Nämä sämpylät ovat todella helppoja tehdä, mutta sitäkin herkullisempia. Hunajan ja kauran liitto on uskomattoman hyvä, joten näitä kannattaa tehdä kerralla tupla-annos. Nämä sämpylät ovat pinnalta rapeita ja sisältä meheviä. Sämpylät kestävät oikein hyvin myös pakastamisen. Taikinaa voi muokata sen mukaan, mitä kaapeista sattuu löytymään! :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 sämpylää
Valmistusaika
15 min + kohotus 1 h + paisto 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Hunajaiset kaurasämpylät

Ainekset

3
dl
vettä
25
g
tuorehiivaa
1
tl
suolaa
2
rkl
juoksevaa hunajaa
1/2
dl
ruisleseitä tai pellavansiemenrouhetta
1
dl
kauraleseitä
1
dl
kaurahiutaleita
3
rkl
sulatettua Oivariinia tai voita
n. 5
dl
vehnäjauhoja
pinnalle 1 rkl hunajaa ja kauraleseitä

Työvaiheet

Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi.
Liota joukkoon hiiva.
Sekoita joukkoon suola, hunaja, leseet ja hiutaleet.
Kaada joukkoon sulatettu voi.
Lisää vehnäjauhot 1 dl kerrallaan.
Vaiva taikina tasaisen kimmoisaksi, mutta kuitenkin melko pehmeäksi.
Lisää taikinaan tarvittaessa vehnäjauhoja.

Peitä taikinakulho leivinliinalla ja anna kohota tunnin ajan.
Laita uuni lämpeämään 230 asteeseen. (kiertoilma 215)
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle tai leivonta-alustalle.
Jaa taikina kahteentoista osaan ja pyörittele taikinapalaset sämpylöiksi.
Nosta sämpylät pellille ja anna kohota vielä 10 minuuttia leivinliinalla peitettynä.
Mittaa mukiin 1 rkl hunajaa ja vettä. Käytä hetki mikrossa ja sekoita ne sekaisin.
Voitele sämpylät hunaja-vesiseoksella ja ripottele niiden päälle kauraleseitä.
Paista 13 - 15 minuuttia. Herkuttele vaikkapa Oivariinin, juuston ja vihannesten kera.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2181 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Jäikö varsiselleriä yli? Paahda se uunissa ja soseuta suloiseksi sopaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu selleri-mascarponekeitto

Ainekset

1
nippu (400 g)
varsiselleriä
½
purjo
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
4
perunaa (jauhoinen lajike)
8
dl
vettä
1 ½
rkl
kasvisfondia
¾
prk (à 250 g)
mascarponea
1
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Leikkaa sellerit, purjo ja valkosipulinkynnet ronskeiksi paloiksi uunipellille. Kääntele öljy, suola ja pippuri käsin kasviksiin. Paahda uunissa 12–15 minuuttia.

  2. Kuori perunat ja kuutioi ne kattilaan. Lisää vesi ja fondi, ja anna kiehua hiljalleen kannen alla. Kun uunikasvikset ovat paahtuneet, lisää ne kattilaan ja jatka keittämistä, kunnes perunat ovat kypsiä, yhteensä noin 15 minuuttia.

  3. Lisää mascarpone ja sitruunamehu ja soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi. Kuumenna vielä ennen tarjoamista.

Vinkki! Lopun mascarponen voit lusikoida keittoannosten pinnalle tai herkutella vaikka leivän päällä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2181 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Lauantaiksi kannattaa ostaa croissanteja tavallista enemmän, jotta niitä riittää sunnuntaiaamun herkkuvanukkaaseen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Croissant-vanukas

Ainekset

4
croissantia
200
g
jäisiä marjoja (esim. vadelmia, boysenmarjoja ja mustikkaa)
1
dl
sokeria
2
kananmunaa
2
dl
kevytkermaa
2
dl
maitoa
LISÄKSI
voita voiteluun
vaniljajäätelöä tai turkkilaista jogurttia

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele uunivuoka voilla.

  2. Leikkaa croissantit 4–6 osaan. Lado ne, marjat ja sokeri kerroksittain vuokaan. Vatkaa kananmunat, kerma ja maito keskenään kulhossa ja kaada vuokaan.

  3. Kypsennä paistosta uunissa noin 20–25 minuuttia. Tarjoa lämpimänä pehmeän vaniljajäätelön tai vaniljasokerilla maustetun turkkilaisen jogurtin kanssa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 100 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Muhkeita papuja, mehukkaita kirsikkatomaatteja ja mureaa fetajuustoa! Purkkiin ladottu pastasalaatti saa lounaskaverit kateellisiksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Purkkipasta

Ainekset

1
punasipuli
250
g
kirsikkatomaatteja
2
rkl
oliiviöljyä
1 ½
rkl
tummaa balsamiviinietikkaa
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria
1
pieni kesäkurpitsa
tilkka
öljyä paistamiseen
1
tlk (285 g)
suuria valkoisia kypsiä papuja
100
g
fetajuustoa
4
dl
keitettyä pastaa
2
rkl
punaista pestoa

Työvaiheet

  1. Kuori ja leikkaa punasipuli ohuenohuiksi renkaiksi. Puolita kirsikkatomaatit.
  2. Jaa sipulit ja tomaatit kahden lasipurkin pohjalle. Jaa päälle oliiviöljy, balsamiviinietikka, suola, sokeri ja mustapippuri. Sekoita.
  3. Halkaise kesäkurpitsa pitkittäin neljään lohkoon. Poista vetinen siemenosa. Pilko lohkot pieniksi paloiksi.
  4. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja paista kesäkurpitsapaloihin nopeasti hyvä pintaväri. Jaa purkkeihin.
  5. Valuta säilötyt kypsät valkoiset pavut siivilässä. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta hyvin. Jaa purkkeihin. Murenna päälle fetajuusto.
  6. Yhdistä kypsä pasta ja pesto, sekoita hyvin ja jaa purkkeihin. Sulje purkit ja anna maustua jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai seuraavaan päivään.
  7. Kumoa lautaselle ja lämmitä, tai syö kylmänä pastasalaattina.

Vinkki: Vaihtele kasviksia! Paista kesäkurpitsan tilalle kuutioitua munakoisoa, sieniä tai erivärisiä paprikoita.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2181 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Amerikkalaisessa juustokakussa juhlii maapähkinävoi. Sitä on täytteessä, kuorrutteessa ja koristeena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
1 h 30 min + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Maapähkinävoi-juustokakku

Ainekset

POHJA
150
g
(gluteenittomia) digestivekeksejä
50
g
voita
1
rkl
kaakaojauhetta
1
rkl
sokeria
TÄYTE
1
appelsiini
600
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
maapähkinävoita
1
dl
kevytkermaa
1
dl
sokeria
2
rkl
maissitärkkelysjauhoja
3
kananmunaa
KUORRUTUS
2
prk (à 125 g)
ranskankermaa
2
rkl
sokeria
1
rkl
maapähkinävoita
LISÄKSI
1
appelsiini
2
rkl
maapähkinävoita
2
rkl
suolapähkinöitä

Työvaiheet

  1. Murskaa keksit pieneksi muruksi. Sulata voi ja sekoita se kaakaojauheen ja sokerin kanssa keksimuruihin. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø n. 25 cm) pohjalle. Painele keksiseos tiiviisti vuokaan ja laita jääkaappiin täytteen tekemisen ajaksi.

  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pese appelsiini ja raasta kuoren keltainen osa isoon kulhoon. Purista ½ dl appelsiinimehua ja lisää se kulhoon. Lisää loput täytteen aineet ja sekoita vispilällä tai sähkövatkaimella tasaiseksi. Kaada täyte keksipohjalle ja kypsennä kakkua uunissa 1 tunti. Anna jäähtyä vuoassa.

  3. Sekoita kuorrutuksen aineet kulhossa. Irrota kakku vuoasta ja levitä kuorrutus kakulle.

  4. Kuori appelsiini terävällä veitsellä niin, että myös lohkoja suojaava kalvo irtoaa. Viipaloi ja paloittele appelsiini ja koristele kakku viipaleilla. Valuta maapähkinävoita rennosti appelsiiniviipaleille. Rouhi suolapähkinät ja ripottele kakulle.

Kommentit (0)