonommin kuin vehnä. Itse käyttäisin "oikeaa" vehnää. Ja aion käyttääkin, muuten hyvä resepti.