Helsingin Sanomat on lisännyt 202 reseptiä.
Linkitetty 46 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Elvi Rista

Jos pidät klassisesta tarte tatinista eli omenakeikaustortusta, ihastut tähänkin! Kinuskinen banaanikeikaus onnistuu helposti valmiista voitaikinasta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
20 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kinuskinen banaanikeikaustorttu

Ainekset

400
g
valmis voitaikinalevy
dl
fariinisokeria
100
g
voita
4
rkl
kuohukermaa
3–4
banaania
Tarjoiluun
vaniljajäätelöä

Työvaiheet

  1. Kauli sulatettu taikina ohuemmaksi levyksi. Pistele siihen reikiä. Nosta jääkaappiin.
  2. Mittaa fariinisokeri, voi ja kerma pieneen kattilaan. Keitä keskilämmöllä sekoitellen noin 5 minuuttia, kunnes seos muuttuu paksummaksi.
  3. Kuori banaanit ja leikkaa ne pitkittäin kahteen osaan.
  4. Laita kinuskiseos valurautaiseen, voideltuun paistinpannuun (halkaisija noin 26 cm) tai uunivuokaan. Nosta päälle banaanit tiiviisti vierekkäin leikkauspinta alaspäin. Painele päälle kylmä taikina. Siisti reunat.
  5. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai siihen asti, kunnes taikina on kypsää.
  6. Kumoa banaanitorttu tarjoilulautaselle. Tarjoa heti jäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Emilia Soppa365 on lisännyt 47 reseptiä.
Linkitetty 46 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Yksinkertainen, rapeapohjainen juustopiirakka sopii versoilla ja paistetuilla vihreillä parsoilla päällystettynä kaikkiin kevään pieniin juhliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
15 min + 30 min taikinan jähmettyminen ja 30 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Juustopiirakka ja paistetut parsat

Ainekset

Pohja
125
g
voita tai leivontamargariinia
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
1–2
rkl
kylmää vettä
Täyte
2
dl
kermaa (kuohu- tai ruokakermaa)
3
kananmunaa (M-koko)
150
g
vahvaa juustoa raastettuna (esimerkiksi goudajuustoa, cheddaria tai mustaleimaemmentalia)
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
tl
sitruunamehua
Päälle
1
rs (70 g)
versoseosta
2
rkl
siemensekoitusta
Paistetut parsat
1
pkt (250 g)
vihreitä parsoja
vettä kiehauttamiseen
1
rkl
voita
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
tl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna

Työvaiheet

  1. Leikkaa irtopohjaisen piirasvuoan tai - kakkuvuoan (halkaisija 26–28 cm) pohjalle sopiva leivinpaperipala. Aseta se vuokaan.
  2. Paloittele jääkaappikylmä rasva monitoimikoneen kulhoon. Lisää jauhot ja leivinjauhe. Aja ainekset leikkuuterällä muruiksi. Lisää vesitilkka koneen käydessä ja anna koneen pyörähtää, kunnes taikinasta muodostuu pallo. (Voit myös valmistaa taikinan nyppimällä kylmän rasvan, jauhot ja leivinjauheen muruiksi sormin ja lisäämällä sitten joukkoon veden.)
  3. Taputtele taikina jauhotetuin sormin leivinpaperin päälle vuokaan ohueksi kerrokseksi. Varmista, että taikina ulottuu vuoan reunoille ainakin parin sentin korkeudelle. Nosta vuoka jääkaappiin ja anna taikinan jähmettyä vuokaan ainakin puoli tuntia. (Jos olet valmistanut taikinan käsin ja ainekset ovat lämmenneet, jähmettymiseen kuluu kauemmin.)
  4. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pistele pohja kevyesti haarukalla ja nosta se sitten jääkaappikylmänä suoraan uunin alimmalle tasolle. Esipaista pohjaa 10 minuuttia.
  5. Valmista sillä aikaa täyte. Sekoita kerma, munat, juustoraaste, mausteet ja sitruunamehutilkka keskenään. Kaada täyte varovasti esipaistetun pohjan päälle.
  6. Jatka paistamista uunin keskitasolla noin 18–20 minuuttia.
  7. Anna piirakan jäähtyä noin vartti ennen kuin irrotat sen vuoasta vadille.
  8. Valmistele parsat. Napsauta parsoista kuivat varrenpäät irti. Keitä parsoja kiehuvassa vedessä paistokasarissa noin 2 minuuttia. Kaada vesi pois ja lisää tilalle voinokare. Paista parsat ahkerasti käännellen voissa kauniin värisiksi. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunankuoriraasteella. Jäähdytä ja paloittele.
  9. Päällystä valmis piirakka versoseoksella, paistetulla parsalla ja ripauksella siemensekoitusta.

Vinkki: Paistettujen parsojen tilalle sopivat esimerkiksi rypäleet tai lohkotut kypsät päärynät.

Kommentit (3)

Jallukka

Miks aina pitää kaikki apilat ym. Heinät työntää varmaan ihan hyvän piirakan päälle.
Ymmärrän jos niitä on piirakassa, mutta vielä päällä yäk. Ennen pekonia ja juustoa.
Nam.

Vierailija

Näyttävät olevan rucolanversoja, eivät apiloita.

Vierailija

Jallukka voi jättää versot laittamatta! Eihän nämä ole mitään pakko-juttuja.
Piirakka on varmasti hyvää. Minulla kasvaa herneenversoja, laitan niitä kypsän piirakan päälle, nam.

Me Naiset on lisännyt 1274 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Trendikkääseen galetteen on helppo rakastua, koska täytteeksi käyvät monet jääkaapin jämät hilloista tuorejuustonokareisiin. Tällä kertaa rento peltipiiras täytetään pähkinöillä, suklaalla ja banaaniviipaleilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1 h 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-suklaagalette

Ainekset

400
g
pakastemurotaikinaa
1
ps (80 g)
hasselpähkinärouhetta
150
g
taloussuklaata (tai tummempaa suklaata)
3
banaania
rkl
ruokokidesokeria
Voiteluun
1
kananmuna
Tarjoiluun
vaniljajäätelöä

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli halkaisijaltaan noin 30 cm:n kiekoksi leivinpaperin päälle uunipellille.

  2. Jauha noin kaksi kolmasosaa (noin 50 g) hasselpähkinärouheesta hienoksi jauheeksi. Rouhi suklaa. Yhdistä pähkinäjauhe ja suklaamuru ja levitä taikinan päälle, jätä 5 cm reunoista vapaaksi.

  3. Viipaloi banaanit päälle ja ripottele loppu hasselpähkinärouhe päälle. Taittele reunat rennosti täytteen päälle. Siirrä kylmään 10 minuutiksi. (Jos pelti ei mahdu jääkaappiin, voit siirtää galeten leivinpaperin päällä esimerkiksi leikkuulaudalle ja nostaa sitten hetkeksi kylmään. Tämä vaihe ei ole välttämätön, se varmistaa vain piiraan rapeuden.) Kuumenna uuni 175 asteeseen.

  4. Ota galette jääkaapista ja ripottele sokeri päälle. Voitele reunat kananmunalla. Paista 25–30 minuuttia, kunnes taikina on kullanruskea. Tarjoa jäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2453 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Dimitrios Himonas ja Marja Samuli KUVA Marja Samuli

Klassinen kreikkalainen appelsiinikakku on ehdottomasti vaivan arvoinen! Murskattuihin filotaikinalevyihin perustuva kakku imeytetään appelsiinista ja siirapista kylläiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
2 t + taikinan esikäsittely 3–4 t + vetäytyminen ½ t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kreikkalainen appelsiinikakku eli portokalópita

Ainekset

450
g
filotaikinaa (pakaste)
n. 1
rkl + 2½ dl
auringonkukkaöljyä
2
appelsiinia
dl
maitoa
3
keskikokoista kananmunaa
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
ruokasoodaa
Siirappi
8
dl
sokeria
5
dl
vettä
2
dl
appelsiinimehua
1
kanelitanko

Työvaiheet

  1. Sulata filotaikina pakkauksen ohjeen mu­kaan. Levitä taikinalevyt yksittäin leivinpape­rille huoneenlämpöön ja anna kuivua noin 3 tuntia välillä käännellen, kunnes levyt ovat täysin kuivia.
  2. Laita siirapin aineet kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä kiehuvaksi ja keitä hiljalleen, kunnes seos on ohutta siirappia, noin 25 mi­nuuttia. Jätä jäähtymään.
  3. Pese appelsiinit ja raasta niiden kuori kulhoon. Laita appelsiinit kattilaan, peitä ne vedellä ja keitä tunti. Siirrä appelsiinit pois kattilasta ja anna jäähtyä.
  4. Halkaise appelsiinit ja purista niistä koko pehmennyt sisus kuoriraasteen joukkoon. Lisää 2½ dl öljyä, maito, kananmunat, va­niljasokeri, leivinjauhe ja sooda. Sekoita voimakkaasti.
  5. Murskaa filotaikinalevyt hienoksi ja lisää seokseen. Sekoita tasaiseksi.
  6. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota vuoka (noin 32 cm x 25 cm). Kaada kakkuseos vuokaan ja paista uunin keskitasossa 40–50 minuuttia.
  7. Poista kanelitanko jäähtyneestä siirapis­ta ja levitä siirappi lastalla lämpimän kakun pintaan. Anna imeytyä huoneenlämmössä vähintään ½ tuntia.

Kommentit (0)

Vegebixin keittokirja on lisännyt 16 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">K.O.</span>
Kuva: K.O.

Pääsiäisen kahviherkussa suklaakuoreen kätkeytyy likööriyllätys!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1
Valmistusaika
5 min.
Vaikeustaso
Helppo

Pääsiäisen dalgonakahvi

Ainekset

2
rkl
pikakahvirakeita
2
rkl
ruokosokeria
2
rkl
kuumaa vettä
Alpro Barista mantelijuomaa tai vastaavaa maitojuomaa
jääpaloja
Baileys-likööriä
Kinder-suklaamuna
karkkeja koristeluun, esim. Polly, Lakrids

Työvaiheet

Lisää pikakahvimurut, sokeri ja kuuma vesi kulhoon. Vaahdota sähkövatkaimella 2-3 minuuttia, kunnes aineksista muodostuu jämäkkä ja kuohkea vaahto.
Laita lasiin 3-4 jääpalaa ja täytä 3/4 lasista käyttämälläsi kylmällä maitojuomalla.
Lusikoi päälle kahvivaahto.

Koristelua varten kuumenna veitsenterää hetki kuuman veden alla, kuivaa veitsi ja leikkaa varovasti Kinder-munasta sen verran yläosasta pois, että saat poistettua yllätyskapselin. (Kannattaa ainakin ensikertalaisena varata muutama extramuna rikkoutumisen varalle!) Täytä suklaamuna Baileys-liköörillä ja asettele dalgonakahvin koristeeksi. Koristeluja varten voit pujotella esim. Polly-karkkeja taikka Lakrids-kuulia hammastikkuihin ja antaa mielikuvituksen lentää!

Sekoittele kahvihetken alkuun lasissa kahvivaahto ja maitojuoma esim. pillillä.
Baileysin voit nauttia munankuoresta shottina tai antaa sen hulahtaa lisämausteeksi kahvia sekoitellessa.
Herkullista pääsiäistä!

Kommentit (0)