Bilberry Hill on lisännyt 41 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.
Pehmeää kauraleipää pellillinen, ilman gluteenia!
Pehmeää kauraleipää pellillinen, ilman gluteenia!

Leivo gluteeniton ja maidoton peltikauraleipä vaivattomasti! Helppo resepti sopii niin aloittelijoille kuin konkareillekin. Juju piilee siinä, että vaikka leipä on pehmeää ja kuohkeaa, leipäpalat eivät murene käsiin. Leipäruudut ovat helposti halkaistavissa - silloin kun haluat sipaista väliin voita tai margariinia. Kauraisen leivän maku säilyy herkullisena useamman päivän.

Gluteenittomien leipien rakenne
Monet kerrat gluteenitonta valmisleipää syödessäni ja itse leivottuani olen ihmetellyt leivän turhankin tiivistä ja sitkeää rakennetta. Toinen ääripää on taas käsiin mureneva gluteeniton leipäsiivu. Tuntui, että ihanteellisen gluteenittoman leivän rakenteen saaminen kotikonstein on miltei mahdotonta!

Pehmeää kauraherkkua pellillinen
Tämä leipäohje syntyi puolivahingossa. Leipä oli lopussa ja kauppaan en halunnut lähteä. Kaivelin kaappia summa mutikassa ja käteen osui Free From Glutein -jauhoseosta (Lidl) jota olin aiemmin ostanut kokeeksi.

Uskon, että muutkin gluteenittomat jauhoseokset sopivat taikinaan yhtä lailla. Lisäksi taikinaan tarvitaan suosikkiani: kaurajauhoa. Jätin leipoessani taikinan tarkoituksella melko löysäksi, vaikka vaivaaminen onkin aika ”tahmeaa” hommaa.

Resepti toimi hyvin, lopputuloksena uunista tuli ihanan maukasta peltileipää. Rakenne on sopivan pehmeää ja leivän malto pysyy hyvin kasassa. "Eipä uskoisi gluteenittomaksi" - kuului tyytyväistä mutinaa ruokapöydästä.

Alkuperäisen reseptin kuvineen löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12

Kaurainen peltileipä, gluteeniton

Ainekset

0,5
l
vettä
1
rkl
juoksevaa hunajaa
1
tl
hienoa suolaa
1
pss
kuivahiivaa (11 g)
5
dl
kaurajauhoja (gluteenittomia)
4,5
dl
gluteenitonta jauhoseosta (esim. All Purpose Baking mix, Lidl)
2
rkl
ruokaöljyä
3
rkl
kaurajauhoja leivän viimeistelyyn
1
kpl
leivinpaperia paistamiseen
Taikinan sekoituksessa ja vaivaamisessa tarvitset säkövatkaimen sekä paistamiseen uunipellin.

Työvaiheet

1. Mittaa ja lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Lisää veteen suola ja hunaja, sekoita.

2. Mittaa kaurajauhot omaan astiaansa ja kaada joukkoon kuivahiiva. Sekoita lusikalla ja kaada seos veteen. Vatkaa sähkövatkaimella vellimäiseksi seokseksi.

3. Kaada taikinan joukkoon noin puolet gluteenittomasta jauhoseoksesta ja jatka sekoittamista sähkövatkaimella.

4. Lisää joukkoon ruokaöljy ja loput jauhoseoksesta. Sekoita taikinaa sähkövatkaimella pari minuuttia ja peitä kulho liinalla. Kohota taikina kaksinkertaiseksi vedottomassa paikassa, noin 30 - 45 minuuttia.

5. Kun taikina on kohonnut, vaivaa taikinaa kulhossa sähkövatkaimella täydellä teholla, taikakoukkuja käyttäen noin 3 minuuttia. Näin saat taikinaan kuohkeutta ja sitkomaista rakennetta. 

6. Suojaa uunipelti leivinpaperilla. Siirrä taikina leivinpaperin päälle ja levitä taikinaa ison lusikan avulla litteäksi, suorakaiteenmuotoiseksi leiväksi. Voit myös taputella leivän jauhoitetuin sormin pellille. Leivän koko on noin 23 x 33 cm ja pari senttiä paksu.

7. Peitä leipä liinalla ja kohota vedottomassa paikassa noin 35 - 40 minuuttia. Leivän tulee olla hyvin kohonnut ennen paistamista.

8. Leikkaa kohonnut leipä ruuduiksi veitsellä tai taikinapyörällä 12 osaan ja pistele haarukalla. Paista uunissa 200 C asteessa, noin 20 - 25 minuuttia uunin keskitasolla.

Anna leivän jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja leikkaa tai taita leipäpalat tarjolle.

Vinkki! Jos leipä jää keskeltä paksummaksi kuin reunapalat, saattaa leivän keskiosa jäädä paistettaessa raa'aksi. Poista pelliltä silloin reunapalat ja paista loppuja leipäpaloja vielä 2-3 minuuttia.

Seuraa myös Bilberry Hillin Instagram-tiliä :)

Kommentit (4)

Vierailija

Voiko taikinan laittaa pellillä pakkaseen?

Bilberry Hill
Seuraa 
Liittynyt19.8.2018

Hei! En ole kokeillut laittaa pakkaseen. Gluteenittomat taikinat ovat niin oikukkaita, etten suosittele pakastamista. Valmiin leivän voi pakastaa tavalliseen tapaan. Kerro jos kokeilit, miten onnistui!

@bilberryhill

Käyttäjä14141
Seuraa 
Liittynyt15.12.2018

Tämä on aivan mielettömän hyvä! Koska sähkövatkain oli rikki sekoitin taikinan lusikalla ja kädellä vaivaten ja hyvin onnistui. Rapea kuori ja pehmeä sisältä. Suosittelen lämpimästi!!

Vierailija

Tämä oli niiiin hyvää että melkein itkin :) ja smitten söin neljä palaa putkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2225 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Muurikkapannu on naanleipurin kätevä kesäapulainen. Yrteillä ryyditetyt naanleivät leivot pikapikaa ilman uunia. Muutama minuutti muurikassa riittää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Naanleipä muurikassa

Ainekset

4
dl + ½ dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
2
dl
maustamatonta jogurttia
2
rkl
öljyä
1–2
rkl
maitoa
½
dl
siemeniä (esim. auringonkukan)
½
ruukku
korianteria
Maustevoi
4
valkosipulinkynttä
50
g
voita
½
dl
öljyä
½
ruukku
persiljaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin maustevoi. Kuori ja hienonna valkosipulit. Sulata voi kattilassa, lisää valkosipulit ja öljy ja keitä hiljalleen 5 minuuttia. Siirrä pois liedeltä. Hienonna persilja ja lisää se seokseen.
  2. Yhdistä kulhossa 4 dl jauhoja, leivinjauhe, sokeri ja suola. Sekoita öljy jogurttiin. Lisää jogurttiseos jauhoihin ja sekoita. Lisää ensin 1 rkl maitoa ja tarvittaessa toinen lusikallinen, jos taikina tuntuu liian kovalta. Vaivaa taikinaa leivonta-alustalla 5–10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa.
  3. Jaa taikina neljään osaan ja kauli jauhotetulla alustalla noin 2 cm:n paksuisiksi soikeiksi leiviksi. Ripottele siemeniä ja korianterinlehtiä pinnalle ja kauli kevyesti niiden yli ohentaen leivät vajaan sentin paksuisiksi. Pyyhi jauhot varovasti leipien pinnalta.
  4. Kuumenna muurinpohja- tai paistinpannu. Paista naanleipiä kuivassa pannussa tai grillissä 3–5 minuuttia molemmilta puolilta. Sivele maustevoita lämpimille leiville ja tarjoa heti.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1152 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Mehevän kirsikkapiirakan salaisuus on taikinaan vatkattu mantelimassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Kirsikka-mantelipiirakka ja vaniljavaahtoa

Ainekset

1
pkt (150 g)
huoneenlämpöistä mantelimassaa
dl
sokeria
3
kananmunaa
1
luomusitruunan kuori
1
dl
kermaa
100
g
voita
1
dl
vehnäjauhoja
dl
paloiteltuja kirsikoita
Vaniljavaahto
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
1
dl
turkkilaista jogurttia
Päälle
kirsikoita

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vatkaa mantelimassa ja sokeri yhteen sähkövatkaimella. Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Pese ja raasta sitruunan kuori ja lisää se taikinaan.
  2. Lämmitä kermaa ja voita kattilassa, kunnes voi sulaa. Siivilöi jauhot joukkoon. Kääntele seos varovasti taikinan joukkoon.
  3. Hienonna kirsikat karkeasti. Kaada taikina piirakkavuokaan vuorotellen kirsikoiden kanssa. Kypsennä uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Piirakka saa jäädä kosteaksi.
  4. Sekoita vaniljarahka ja jogurtti keskenään.
  5. Koristele piirakka kirsikoilla ja tarjoa vaniljavaahdon kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1152 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Tarjoa amerikkalaiset pannarit ihanien vaniljakirsikoiden ja rapeiksi paistettujen pekonien kanssa. Voit käyttää hillokkeeseen joko pakastettuja tai tuoreita kirsikoita.

Onnistuneiden amerikkalaisten pannukakkujen taika piilee taikinan turvotuksessa. Kermaviili tuo ihanaa happamuutta taikinaan. Saat kuohkeita pannukakkuja, kun käännät ne pannulla heti, kun mahdollista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
40 min + taikinan turvotus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kirsikkapannarit mascarponen ja pekonin kanssa

Ainekset

2
kananmunaa
dl
kevytmaitoa
1
prk (200 g)
kermaviiliä
4
dl
vehnäjauhoja
4
tl
leivinjauhetta
2
rkl
sokeria
½
tl
suolaa
2
rkl
voisulaa
Paistamiseen
voita
Vaniljakirsikat
350
g
(pakaste)kirsikoita
1
rkl
sokeria
1
tl
perunajauhoja
1
vaniljatanko tai 1 tl vaniljatahnaa tai vaniljaesanssia
1
rkl
vettä
Lisäksi
1–2
pkt
pekonia
1
prk (250 g)
mascarponea
vaahterasiirappia

Työvaiheet

  1. Riko kananmunien rakenne kulhossa. Sekoita joukkoon maito, kermaviili ja kuivat aineet. Lisää lopuksi voisula ja anna taikinan turvota 30 minuuttia jääkaapissa.
  2. Voitele lettupannun syvennykset rasvalla. Annostele syvennyksiin taikinaa. Muista, että taikina kohoaa reilusti. Paista molemminpuolin kullanruskeita pannareita.
  3. Mittaa kirsikat, sokeri, perunajauhot ja halkaistu vaniljatanko (kaavi siemenet mukaan) kattilaan ja pyöräytä sekaisin. Lisää vesi ja kuumenna kovalla lämmöllä muutama minuutti, kunnes seos on siirappimaista, mutta kirsikat vielä kokonaisia. Poista vaniljatanko ja pidä lämpimänä tarjoiluun saakka.
  4. Paista pekoni rapeaksi ja valuta se paperin päällä.
  5. Tarjoa pannarit mascarponen, vaniljakirsikoiden, vaahterasiirapin ja pekonin kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1152 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Makea vadelma, kirpeä raparperi, ruskistettu voi ja yllärimaustajana kamomillatee. Tässä on piirakka, jota on pakko saada lisää!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kamomillalla maustettu vadelma-raparperipiirakka

Ainekset

175
g
voita
½
tl
leivinjauhetta
3
dl
vehnäjauhoja
¾
dl
sokeria
¼
dl
ruokosokeria
1
tl
kardemummaa
Päälle
200
g
vadelmia
100
g
raparperia
4
rkl
hillosokeria
4
kamomillateepussia (noin 4 tl teepurua)
Lisäksi
tuoreita vadelmia vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sulata voi kasarissa keskilämmöllä ja sekoittele, jotta se ei pala. Jatka muutama minuutti, kunnes voi vaahtoaa, tummuu hieman ja tuoksuu pähkinältä. Anna jäähtyä hetki.
  2. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Sekoita ruskistettu voi nopeasti käännellen joukkoon. Levitä löysä taikina (halkaisijaltaan 28 cm:n) piirakkavuokaan.
  3. Paloittele raparperit. Levitä vadelmien kanssa taikinan päälle. Aja tehosekoittimessa sokeri ja teepussin sisältö. Kaada vadelmien ja raparperin päälle. Kypsennä 30 minuuttia.

Kommentit (0)