Bilberry Hill on lisännyt 26 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
Tuoksuvaa maustekakkua kahvitteluun
Tuoksuvaa maustekakkua kahvitteluun

Tämän maustekakun maku hipoo jo taivaita! Ohje on maidoton, laktoositon ja gluteeniton. Maku on ihanan mausteinen ja rakenne kuohkea. Kakkupalat leikkautuvat kauniisti, eivätkä murene käsiin.

Rakkaalla herkulla on monta nimeä; kahvikakku, kuivakakku, hiekkakakku ja maustekakku. Juuret tälle herkulle taitavat juontaa Saksaan asti, kuten useat kahvittelukulttuuriin liittyvät leivonnaiset. Vaikka nimi voi vaikuttaa siltä että että kakku voi olla kuivaa kuin hiekka, niin voin vakuuttaa, että tämä ohje taikoo kakusta mehevää.

Olen saanut ohjeen kauan sitten sukulaiseltani Kuopiosta. Sain maistaa tätä mehevää kakkua ja pyysin oitis ohjetta itselleni. Muunsin reseptin niin, että kakkua voi tarjota kaikille vieraille vaikka osa syöjistä olisikin laktoosi-intolerantikko tai allerginen maitoproteiinille ja gluteenille.

Ohjeella maustekakkutaikinaa tulee noin 1 litra. Tarvitset kakkuvuoan, jonka vetoisuus on vähintään 2 litraa. On hyvä jättää vuokaan riittävästi kohoamisvaraa paiston aikana.

Maustekakku on todella nopea leipoa, sillä taikinan valmistukseen tarvitset noin 20 minuuttia ja kakun paistoon noin 45 minuuttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12-18
Valmistusaika
20 min + 45 min paistoaika
Vaikeustaso
Helppo

Perinteinen maustekakku gluteenittomana

Ainekset

3
kpl
kananmunaa
2
dl
hienoa sokeria
150
g
maidotonta margariinia
1,5
dl
kaurakermaa (gluteenitonta)
2,5
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1
dl
gluteenitonta kaurajauhoa
1
tl
ruokasoodaa
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
inkiväärijauhetta
1
tl
jauhettua kanelia
1-2
tl
kardemummaa
1/2
tl
jauhettua neilikkaa
2-3
rkl
maidotonta leivontamargariinia kakkuvuoan voiteluun
2-3
rkl
gluteenittomia korppujauhoja kakkuvuoan jauhotukseen

Työvaiheet

1. Laita uuni lämpiämään 175 C asteeseen, tasalämmölle.

2. Vaahdota vatkaimella taikinakulhossa sokeri ja kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi.

3. Yhdistä erillisessä astiassa jauhot ja kaikki mausteet: gluteeniton jauhoseos, kaurajauho, ruokasooda, leivinjauhe, vaniljasokeri, inkiväärijauhe, kaneli, kardemumma ja neilikka. Sekoita lusikalla ja kaada sokeri-kananmunavaahdon joukkoon, kulhoon.

4. Sulata margariini mikrossa ja jäähdytä hieman (huoneenlämmössä).

5. Kaada kaurakerma ja sulatettu margariini muiden aineisten joukkoon taikinakulhoon.
Sekoita vatkaimella (melko voimakkaalla teholla) noin 3-5 minuuttia. Huomaat, että taikina saostuu hieman vatkauksen aikana.

6. Voitele ja korppujauhottele kakkuvuoka. Kaada kakkutaikina vuokaan ja tarvittaessa tasoita pinta.

7. Paista kakkua hieman uunin keskitasoa alemmalla tasolla noin 45 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.

Kumoa valmis kakku tarjoilulautaselle. Anna jäähtyä ja leikkaa annospaloja kahvittelua varten. Kakun mausteiden maku syvenee noin vuorokauden sisällä, eli mausteiden ihanuutta jatkuu entistä parempana seuraavana päivänä!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1884 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Mikko Hannula

Kasvikset ja feta paistuvat yhdessä uunin lämmössä. Pehmeä feta sekoitetaan kermaiseksi tahnaksi. Loistava makukombo!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1
Vaikeustaso
Helppo

Välimerenpelti ja uunifetatahna

Ainekset

2
paprikaa (keltainen ja punainen)
1
munakoiso
1
kesäkurpitsa
1
punasipuli
250
g
terttukirsikkatomaatteja
1
sitruuna
1/2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
2
rosmariininoksaa
350
g
kivettömiä kalamataoliiveja
Uunifetatahna
300
g (2 x 150 g)
fetajuustoa
1/2
ruukku
basilikaa
1 1/2
rkl
hunajaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Huuhtele ja kuutioi paprikat, munakoiso ja kesäkurpitsa. Kuori ja lohko punasipuli. Huuhtele tomaatit.
  3. Pese sitruuna, raasta kuoret ja purista mehu. Sekoita kuori ja mehu öljyyn.
  4. Sekoita kaikki kasvikset uunipellillä. Mausta suolalla ja pippurilla ja valuta sitruunaöljy tasaisesti vihannesten päälle. Lisää rosmariini, oliivit ja lopuksi kokonaiset fetajuustot. Paista uunissa 45 minuuttia.
  5. Laita uunifetat pieneen kulhoon ja murskaa ne tahnaksi. Lisää hienonnettu basilika ja hunaja, mausta pippurilla. Mausta ja lisää halutessasi suolaa. Tarjoa heti uunikasvisten kanssa.

Kommentit (0)

Sport on lisännyt 11 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Lasse Lecklin

Patukat taltuttavat makeannälän tehokkaasti ja suklaapatukkaa huomattavasti terveellisemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Pähkinähunajapatukat

Ainekset

2
dl
pekaanipähkinöitä
2
dl
pistaasipähkinöitä (suolattomia)
2
rkl
hunajaa
2
rkl
maapähkinävoita
1
dl
kuivattuja karpaloita
1
rkl
kaakaonibsejä
2
rkl
kaurahiutaleita
2
rkl
kookoshiutaleita
1/2
(luomu) appelsiinin kuori raastettuna

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Rouhi pähkinöitä veitsellä hieman pienemmiksi, mutta niin, että joukkoon saa jäädä kokonaisiakin. Sekoita kaikki ainekset kulhossa tasaiseksi.
  2. Vuoraa leivinpaperilla vuoka (25 x 20 cm). Kumoa pähkinäseos vuokaan ja laita toinen leivinpaperi seoksen päälle. Painele seos mahdollisimman tiiviiksi ja tasaiseksi levyksi. Ota päällimmäinen leivinpaperi pois ja paista vuokaa uunissa noin 10 minuuttia niin, että pähkinät ovat kauniin ruskeita. Anna jäähtyä.
  3. Leikkaa kylmästä levystä terävällä veitsellä patukoita.

Vinkki Kun syöt pähkinöitä säännöllisesti, pienennät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Erityisesti pekaanipähkinät sisältävät kolesterolia alentavaa kasvissterolia, joka vastaa kolesterolilääkityksellä saatavaa hyötyä.

Kommentit (0)

Sport on lisännyt 11 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Lasse Lecklin

Kikhernepasta on luontaisesti gluteenitonta. Maultaan pasta on melko mietoa, joten käytä reilusti yrttejä ja mausteita. Hyvän ja mehevän makuparin saat
kesäkurpitsasta, tomaatista ja paprikasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunabroccolinipasta

Ainekset

200
g
broccolinia eli varsiparsakaalia
1
valkosipulinkynsi
1
punainen chili
2
rkl
oliiviöljyä
1/2
tl
kurkumaa
1
tl
raastettua inkivääriä
1
(luomu) sitruunan mehu ja kuori
1
rkl
manteleita
ripaus
suolaa
Lisäksi
150
g
kikhernepastaa (esim. Risenta)
25
g
fetajuustoa (rasvaa 10%)

Työvaiheet

  1. Keitä pasta kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Leikkaa broccolinit noin 3 cm pätkiksi. Hienonna valkosipuli ja chili.
  2. Paista kasviksia pannulla muutama minuutti. Lisää kurkuma, inkivääri ja sitruunan mehu sekä kuori. Jatka paistamista vielä 2–3 minuuttia. Broccolinit saavat jäädä napakoiksi.
  3. Yhdistä pasta ja kasvikset. Mausta suolalla. Rouhi veitsellä manteleita pastan pinnalle ja viimeistele annos fetajuustolla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1884 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Kauraa, mantelia, tahinia ja iso kasa tuoreita hedelmiä. Vegaaninen juustokakku on kuin raikas tuulahdus tropiikista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
45 min + jäähdytys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Tropiikin vegaaninen juustokakku

Ainekset

2
dl
kaurahiutaleita
2
dl
mantelijauhetta
1
tl
vaniljasokeria
1/4
tl
suolaa
2
rkl
agave- tai vaaleaa siirappia
2
rkl
rypsiöljyä
Täyte
2
dl
tuoretta mangoa soseutettuna
2
pkt (à 150 g)
maustamatonta kasvirasvalevitettä (esim. Oatly påMackan)
2
rkl
tahinia
2
rkl
agave- tai vaaleaa siirappia
2
dl
kauravispiä (esim. Kaslink)
Lisäksi
tuoreita hedelmiä (mangoa, pitaijaa, kiiviä, papaijaa, luumua, karambolaa)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Sekoita siirappi ja öljy joukkoon. Painele taikina tiiviisti vuoan pohjalle ja reunoille. Paista uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes pohja on saanut hieman väriä. Anna pohjan jäähtyä vuoassa ensin huoneenlämpöiseksi ja sitten jääkaappikylmäksi.
  2. Irrota pohja varovasti vuoasta tarjoiluvadille. Kuori ja kuutioi mango. Soseuta mango sauvasekoittimella niin että soseeseen jää sattumia. Levitä sose torttupohjalle.
  3. Notkista levite, tahini ja siirappi kulhossa lusikalla. Vaahdota kauravispi toisessa kulhossa. Sekoita vaahto tahini-siirappilevitteeseen ja lusikoi täyte mangososeen päälle.
  4. Kuori ja viipaloi hedelmät. Asettele hedelmät täytteen päälle.

Vinkki Voit korvata tuoreen mangon säilykemangolla.

Vinkki Jos kakun ei tarvitse olla vegaaninen, käytä levitteen tilalla tuorejuustoa ja kauravispin tilalla vispikermaa.

Kommentit (0)