Hyvä terveys on lisännyt 159 reseptiä.
Linkitetty 146 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Pikajuuri valmistuu muutamassa tunnissa. Murskatut hapankorput antavat kivaa hapahkoa makua ja kuivatut karpalot ja cashewpähkinät purutuntumaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
14 sämpylää
Valmistusaika
30 min + taikinan kohoaminen 5-7 t
Vaikeustaso
Helppo

Karpalo-pähkinäsämpylät

Ainekset

1/2
l
vettä
2
(20 g)
isoa hapankorppua
1/2
pkt (25 g)
tuorehiivaa
3
dl
vehnäjauhoja
1
tl
sokeria
Taikinaan
2
tl
suolaa
2
dl
kaurahiutaleita
1
dl
cashewpähkinöitä
1/2
dl
kuivattuja karpaloita
n. 5
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
öljyä

Työvaiheet

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon hapankorput ja hiiva. Lisää sokeri. Anna hapankorppujen pehmetä 10 minuuttia. Soseuta seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Varo, neste roiskuu herkästi.
  2. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Anna pikajuuren käydä leivinliinalla peitettynä huoneenlämmössä 4–6 tuntia.
  3. Lisää joukkoon suola, kaurahiutaleet, murskatut cashewpähkinät ja karpalot. Lisää vehnäjauhoja muutamassa erässä. Lorauta öljy vaivaamisen loppuvaiheessa.
  4. Muotoile taikina jauhotetulla pöydällä pötköksi ja jaa 14 osaan. Nosta taikinapalat leivinpaperin päälle pellille. Jätä sämpylöiden väliin kohoamisvaraa. Anna kohota huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä tunnin ajan.
  5. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista sämpylöitä keskitasolla 12–15 minuuttia.

Kommentit (6)

kysy vaan

Miksi nuo vehnäjauhot on kahteen kertaan, vai tuleeko todella yht.8dl?  

Samppako

Kysy vaan: ekat 3dl menee taikinajuureen. Juuri saa kohota sen 4-6h. Sit lisätään nuo taikinan loput ainekset mukaan lukien 5dl jauhoja

Pastori

Mitenkäs tästä sais gluteenittoman version?

Jussu

Gluteeniton versio: murskaa pahvilaatikkoa hapankorppujen sijaan

sima40

Entäs jos laittais korppujauhoja? Meniskö ihan harakoille? Korppuja ja korppujauhoja saa myös gluteenittomina sekä tietysti vehnäjauhot korvataan gluteenittomalla jauhoseoksella.

Vierailija

Mietin, onnistuvatko sämpylät samalla tavoin, jos juuren tekee tällä tavoin jo illalla ja leipoo sämpylät vasta aamulla. Pitäisikö juuri tällöin pitää kuitenkin yön yli lämpimässä vai laittaa jääkaappiin? Tai olisiko järkevämpää tehdä juuri valmiiksi ja säilyttää sitä jääkaapissa leipomista varten? Miten kauan säilyy näin jääkaapissa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Oton leipomukset on lisännyt 3 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.

Puoloffee on syntisen hyvä jälkiruokaherkku! Makean toffeen ja raikkaan puolukan liitto on täydellinen. Tämä herkku on erittäin helppo valmistaa ja onnistuu mökkiolosuhteissakin :) Puoloffee on tuunattu jouluiseksi piparipohjalla ja täytteessä on tujaus sitruunaa taittamassa makeutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Puoloffee

Ainekset

Pohja:
260
g
pipareita
125
g
ruusunmarjapilttiä
Täyte:
1
prk
karamellisoitua kondensoitua maitoa
2
dl
puolukoita
2
rkl
tomusokeria
2
rkl
sitruunanmehua
3
dl
vispikermaa
200
g
vaniljarahkaa
2
rkl
sokeria
5
dl
puolukoita
marenkeja

Työvaiheet

Pohja:
Murskaa piparit.
Sekoita ruusunmarjasose piparimruskan joukkoon.
Taputtele pohja vuoan pohjalle ja noin 2 cm reunoille.
Puoloffeen voi tehdä halkaisijaltaan n. 26 cm irtopohja- tai piirasvuokaan.

Täyte:
Kaada kondensoitu maito kulhoon.
Lisää joukkoon puolukat, tomusokeri ja sitruunanmehu.
Sekoita tasaiseksi, tarkista maku ja kaada piparipohjan päälle.

Vatkaa kerma vaahdoksi.
Lisää joukkoon vaniljarahka ja sokeri.
Nostele toffeen päälle. Ripottele päälle puolukat.
Koristele halutessasi marengeilla ja piparkakuilla.

Kommentit (0)

Hildu on lisännyt 8 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.

Nämä lusikkaleivät sulavat suussa ja ovat helppoja tehdä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 45 - 50
Valmistusaika
n. 1 h 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Suussa sulavat lusikkaleivät

Ainekset

350
g
voita
1,76
dl
sokeria
7,7
dl
vehnäjauhoja
2
tl
vaniljasokeria
1,5
tl
leivinjauhetta
0,5
tl
Pan suolaa tai tav. suolaa 1/4 tl
vadelmamarmeladia tai muuta hilloa.

Työvaiheet

Laita uuni 175 asteeseen. Vatkaa, mikrossa vähän sulatettu voi ja sokeri, sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne voisokeriseokseen, tee kuperalla pikkulusikalla lusikkaleipien puolikkaat, parhaita ovat vanhat Sorsakosken pikkulusikat tai vanhat hopealusikat. Ota lusikkaan taikinaa, älä painele sitä liikaa ja anna jäädä aika kukkuraiseksi taikina lusikan keskelle. Ota sitten lusikasta niin, että saat hyvin leivinpaperin päälle lusikan sileä puoli ylöspäin, jätä yksi sentti väliä. Jos taikinasta tulee murumaista lämmitä sitä mikrossa, sillä pehmästä taikinasta on helppoa muotoilla lusikkaleivän puolikkaat. Paista 175 asteessa noin 12 - 14 minuuttia, älä päästä palamaan, jos alkavat tummua ota heti pois uunista ja vedä leivinpaperin avulla pois pelliltä. Mieluummin saavat jäädä vähän vaaleiksi. Kun lusikkaleivän puolikkaat ovat vähän jäähtyneet, voitele toinen puolikas hipaisemalla hillolla. Pyöritä lopuksi hienossa kidesokerissa. Muista ottaa ajoissa lusikkaleivät huoneen lämpöön, sillä voi kovettuu kylmässä, osan voi säilyttää jääkaapissa ja loput pakastaa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2115 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Ryynirieska, särkitäyte ja hölskyporkkanat ovat kuin tehty toisilleen! Valmistus on helppoa, tarvitset vain yhden yön verran aikaa taikinan turpoamiseen. Nauti rieska päällysteiden kanssa lämpimänä tai jäähtyneenä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
1 t + turpoaminen 12 t
Vaikeustaso
Helppo

Herkkurieska

Ainekset

8
dl
maitoa
2
dl
turkkilaista jogurttia
4
dl
rikottuja ohrasuurimoita
½
dl
vehnäjauhoja
1
kananmuna
tl
suolaa
50
g
voita
Särkitäyte
1
prk (145 g)
savusärkeä (Järki Särki)
2
dl
turkkilaista jogurttia
2
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
Hölskyporkkanat
2
porkkanaa
2
rkl
väkiviinaetikkaa
1
rkl
sokeria
¼
tl
suolaa
Lisäksi
2
kevätsipulia
2
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Sekoita maito, jogurtti ja ohrasuurimot kulhossa. Anna turvota yön yli jääkaapissa.
  2. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Sekoita vehnäjauhot, kananmuna ja suola turvonneiden ohrasuurimoiden joukkoon. Sulata voi ja sekoita siitä puolet taikinaan.
  3. Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja voitele paperi lopulla voisulalla. Kaada taikina pannuun. Kypsennä uunissa 25–30 minuuttia. Anna jäähtyä.
  4. Siivilöi särjet liemestään. Yhdistä särjet, jogurtti, sitruunamehu ja suola.
  5. Suikaloi porkkanat julienne-raudalla tai yleiskoneen leikkuuterällä. Laita raaste tiiviskantiseen rasiaan, lisää etikka, sokeri ja suola. Sulje ja hölskytä pari minuuttia.
  6. Lusikoi särkitäyte rieskalle. Valuta porkkanasuikaleista liemi pois ja lisää porkkanat särkitäytteen päälle. Hienonna kevätsipuli ja ripottele se rieskalle. Koristele tillillä.
     

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2115 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
Ohje Raisa Laine KUVA Sami Repo

Mausteiset sämpylät ovat kuin minikokoisia joululimppuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
1 h 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Joulusämpylät

Ainekset

15
g
tuorehiivaa
dl
vettä
½
dl
siirappia
1
tl
fenkolinsiemeniä
1
tl
pomeranssinkuorta
1
tl
jauhettua inkivääriä
tl
suolaa
dl
ruisjauhoja
n. 4–5
dl
vehnäjauhoja
25
g
voita
Lisäksi
1
rkl
siirappia ja 1 rkl vettä voiteluun
vehnäjauhoja leivontaan

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää siirappi. Rouhi fenkolinsiemenet ja lisää mausteiden ja suolan kanssa vesi-siirappiseokseen. Alusta ruis- ja vehnäjauhot taikinaan. Sulata voi ja vaivaa se taikinaan. Anna kohota lämpimässä noin 40 minuuttia.
  2. Leivo taikina pieniksi sämpylöiksi ja kohota niitä pellillä liinan alla noin 15 minuuttia.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita vesi ja siirappi, ja voitele sämpylät seoksella. Paista uunissa noin 10–12 minuuttia.

Kommentit (0)