Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3392 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Albert Franch Sunyer KUVA Tuomas Kolehmainen

Yli jääneistä leivonnaisista valmistettu vanukas on oikeastaan muhkea piirakka. Täytteeseen sujahtavat yhtä hyvin niin munkit, croissantit kuin pullatkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min + 2 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Munkkivanukas

Ainekset

3
dl
vehnäjauhoja
ripaus suolaa
100
g
voita
1
rkl
sokeria
3
rkl
kylmää vettä
PAISTAMISEEN
kuivattuja papuja tai herneitä
VOITELUUN
1
kananmuna
TÄYTE
275
g
kuivahtaneita leivonnaisia: croissanteja, munkkeja ja/tai korvapuusteja
2 4/5
dl
maitoa
4/5
dl
sokeria
½
tl
suolaa
3
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin täyte. Revi leivonnaiset paloiksi. Vatkaa maito, sokeri, suola ja munat kulhossa, kunnes sokeri on kunnolla liuennut. Anna leivonnaisten turvota liemessä jääkaapissa noin 2 t. Kääntele seosta kerran tällä välin.

  2. Valmista taikina. Sekoita kulhossa jauhot ja ripaus suolaa. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja lisää joukkoon. Nypi seos muruiksi. Pirskota vesi joukkoon ja muotoile taikinasta kiinteä pallo. Peitä kulho tiiviisti kelmulla. Anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.

  3. Pingota leivinpaperipala irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele reunat.

  4. Kauli taikina kevyesti jauhotetulla alustalla noin 2 mm:n paksuiseksi pyöreäksi levyksi. Kietaise taikinalevy kaulimen ympärille ja nosta vuokaan. Taputtele se vuoan reunoille ylös asti. Kiinnitä toinen leivinpaperi päälle ja kaada päälle kuivattuja papuja tai herneitä painoksi.

  5. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa 12 minuuttia. Poista pavut ja paperi (papuja voi käyttää painona vastaavalla tavalla uudelleen). Jatka paistamista vielä viisi minuuttia, jotta pohja saa vähän väriä.

  6. Ota pohja uunista ja sivele se vatkatulla kananmunalla kevyesti. Kananmuna kypsyy samalla ja muodostaa kerroksen, joka estää pohjaa kostumasta kun lisäät täytteen. (Jos kananmunaa jää yli, lisää se täytteeseen.)

  7. Lisää leivonnaispalat liemineen pohjan päälle. Painele paloja kevyesti, jotta pinnasta tulee tasainen. Nosta piirakka uunin alimmalle ritilätasolle ja alenna lämpö 180-asteeseen. Laita piirakan päälle leivinpaperi, jotta pinta ei tummu ennen aikojaan. Kypsennä noin 30 minuuttia. Tarkista heiluttamalla vuokaa kevyesti, onko täyte hyytynyt. Nauti kinuskikastikkeen tai jäätelön kanssa. 

Vinkki Voit käyttää pohjaan myös valmista murotaikinaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 305 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Vuosien takainen jäätelöhitti Frozen yogurt eli jogurttijäätelö on suussasulavaa herukoilla maustettuna.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Herukka-jogurttijäätelö ja lakkakastike

Ainekset

dl
vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
3
dl
kreikkalaista jogurttia, rasvaa 6%
½
dl
tomusokeria
½
sitruunan raastettu kuori
200
g
herukoita
3
rkl
hunajaa
LAKKAKASTIKE
100
g
lakkaa
3
rkl
sitruunanmehua
3
rkl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Sekoita joukkoon jogurtti, tomusokeri ja sitruunankuoriraaste. Murskaa herukat haarukalla ja sekoita joukkoon hunaja. Sekoittele marjamurska muiden ainesten joukkoon. Kaada seos pakastuksen kestävään rasiaan. Pakasta vähintään 8 tuntia.

  2. Sekoita lakat, sitruunanmehu ja hunaja keskenään.

  3. Tarjoile jäätelön kanssa lakkakastiketta.

Vinkki! Jäätelö kannattaa ottaa vähintään varttia ennen tarjoilua huoneenlämpöön – hieman sulaneena se maistuu kaikkein parhaimmalta.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3392 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Tämä pumpulinpehmeä kakku lässähtää hieman jäähtyessään, mutta makuun se ei vaikuta. Kakun seuraksi sopivat kirpakat, hunajaliemessä keitetyt luumut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Jogurttikakku ja keitetyt luumut

Ainekset

4
kananmunaa (M-koko)
1–2
tl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
½
rkl
sitruunamehua
dl
ruokosokeria
dl
turkkilaista jogurttia
¾
dl
vehnäjauhoja
½
tl
aitoa vaniljaa jauheena
VUOKAAN
voita
KEITETYT LUUMUT
7
punaista kirpeää luumua
1
dl
vettä
3
rkl
hunajaa
2
rkl
sokeria
1
kanelitanko
LISÄKSI
1
dl
suolattomia pistaaseja rouhittuna

Työvaiheet

  1. Voitele irtopohjavuoka (Ø 20 cm), ja leikkaa pohjalle sopiva leivinpaperipala.

  2. Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Pese sitruuna, raasta sen keltainen kuori hienoksi ja purista mehutilkka.

  3. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi paksuksi vaahdoksi. Lisää jogurtti, vehnäjauhot, vaniljajauhe, sitruunankuori ja -mehu kevyesti sekoittaen.

  4. Puhdista ja kuivaa vatkaimen terät. Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa napakaksi vaahdoksi. Kääntele vaahto taikinan joukkoon.

  5. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa keskitasoa alempana noin 45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä vuoassa 15 minuuttia.

  6. Huuhtele luumut, leikkaa ne puoliksi ja poista kivet.

  7. Laita vesi, hunaja, sokeri ja kanelitanko kattilaan. Keitä, kunnes sokeri on liuennut.

  8. Lisää luumut ja kypsennä alhaisella lämmöllä 5–8 minuuttia, kunnes luumut ovat pehmenneet, mutta säilyttävät vielä muotonsa. Tarjoa jogurttikakku keitettyjen luumujen ja rouhittujen pistaasien kanssa.

Vinkki Voit korvata luumut tuoreilla viikunoilla.

ET-lehti on lisännyt 322 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Paksulla vaniljakastikkeellä täytetyt karviaispullat hurmaavat makean ja kirpeän yhdistelmällä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Karviaispullat

Ainekset

dl
maitoa
1
ps (11 g)
kuivahiivaa
1
muna
1
dl
sokeria
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
7–7½
dl
vehnäjauhoja
100
g
pehmeää leivontamargariinia
TÄYTE
4
dl
maitoa
2
ps (à 63 g)
vaniljakastikejauhetta
3
dl
punaisia karviaisia
3
rkl
sokeria
1
rkl
perunajauhoja
VOITELUUN
1
muna
(raesokeria)

Työvaiheet

  1. Kuumenna maito 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva desilitraan jauhoja ja vatkaa maidon joukkoon. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina hyvin. Lisää rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää.

  2. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Anna kohota leivinliinan alla 30 minuuttia.

  3. Valmista vaniljakastike. Kaada maito kulhoon ja vatkaa kastikejauhe joukkoon. Laita kastike tekeytymään jääkaappiin.

  4. Muotoile kohonnut taikina tangoksi. Leikkaa tangosta 12 palaa. Pyörittele palat pikkupulliksi kahden leivinpaperin päälle. Jätä kohoamisvaraa. Kohota lämpimässä paikassa liinan alla 30 minuuttia.

  5. Laita karviaiset, sokeri ja perunajauho kattilaan. Kiehauta niin, että sokeri sulaa.

  6. Ota juomalasi tai muki, jonka pohjan halkaisija on 6–7 cm. Kasta lasin pohja jauhoissa ja paina sillä pulliin syvennys. Toista painallukset, ja voitele pullien reunat munalla.

  7. Jaa syvennyksiin vaniljakastiketta ja annostele päälle karviaisia. Koristele halutessasi raesokerilla.

  8. Paista pullia 200 asteessa 12–14 minuuttia.

ET-lehti on lisännyt 322 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.