Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2161 reseptiä.
Linkitetty 147 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tästä leivästä ei puutu makua: valkosipuli, parmesan-juusto ja lehtipersilja maustavat muhkean nyhtöleivän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 kpl
Valmistusaika
1 t + kohotukset 45 + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkosipulinyhtöleipä

Ainekset

dl
maitoa
25
g
hiivaa
1
kananmuna
1
tl
suolaa
ripaus sokeria
n. 4
dl
vehnäjauhoja
3
dl
sämpyläjauhoja
50
g
pehmeää voita
Täyte
150
g
pehmeää voita
4
valkosipulinkynttä
1
ruukku lehtipersiljaa
1
dl
parmesaania raasteena

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Sekoita kananmuna, suola ja sokeri joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Lisää voi alustuksen loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota liinan alla noin 45 minuuttia.
  2. Laita täytteen voi kulhoon. Hienonna valkosipulinkynnet ja persilja. Raasta parmesaani. Sekoita täytteen aineet tasaiseksi.
  3. Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen levy ja levitä täyte levylle. Pyöritä tiiviiksi rullaksi. Leikkaa rulla korvapuustien tapaan noin 2–3 cm:n paloiksi. Lado puustit vieriviereen suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan ja anna kohota liinan alla ½ tuntia.
  4. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kypsennä leipää uunissa 40–45 minuuttia. Anna jäähtyä hetki vuoassa ennen kumoamista.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 87 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Tällä reseptillä valmistat vehnä- tai ruisjuuren. Juuren valmistaminen kestää viikon verran, mutta vaivannäkö palkitsee takuulla!

Juuren valmistaminen kestää noin viikon verran, aktiivista aikaa kuluu päivittäin kymmenisen minuuttia.

Luomulaatuiset vehnäjauhot toimivat juurileivonnassa parhaiten, sillä ne sisältävät enemmän juurileivonnassa tarvittavia mineraaleja ja luontaisia hiivaitiöitä kuin tavalliset...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
10 min päivittäin noin viikon ajan
Vaikeustaso
Helppo

Taikinajuuri juurileivän leipomiseen

Ainekset

dl (160 g)
luomulaatuisia täyjyvävehnäjauhoja
dl (160 g)
luomulaatuisia leivontakarkeita vehnäjauhoja
5
dl (500 g)
vettä
1
tl (5 g)
luomuhunajaa

Työvaiheet

  • 1. päivä: Sekoita puhtaassa, litran vetoisessa lasipurkissa tai kulhossa 1 dl (65 g) luomujauhoja ja 1 dl (100 g) haaleaa vettä sekä 1 tl (5 g) luomuhunajaa. Hunaja vauhdittaa juuren käynnistymistä. Sulje astia kevyesti tai peitä se muovikelmulla ja jätä huoneenlämpöön.
  • 2. ja 3. päivä: Lisää purkkiin ½ dl (30 g) luomujauhoja sekä ½ dl (50 g) haaleaa vettä. Jätä huoneenlämpöön.
  •  4., 5. ja 6. päivä: Neljäntenä päivänä seoksen pitäisi kuplia kevyesti. Seoksessa alkaa olla jo sen verran mikro-organismeja, että sitä voi vahvistaa suuremmalla määrällä jauhoja ja vettä. Jätä ½ dl (50 g) kuplivasta seoksesta purkkiin (heitä loput pois) ja sekoita siihen 1 dl (100 g) haaleaa vettä sekä 1 dl (65 g) luomujauhoja ja jätä huoneenlämpöön. Osa kuplivasta seoksesta heitetään pois, ettei juuren määrä kasva kohtuuttomasti. Toisaalta juuri tarvitsee volyymiä, liian pienellä määrällä aloitettuna se lähtee käymään huonommin.
  • Toista sama vielä viidentenä ja kuudentena päivänä.
  • Kuudentena päivänä seoksen pitäisi olla raikkaan tuoksuista ja kuplia selvästi. Juuri on nyt valmista käytettäväksi.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 - 8
Valmistusaika
30 - 60 min
Vaikeustaso
Helppo

Jauheliha-ananas-tomaatti-pizza

Ainekset

Pohja:
2
dl
vettä
11
g
kuivahiivaa
0,5
tl
suolaa
0,5
tl
sokeria
1
rkl
öljyä
5
dl
vehnäjauhoja
Täyte:
ketsuppia sopivasti pizzapohjan päälle
rasvaa paistamiseen
600
g
jauhelihaa
0,5
tl
suolaa
0,5
tl
maustepippuria
0,5
tl
valkopippuria
0,5
tl
basilikaa
0,5
tl
jauhelihamaustetta
2
kpl
tomaatteja
1
pieni prk
ananasta renkaina (käytetään 3 rengasta)
n. 200
g
pizzajuustoa tai muuta

Työvaiheet

Lämmitä vettä mikrossa 40 s, lisää kuivahiiva, suola ja sokeri, sekoita ja lisää osa jauhoista ja öljy, alusta loput jauhot käsin ja vaivaa taikina hyvin.

Anna taikinan nousta lämpimässä paikassa sen aikaa ja pidä pyyhe tai leivinpaperi kulhon päällä, kun paistat jauhelihan. Mausta jauheliha.

Kauli taikina alustan päällä sopivan ohueksi vehnäjauhoja apuna käyttäen, muuten tällä reseptillä se onnistuu hyvin, niin että kestää nostaa taittettuna, levitä se leivinpaperin päälle pelille. Voit tehdä myös kaksi pizzaa tai puolittaa resepti.

Levitä sopivasti ketsuppia pintaan, lisää maustettu paistettu jauheliha ja laita päälle 3 ananasrengasta pieneksi paloiksi laitettuna sopivin välein ja tomaatin siivun puolikkaat sopivin välein, liikaa ei saa sellaista laittaa päälle, mikä kosteuttaa pizzaa, viimeiseksi ripottele päälle juustoraaste, mutta ei liikaa jotta kosteus pääsee haihtumaan.

Vinkki, jos sinulla ei ole juustoraastetta niin vedä juustosta siivuja ja revi niistä paloja pizzan päälle, mutta ei liian tiiviisti. Paista uunin alatasolla (2 kannatin alhaalta) 225 asteessa n. 15 min

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 87 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Murskatuista täytekekseistä, ranskankermasta, kermasta ja tuorejuustosta valmistuu todella herkullinen kakku varsin nopeasti. Vain hyytymisen odotteluun tarvitaan malttia!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10 palaa
Valmistusaika
30 min + hyytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Oreokruunu

Ainekset

Pohja
50
g
voita
200
g
oreokeksejä (tai muita vastaavia täytekeksejä)
Täyte
150
g
oreokeksejä (tai muita vastaavia täytekeksejä)
3
liivatelehteä
175
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
tomusokeria
300
g
ranskankermaa
3
dl
kuohukermaa
3
rkl
maitoa
Koristeluun
1
dl
kuohukermaa
10
oreokeksiä (tai muita vastaavia täytekeksejä)

Työvaiheet

  1. Aloita kakun valmistaminen asettelemalla leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjalle. Leikkaa leivinpaperista suorakaiteen malliset palat myös vuoan reunoille. Näin hyytynyt kakku on helpompi irrottaa vuoasta.
  2. Hienonna keksit joko monitoimikoneessa, tehosekoittimessa tai esimerkiksi perunansurvinta apuna käyttäen.
  3. Sulata voi ja lisää keksimurut voin sekaan. Sekoita hyvin. Painele seos tiiviisti vuoan pohjalle.
  4. Valmista täyte rikkomalla keksit reiluksi murskaksi käsin. Jätä odottamaan.
  5. Laita liivatelehdet likoamaan kulhoon, jossa on kylmää vettä.
  6. Laita tuorejuusto ja tomusokeri kulhoon ja sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi. Vatkaa sitten joukkoon ranskankerma.
  7. Jatka vatkaamista ja kaada samalla kuohukerma tuorejuusto-ranskankermaseoksen joukkoon. Vatkaa, kunnes seos on pehmeää vaahtoa.
  8. Kuumenna maito kattilassa. Purista liivatteista vesi pois. Kulhossa olleen veden voit nyt kaataa pois, et tarvitse sitä enää. Lisää liivatteet maidon joukkoon. Sekoita hyvin. Kun liivate on kokonaan sulanut, kaada maito vähitellen juustokakkumassan joukkoon koko ajan sähkövatkaimella vatkaten.
  9. Sekoita lopuksi keksimurut juustokakkumassan joukkoon.
  10. Kaada täyte vuokaan, tasoita ja peitä kelmulla. Aseta jääkaappiin hyytymään, mieluiten yön yli, mutta vähintään neljäksi tunniksi.
  11. Ennen tarjoilua vatkaa vispikerma vaahdoksi. Pursota kakun päälle 10 palloa ja aseta jokaisen pallon päälle keksi.

Kommentit (0)

Rouheinen ruisvuokaleipä on jotain aivan uskomattoman herkullista; täydellisen rukiista, siemenet tuovat mukavaa purutuntumaa. Tämä leipä on super helppo valmistaa, sillä sitä ei tarvitse edes vaivata. Tämän leivän teko onnistuu lapsiltakin, eikä se kaipaa seurakseen kuin sipaisun Oivariinia....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 leipä
Valmistusaika
10 min + kohotus 1 h + paistaminen 5o min
Vaikeustaso
Helppo

Rouheinen ruisvuokaleipä

Ainekset

2,5
dl
vettä
30
g
tuorehiivaa
2
dl
kaurahiutaleita
1
dl
kurpitsansiemeniä
1
dl
seesaminsiemeniä
1
dl
ruisleseitä
1,5
tl
suolaa
2
rkl
siirappia
3
rkl
rypsiöljyä
2,5
dl
ruisjauhoja

Työvaiheet

Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi.
Liota joukkoon hiiva.
Mittaa joukkoon hiutaleet, siemenet ja leseet.
Sekoita taikinan joukkoon suola, siirappi ja öljy.
Viimeisenä sekoita joukkoon ruisjauhot.

Kaavi taikina voideltuun leipävuokaan.
Tasoita pinta kostutetuin sormin.
Peitä leivinliinalla ja anna kohota tunnin ajan.
Paista 200-asteisessa uunissa 50 minuuttia.
Kumoa leipä jäähtymään.
Varoitus! Tämä leipä on niin hyvää, että se "häviää" hetkessä! :)

Kommentit (2)

Vierailija

Vai viedä mummolaan.... Kunpa voisikin. Ehkä sitten ensi pääsiäisenä kun koronaviruksesta on päästy.

Oton leipomukset
Seuraa 
Liittynyt17.11.2019

Ajattelinkin, että leivän voi tässä tilanteessa viedä vaikkapa postilaatikkoon ja siten piristämään mummolan pääsiäistä.👍🏻