Pehmeät ja muhkeat sämpylät ilman vaivaamista
12 sämpylää
Aineet:
1 pss kuivahiivaa
1 dl lämmintä vettä
1 rkl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
3 dl spelttijauhoja (tai tavallisia vehnäjauhoja)
0.5 rkl suolaa
2 rkl sokeria
50 g voita sulatettuna
2 munaa
3 dl lämmintä maitoa
Lisäksi:
voita voiteluun
Ohje:
Sekoita kättä hieman lämpimämpi (ei kuitenkaan kuuma) vesi, kuivahiiva ja 1 rkl sokeria keskenään ISOSSA kulhossa. Jätä hiivaseos sivuun odottamaan 5 minuutiksi. Sulata tällä välin voi, lämmitä maito ja sekoita jauhoihin suola ja sokeri.
Sämpyläaineet
Lisää hiivaseokseen loput aineet ja sekoita sekaisin esim. puuhaarukalla. Peitä kulho liinalla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan pariksi tunniksi. Voit myös kohottaa taikinaa jääkaapissa yön yli.
Taikina kohoaa reilusti, joten…
Taikina
…tee taikina isossa kulhossa.
Noussut taikina
Vuoraa n. 25 x 35 cm kokoinen syvä uunipelti leivinpaperilla. Kaada taikina kevyesti jauhotetulla alustalle ja painele ilmakuplat pois. Jaa taikina 12 osaan.
Leikkaa taikina paloiksi
Pyörittele osat sämpylöiksi. Nosta sämpylät uunipellille. Kohota hyvin peitettynä vielä puolisen tuntia.
Pyörittele taikina palloiksi
Paista sämpylöitä 200 asteessa noin 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin väriset. Voitele sämpylät heti uunista poisottamisen jälkeen sulatetulla voilla.
Peltisämpylät
Anna jäähtyä hetki ennen nauttimista.
Vinkki:
* Taikinan voi tehdä valmiiksi myös aamulla, kohottaa sen päivällä jääkaapissa ja nauttia uunituoreista sämpylöistä illalla.
* Jos käytät taikinaan pelkkiä vehnäjauhoja, paistoaika saattaa hieman lyhentyä.