Ihan maidotonta on lisännyt 16 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
Pehmeä soijajogurtti-karpaloleipä kurpitsan siemenillä koristeltuna
Pehmeä soijajogurtti-karpaloleipä kurpitsan siemenillä koristeltuna

Kuivatut karpalot, hunaja ja soijajogurtti antavat tälle leivälle ihanaa pehmeyttä ja pientä makeutta. Tämä ohje on passeli myös vanhaksi käyneen kasvisjogurtin hyödyntämiseen. Kuivattujen karpaloiden tilalla voi käyttää vaikkapa rusinoita tai kuvattuja puolukoita.

Ohje on mitoitettu yhdelle leivälle, mutta kaksinkertaistamalla kaikki ainekset saat kätevästi kaksi tuoksuvaa leipää yhdellä leivontakerralla. Käytin leivonnassa leipävuokaa, jonka tilavuus on 1,2 litraa. Leivoin kokeeksi taikinasta myös pataleipää valurautapadassa ja sekin onnistui mukavasti. Tällä ohjeella voit pyöräyttää myös sämpylöitä.

Vaikeustaso
Helppo

Pehmeä soijajogurtti-karpaloleipä

Ainekset

2
dl
maustamatonta soijajogurttia
1
dl
vettä
2
tl
juoksevaa hunajaa
1
tl
suolaa
4
dl
vehnäjauhoa
1
dl
grahamjauhoa
1
pss
kuivahiivaa (11 g)
1/2 - 1
dl
kuivattuja karpaloita
Lisäksi
n. 2
dl
vehnäjauhoja taikinan alustamiseen
1
rkl
soijajogurttia leivän voiteluun
1
rkl
kurpitsansiemeniä leivän koristeluun

Työvaiheet

1. Yhdistä kulhossa jauhot ja kuivahiiva ja sekoita.

2. Mittaa erillisessä kulhossa soijajogurtti ja vesi ja lämmitä mikrossa kädenlämpöiseksi. Lisää sen jälkeen joukkoon suola ja hunaja.

3. Kaada jauho-hiivaseos muutamassa erässä kädenlämpöiseen soijajogurtti-vesiseokseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikina on melko löysää, mutta se kuuluu asiaan.

4. Peitä taikinakulho liinalla ja kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 – 45 minuuttia.

5. Jos karpalot ovat isoja, hienonna niitä hieman pienemmiksi.

6. Kaada kohonnut taikina vehnäjauhoilla jauhoitetulle alustalle ja ripottele osa karpaloista taikinan päälle. Vaivaa taikinaa (jauhon kanssa) niin että karpalot sekoittuvat taikinaan tasaisesti. Lisää karpaloita muutamassa erässä ja lisää samalla vehnäjauhoja tarpeen mukaan. Tarkoitus on saada karpalot sekoittumaan taikinaan tasaisesti vaivauksen mukana.

7. Taputtele lopuksi taikina leipävuoan muotoiseksi pötköksi ja laita leivinpaperilla suojattuun leipävuokaan. Peitä liinalla ja anna kohota liinan alla vedottomassa paikassa noin 20-30 minuuttia.

8. Voitele kohonneen leivän pinta soijajogurtilla ja ripottele päälle siemeniä, kuvattuja karpaloita tai pähkinämurskaa ennen paistamista. Soijajogurttiin siemenet tarttuvat tosi hyvin kiinni paiston yhteydessä. Öljyttyyn leivän pintaan siemenet eivät oikein tartu, vaan irtoavat viimeistään leivän viipaloinnin yhteydessä.

9. Paista leipää hieman uunin keskitasoa alemmalla tasolla 200 C asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes leipä on kypsä myös pohjasta.

10. Ota leipä vuoasta heti paistumisen jälkeen, ettei leipään tiivisty kosteutta. Anna jäähtyä ritilän päällä ennen viipalointia.

Tee leivästä herkullisia voileipiä kahvipöytään, aamupalalle tai lounaalle!

Leivänteko-ohjeet kuvineen löydät myös täältä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1805 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Pyörittele omenaviipaleet sitruunassa ja upota taikinaan. Lopputuloksena on kuohkea ja pehmeä omenakakku, joka vie kielen.

Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Firenzeläinen omenakakku

Ainekset

125
g
voita
2
tl
sitruunan kuoriraastetta
3
kananmunaa
2 1/2
dl
sokeria
1 3/4
dl
täysmaitoa
1 3/4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
Täyte
4-5
keskikokoista omenaa
1
rkl
sitruunamehua
Lisäksi
3
rkl
pinjansiemeniä paahdettuna
(tomusokeria)

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (Ø noin 24 cm). Sulata voi ja anna sen jäähtyä noin 5 minuuttia.
  2. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää maito, voi ja sitruunan kuoriraaste. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja kääntele seos munavaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 10 minuuttia.
  3. Kuori ja viipaloi sillä aikaa omenat. Sekoita sitruunamehu omenoihin.
  4. Lado omenaviipaleet esipaistetulle pohjalle. Paista kakkua uunin keskitasolla noin 35 minuuttia tai kunnes kakku on tikulla kokeiltaessa kypsä.
  5. Paahda pinjansiemeniä kuivassa kuumassa pannussa noin 1 minuutti. Ripottele siemenet kakun päälle. Siivilöi halutessasi tomusokeria pinnalle.

Kommentit (0)

Ihan maidotonta on lisännyt 16 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
Tuoksuvaa maustekakkua kahvitteluun
Tuoksuvaa maustekakkua kahvitteluun

Tämän maustekakun maku hipoo jo taivaita! Ohje on maidoton, laktoositon ja gluteeniton. Maku on ihanan mausteinen ja rakenne kuohkea. Kakkupalat leikkautuvat kauniisti, eivätkä murene käsiin.

Rakkaalla herkulla on monta nimeä; kahvikakku, kuivakakku, hiekkakakku ja maustekakku. Juuret tälle herkulle taitavat juontaa Saksaan asti, kuten useat kahvittelukulttuuriin liittyvät leivonnaiset. Vaikka nimi voi vaikuttaa siltä että että kakku voi olla kuivaa kuin hiekka, niin voin vakuuttaa,...

Annoksia
12-18
Valmistusaika
20 min + 45 min paistoaika
Vaikeustaso
Helppo

Perinteinen maustekakku gluteenittomana

Ainekset

3
kpl
kananmunaa
2
dl
hienoa sokeria
150
g
maidotonta margariinia
1,5
dl
kaurakermaa (gluteenitonta)
2,5
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1
dl
gluteenitonta kaurajauhoa
1
tl
ruokasoodaa
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
inkiväärijauhetta
1
tl
jauhettua kanelia
1-2
tl
kardemummaa
1/2
tl
jauhettua neilikkaa
2-3
rkl
maidotonta leivontamargariinia kakkuvuoan voiteluun
2-3
rkl
gluteenittomia korppujauhoja kakkuvuoan jauhotukseen

Työvaiheet

1. Laita uuni lämpiämään 175 C asteeseen, tasalämmölle.

2. Vaahdota vatkaimella taikinakulhossa sokeri ja kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi.

3. Yhdistä erillisessä astiassa jauhot ja kaikki mausteet: gluteeniton jauhoseos, kaurajauho, ruokasooda, leivinjauhe, vaniljasokeri, inkiväärijauhe, kaneli, kardemumma ja neilikka. Sekoita lusikalla ja kaada sokeri-kananmunavaahdon joukkoon, kulhoon.

4. Sulata margariini mikrossa ja jäähdytä hieman (huoneenlämmössä).

5. Kaada kaurakerma ja sulatettu margariini muiden aineisten joukkoon taikinakulhoon.
Sekoita vatkaimella (melko voimakkaalla teholla) noin 3-5 minuuttia. Huomaat, että taikina saostuu hieman vatkauksen aikana.

6. Voitele ja korppujauhottele kakkuvuoka. Kaada kakkutaikina vuokaan ja tarvittaessa tasoita pinta.

7. Paista kakkua hieman uunin keskitasoa alemmalla tasolla noin 45 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.

Kumoa valmis kakku tarjoilulautaselle. Anna jäähtyä ja leikkaa annospaloja kahvittelua varten. Kakun mausteiden maku syvenee noin vuorokauden sisällä, eli mausteiden ihanuutta jatkuu entistä parempana seuraavana päivänä!

Kommentit (0)

ChefMiguel on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 5 keittokirjaan.

Maistuvat ja nopeat herkut

Vaikeustaso
Helppo

Juissin kauralastut

Ainekset

50
gr
margariini
2
dl
kaurahiutaleita
1
dl
sokeria
1
tl
vaniliinisokeria
1
rkl
vehnäjauhoja
1/2
tl
leivinjauhetta
1
kananmuna

Työvaiheet

1. Pane uuni kuumenemaan 200 C:seen.
2. Sulata margariini kattilassa. Anna rasvasulan hieman jäähtyä.
3. Sekoita kaurahiutaleet, sokeri, vaniliinisokeri, vehnäjauhot ja leivinjauhe kulhossa. Lisää seos hieman jäähtyneeseen rasvasulaan.
4. Lisää seokseen kananmuna. Sekoita taikina tasaiseksi.
5. Nosta taikinasta kahden lusikan avulla pieniä kokkareita pellille leivinpaperin päälle. Jätä kohoamisvaraa kokkareiden välille.
6. Paista uunin yläosassa 7 minuuttia.
7. Nosta kauralastut leivinpaperilta vasta jäähtyneinä. Kauralastut kovettuvat jäähtyessään.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1805 reseptiä.
Linkitetty 113 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen Reetta Pasanen

Murea pohja, voimakkaan juustoinen täyte ja mehevät tomaatit. Tämä quiche on ansainnut herkullisimman kasvispiirakan tittelin.

Annoksia
n. 10 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Tomaatti-sinihomejuustoquiche

Ainekset

Pohja
3
dl
vehnäjauhoja
75
g
kylmää voita
1
kananmunankeltuainen
n. 1
rkl
kylmää vettä
Täyte
300
g
erilaisia tomaatteja
100
g
sinihomejuustoa
200
g
maukasta juustoa (esim. sinihome tai kypsytetty kova juusto)
3
kananmunaa
3
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Nypi jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun. Laita jääkaappiin 15 minuutiksi.
  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Painele taikina jauhotetuin käsin piirakka- tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa uunissa 10 minuuttia.
  3. Viipaloi tomaatit. Viipaloi tai murenna sinihomejuusto. Jätä odottamaan.
  4. Raasta juusto kulhoon. Sekoita kananmunat ja kerma juustoraasteeseen. Kaada seos piiraspohjalle. Asettele sinihomejuusto ja tomaatit pinnalle.
  5. Säädä uuni 175 asteeseen ja kypsennä piirasta noin 35 minuuttia. Jos piiras tummuu liikaa, laita päälle folio.
  6. Anna quichen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Tarjoa salaatin kanssa.

Kommentit (2)

Vierailija

Tekisin timjami-perunavuokaa, mutta mandoliinia ei löydy. Käykö ukulele?

Yäk

Kuka haluaa tomaatinvarret syödä