
Tuoretta leipää nopeasti & gluteenittomasti! Juusto tekee gluteenittomista sämpylöistä ihmeellisen kuohkeita.
Itsetehdyt sämpylät ovat täydellinen lisä keittolounaalle. Kun sämpylöihin lisää hieman juustoraastetta, on mehevä maku taattu.
Näissä sämpylöissä hyödynnetään gluteenittomasta leivonnasta tuttua psylliumia. Se tekee taikinasta helpommin käsiteltävää ja lopputuloksesta hieman mehevämmän ja vähemmän murenevan. Psyllium turvotetaan nesteessä, jonka jälkeen joukkoon lisätään hiiva, mausteet, öljy ja juusto.
Näissä sämpylöissä taikina sekoitetaan sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Sämpylät muotoillaan pellille kuitenkin käsin runsaasti jauhoja apua käyttäen, joten täysin ilman tahmaisia käsiä leivontahetkestä ei selviä.
Gluteenittomat juustosämpylät
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä maito hieman kättä lämpimämmäksi, 42 astetta. Lisää psyllium ja anna turvota 5–10 minuuttia. Liuota hiiva sekoittaen joukkoon. Lisää juustoraaste, öljy, suola ja sokeri.
- Lisää jauhot pienissä erissä sähkövatkaimen taikinakoukulla sekoittaen.
- Pyörittele taikinasta 12 sämpylää jauhotetuin käsin ja nosta ne leivinpaperilla päällystetylle pellille. Taikina on hyvin tarttuvaa, joten käytä runsaasti jauhoja. Kohota leivinliinalla peitettynä 20 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
- Voitele sämpylät maidolla ja ripottele juustoraaste pinnalle. Paista sämpylöitä 12 minuuttia.
Sämpylät onnistuivat yli odotusten, ihanan pehmeitä ja juustoa juuri sopivasti! Käytin jauhoina puolet kaurajauhoja ja uunissa sämpylät olivat n. 8min kauemmin kuin ohjeessa. Kannattaa kokeilla :)
Kannattaa sitten muistaa, että jos näitä tarjoaa ihan oikealle keliaakikolle, keittiö täytyy ennen leipomista siivota perusteellisesti kaikesta (jauho)pölystä ja uuni pitää pestä ennen kuin siinä paistetaan gluteenittomia sämpylöitä.