Hyvä terveys on lisännyt 159 reseptiä.
Linkitetty 143 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Pikajuuri valmistuu muutamassa tunnissa. Murskatut hapankorput antavat kivaa hapahkoa makua ja kuivatut karpalot ja cashewpähkinät purutuntumaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
14 sämpylää
Valmistusaika
30 min + taikinan kohoaminen 5-7 t
Vaikeustaso
Helppo

Karpalo-pähkinäsämpylät

Ainekset

1/2
l
vettä
2
(20 g)
isoa hapankorppua
1/2
pkt (25 g)
tuorehiivaa
3
dl
vehnäjauhoja
1
tl
sokeria
Taikinaan
2
tl
suolaa
2
dl
kaurahiutaleita
1
dl
cashewpähkinöitä
1/2
dl
kuivattuja karpaloita
n. 5
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
öljyä

Työvaiheet

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon hapankorput ja hiiva. Lisää sokeri. Anna hapankorppujen pehmetä 10 minuuttia. Soseuta seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Varo, neste roiskuu herkästi.
  2. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Anna pikajuuren käydä leivinliinalla peitettynä huoneenlämmössä 4–6 tuntia.
  3. Lisää joukkoon suola, kaurahiutaleet, murskatut cashewpähkinät ja karpalot. Lisää vehnäjauhoja muutamassa erässä. Lorauta öljy vaivaamisen loppuvaiheessa.
  4. Muotoile taikina jauhotetulla pöydällä pötköksi ja jaa 14 osaan. Nosta taikinapalat leivinpaperin päälle pellille. Jätä sämpylöiden väliin kohoamisvaraa. Anna kohota huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä tunnin ajan.
  5. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista sämpylöitä keskitasolla 12–15 minuuttia.

Kommentit (6)

kysy vaan

Miksi nuo vehnäjauhot on kahteen kertaan, vai tuleeko todella yht.8dl?  

Samppako

Kysy vaan: ekat 3dl menee taikinajuureen. Juuri saa kohota sen 4-6h. Sit lisätään nuo taikinan loput ainekset mukaan lukien 5dl jauhoja

Pastori

Mitenkäs tästä sais gluteenittoman version?

Jussu

Gluteeniton versio: murskaa pahvilaatikkoa hapankorppujen sijaan

sima40

Entäs jos laittais korppujauhoja? Meniskö ihan harakoille? Korppuja ja korppujauhoja saa myös gluteenittomina sekä tietysti vehnäjauhot korvataan gluteenittomalla jauhoseoksella.

Vierailija

Mietin, onnistuvatko sämpylät samalla tavoin, jos juuren tekee tällä tavoin jo illalla ja leipoo sämpylät vasta aamulla. Pitäisikö juuri tällöin pitää kuitenkin yön yli lämpimässä vai laittaa jääkaappiin? Tai olisiko järkevämpää tehdä juuri valmiiksi ja säilyttää sitä jääkaapissa leipomista varten? Miten kauan säilyy näin jääkaapissa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 963 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Tee se spesiaalimmin! Klassikkoyhdistelmä aurinkokuivatut tomaatit ja basilika toimii loistavasti perinteiseen falafelreseptiin.

Huom! Falafelit kiinteytyvät jäähtyessään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
30 kpl
Valmistusaika
40min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tomaatti-falafelit

Ainekset

1 1/2
rkl
pellavansiemenrouhetta
3
rkl
vettä
1 + 2
rkl
rypsiöljyä
1
dl
aurinkokuivattuja tomaatteja
2
tlk
kikherneitä
1
dl
basilikanlehtiä
1 (+ 3rkl)
dl
vegaanista parmesaania
1 + 1/2
dl
(gluteenittomia) korppujauhoja
1 1/2
tl
kuivattua oreganoa
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita pellavansiemenrouhe ja vesi keskenään. Anna turvota 5 minuuttia.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja kuullota niitä ruokalusikallisessa öljyä muutaman minuutin ajan. Siirrä sivuun ja anna jäähtyä .
  3. Valuta aurinkokuivatut tomaatit ja valuta ja huuhtele kikherneet. Hienonna basilika karkeasti ja raasta vegaanijuusto. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja anna käydä, kunnes taikina on tasaista, mutta siinä on vielä purentavastusta. Tarkista maku.
  4. Pyöritä massasta pieniä pullia ja kieritä lopuissa korppujauhoissa ja vegaanijuustoraasteessa.
  5. Paista erissä pannulla lopussa öljyssä 5 minuutin ajan, varovasti käännellen. Siirrä uuniin 15 minuutiksi. Anna jäähtyä ja kiinteytyä. Tarjoa valkosipulilla maustetun soijajogurtin kanssa.

Kommentit (0)

Sport on lisännyt 46 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Rosmariini antaa jännän metsäistä makua mansikkahillolle. Hillo sakeutuu perinteisen hillosokerin sijaan chiasiemenillä. Tarjoile hillo kaurapannarien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + tekeytyminen 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Kaurapannarit ja mansikka-chiahillo

Ainekset

5
dl
mansikoita pilkottuna
1
rosmariinin oksa
2
rkl
chiasiemeniä
2
rkl
hunajaa
Kaurapannarit
2
dl
piimää
2
munaa
1
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
1
dl
gluteenittomia kaurajauhoja
1/2
tl
soodaa
ripaus suolaa
1
tl
sokeria
1
rkl
öljyä
Lisäksi
paistamiseen öljyä

Työvaiheet

  1. Aloita hillosta. Kiehauta pilkotut mansikat kattilassa. Voit lisätä rosmariinin sekaan antamaan makua. Anna jäähtyä. Lisää chiasiemenet ja makeuta maun mukaan. Sekoita huolellisesti ja pakkaa hillo puhtaaseen lasipurkkiin. Jätä rosmariini mukaan, jos haluat vahvempaa makua. Anna hillon tekeytyä jääkaapissa ainakin kaksi tuntia.
  2. Sekoita kulhossa piimä ja munat. Sekoita toisessa kulhossa kaurahiutaleet ja -jauhot, sooda, suola ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet piimä-munaseokseen, lisää öljy. Sekoita tasaiseksi. Paista kuumalla lettupannulla öljyssä pieniä pyöreitä pannukakkuja. Tarjoa mansikka-chiahillon kanssa.

SUOJAA SYDÄMELLE. Mansikan flavonoidit tekevät siitä todellisen sydänystävän. Tutkimukset osoittavat, että flavonoidit antavat suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta. Mansikat voivat myös madaltaa merkittävästi huonoa kolesterolia sekä parantaa verihiutaleiden toimintaa.

Kommentit (1)

Chialover

Kauanko ko. hillo säilyy?

Sport on lisännyt 46 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Pasta bruschetta maistuu hyvältä kylmänäkin, joten pakkaa toinen annos eväsrasiaan ja nauti seuraavan päivän lounaalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Pasta bruschetta

Ainekset

3
kypsää tomaattia
1
valkosipulinkynsi
1/2
ruukkua
basilikaa
1
rkl
oliiviöljyä
1
prk (n. 240 g)
kikherneitä
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria
Lisäksi
100
g
täysjyväpastaa
2
rkl
ricottajuustoa

Työvaiheet

  1. Aloita bruschetasta. Poista tomaateista kanta ja kuutioi ne pieniksi isoon kulhoon. Hienonna valkosipulinkynsi ja basilika ja lisää tomaatin joukkoon. Mausta bruschetta suolalla ja pippurilla.
  2. Valuta kikherneet liemestään ja lisää bruschetan joukkoon.
  3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Lisää kuuma pasta kulhoon ja sekoita.
  4. Pyöräytä annosten pinnalle ruokalusikalliset ricottaa.

KASVIKSET RAAKOINA. Avokadopasta aloitti trendin, jossa valmiin pasta-annoksen ei tarvitse aina olla höyryävän kuumaa. Maku onkin ihanan
raikas ja keveä, kun kasviksia ei kypsennetä vaan ne sekoitetaan suoraan kuumaan pastaan.
 

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 963 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Kaurapalat tekevät tästä kesäsalaatista yllättävänkin ruokaisan. Kastikkeeksi tehdään helppo vegaaninen majoneesi. Makunsa se saa savupaprikasta!

Jos haluat salaatista gluteenittoman, vaihda kaurapala savutofuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
30min
Vaikeustaso
Helppo

Artisokkasalaatti ja savupaprikakastike

Ainekset

1
pkt
yrttimaustettua kaurapalaa (Yosa Block)
1
prk
artisokansydämiä öljyssä
2
tl
öljyä
1/2
tl
rouhittua mustapippuria
3
ruukkua
salaattia
6
kpl
tomaattia
1
prk
(kalamata)oliiveja
Savupaprikakastike
1
dl
soijajuomaa
3
dl
rypsiöljyä
1/2
tl
savupaprikaa
1/2
tl
suolaa
1
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kuutioi kaurapala ja valuta artisokat. Laita leivinpaperin päälle uunipellille ja pirskota päälle öljyä, suolaa ja pippuria. Paahda noin 20 minuuttia, kunnes kaurakuutiot ja artisokat saavat väriä. Anna jäähtyä.
  2. Valmista kastike. Laita soijamaito korkeaan astiaan. Lisää öljy nauhana koko ajan sauvasekoittimella sekoittaen, kunnes seos on majoneesimaista. Sekoita joukkoon mausteet ja sitruunamehu.
  3. Suikaloi salaatit suureen kulhoon ja lohkoa joukkoon tomaatit. Pyöräytä puolet kastikkeesta joukkoon (säästä osa tarjottavaksi). Lisää oliivit, kaurapalat ja artisokat.

Kommentit (0)