
Vuodessa on 364 runebergitonta päivää. Ne ansaitsevat ylistyksen. Kun perheessä jyllää neljä tonia eli gluteeniton, eläimetön, sokeriton ja alkoholiton dieetti, ruoanlaitto on täynnä haasteita. Se ei haittaa, sillä me täällä Tajuttomassa Keittokirjassa olemme sitä mieltä, että mitä vaikeampaa, sen siistimpää!
Luulimme, että ilman neljää tonia mikään ei maistu miltään. VÄÄRIN LUULTU! Runebergittomat tortut ovat tajuttoman hyviä. Imelyyden puuttuminen ei tee leivoksista yhtään vähemmän runollisia.
Taikinassa sokeri päätettiin korvata kahdeksalla kappaleella taateleita. Sen verran niitä oli kaapissa, emmekä halunneet liukastua banaaninkuoreen.
Entä alkuperäisen runebergintortun hampaiden kiillettä ihanasti kuluttava, narskuva sokerikuorrutus? Valkoinen kippo, joka pitelee sylissään makeaa vadelmahilloa? Sen tilalle emme keksineet muuta kuin kookoskermavaahdon. Näin jälkeenpäin ajateltuna cashewpähkinävaahto olisi ollut tiukempaa tavaraa, mutta sen visuaalinen anti kookoskermaa heikompi. Kaunosieluina me pidämme ulkonäköä arvossa.
Samasta taikinasta voi loihtia eri versioita eri perheenjäsenille. Sokerihiiret voivat tehdä torttuihinsa perinteisen tomusokerikuorrutuksen ja merirosvot upottaa omansa rommitynnyriin.
OHJE: tajutonkeittokirja.fi
RUNEBERGITON TORTTU
Ainekset
Työvaiheet
1) Valmista vadelma-chiasiemenhillo. Kiehauta vadelma pienessä kattilassa ilman vettä ja hajota niiden koostumus hilloksi sekoittelemalla haarukalla, noin 5-10 minuuttia. Jäähdytä 10 minuuttia. Sekoita joukkoon chia-siemenet ja hunaja/agavesiirappi, jos haluat enemmän makeutta ja laita hillo jääkaappiin tekeytymään puoleksi tunniksi.
2) Vatkaa jääkaapissa viilennyt kookoskerma vatkaimella vaahdoksi. Kaada kookoskermasta neste posis ja vaahdota vain jähmeä osuus. Voit lisätä sekaan pari teelusikallista perunajauhoa, jos koostumus jää löysäksi. Siirrä vaahto jääkaappiin odottamaan.
3) Liota taateleita kiehautetussa vedessä 10 minuuttia. Survo ne haarukalla mössöksi.
4) Sekoita kulhossa kaikki kuivat aineet. Lisää taatelimössö, pellavansiemenmunat, sulatetettu margariini ja mantelimaito, johon olet sekoittanut mahdollisen karvasmanteliaromin. Kaada vuokiin ja tasoita taikina jokaisessa tasaiseksi. Paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia uunin keskitasolla.
5) Anna torttujen jäähtyä ainakin puolisen tuntia ja kumoa ne ulos silikonivuoasta. Leikkaa pulleroinen puoli tasaiseksi. Siitä tulee tortun pohja. Käännä tortut ylösalaisin ja kostuta ne tasaisesti lappamalla päälle omenamehua. Anna imeytyä puolisen tuntia tai yön yli.
6) Kuorruta tortut länttäämällä vapaalla tyylillä jokaisen päälle kasa kookoskermaa ja vadelmahilloa.