Raparperi-ricottatrifle sopii täydellisesti kesäisiin herkutteluhetkiin. Raparperin ja ricotan raikkaus, pohjan makeus ja täyteläinen kermavaahto takaavat runsaan herkullisen maun. Trifle on mehevä kerrosjälkkäri, jonka valmistaminen onnistuu mökkiolosuhteissakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + jäähtyminen ja tekeytyminen 3 h
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-ricottatrifle

Ainekset

Pohja
3
kpl
kananmumia
1,5
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
1/2
dl
perunajauhoja
1
tl
vaniljasokeria
2
tl
raastettua (luomu) sitruunan kuorta
Raparperihilloke
500
g
raparperia
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
kaardemummaa
1
tl
kanelia
Ricottavaahto
2,5
dl
vispikermaa
250
g
ricotta-tuorejuustoa
3-4
rkl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
Koristelu
tuoreita mansikoita
suklaakuorrutettuja mansikoita (Fazer)
timjamia

Työvaiheet

Pohja:
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Kääntele joukkoon esim. nuolijaa apuna käyttäen vehnä- ja perunajauhot, vanilja ja sitruuna.
Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle ja levitä n. sentin paksuiseksi levyksi.
Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 10 minuuttia.
Kumoa pohja kääretortun tavoin toiselle (sokeroidulle) leivinpaperille jäähtymään.

Raparperihilloke:
Viipaloi raparperit.
Laita kaikki ainekset kattilaan.
Kuumenna aluksi koko ajan sekoitellen.
Kun seos on kiehuvaa anna sen kiehua välillä sekoitellen kymmenisen minuutin ajan.
Kaada hilloke toiseen astiaan jäähtymään ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi, mielellään jääkaappikylmäksi.

Ricottavaahto:
Vatkaa vispikerma vaahdoksi.
Vatkaa kermavaahdon joukkoon ricotta.
Mausta seos maun mukaan sokerilla ja vaniljasokerilla.
Siirrä jääkaappiin odottamaan triflen kokoamista.

Kokoamimen:
Kun pohja ja hilloke on jäähtynyt kokoa trifle.
Leikkaa pohja esim. suorakaiteen muotoisiksi (n. 4x5cm) paloiksi.
Kokoa trifle haluamaasi astiaan.
Kerroksia tulee kolme, jätä päällimmäiseksi ricottavaahtoa.
Asettele astiaan palasia pohjasta (1/3 paloista).
Levitä pohjapalojen päälle reilu kerros (1/3) raparperihilloketta.
Levitä raparperihillokkeen päälle kerros ricottavaahtoa.
Toista tämä kolme kertaa.
Siirrä trifle jääkaappiin tekeytymään vielä vähintään tunniksi.
Koristele haluamallasi tavalla ja nauti! :)

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 240 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Elvi Rista

Tämän tiikerikakun sisällä piilee marjaisa yllätys: mustaherukasta tehty raidoitus. Kakun kanssa tarjotaan porkkanakakusta tuttu päällys eli tuorejuustokuorrutus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 12 palaa
Valmistusaika
20 min + paistamiseen ja jäähtymiseen 1½ h
Vaikeustaso
Helppo

Mustaherukkatiikeri

Ainekset

1
dl (50 g)
mustaherukoita
200
g
huoneenlämpöistä voita
dl
tomusokeria
3
kananmunaa
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
rkl
vaniljasokeria
1
dl
kuohukermaa tai kerma-maitoseosta
Kuorrutus
50
g
huoneenlämpöistä voita
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
noin 1½
dl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Soseuta mustaherukat sauvasekoittimella. Laita hetkeksi sivuun.

  2. Vatkaa voi ja tomusokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen vatkaten.

  3. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Kääntele seos taikinaan.

  4. Ota noin 2 dl taikinaa erilleen. Sekoita siihen mustaherukkasose. Sekoita loppuun taikinaan kerma.

  5. Laita leivinpaperisuikale pinnoitetun suorakaidevuoan (vetoisuus noin 1½ l) pohjalle. Laita reilu puolet vaaleaa taikinaa vuokaan. Nosta päälle herukkainen taikina. Peitä lopulla vaalealla taikinalla. Sekoita taikinaa kevyesti haarukalla.

  6. Paista 175-asteisen uunin ala­osassa noin 50 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  7. Tee kuorrutus. Vatkaa voi ja tuorejuusto sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää tomusokeri. Sekoita hyvin. Levitä seos jäähtyneen kakun päälle tai tarjoa se kulhosta, jolloin jokainen syöjä voi itse laittaa kuorrutusta.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2608 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Lindström KUVA Sami Repo

Siipiä lihaisammat kana­herkut syntyvät broile­rinkoivista. Kuivamausteseoksella eli rubilla maustetut koivet kypsennetään grillissä ja valellaan buffalokastikkeella. Kyytipojaksi kelpaa luonteikas sinihome­juustodippi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min + maustuminen 12 t
Vaikeustaso
Helppo

Buffalokoivet

Ainekset

12
broilerinkoipea
1
dl
cajun rub -mausteseosta (esim. Poppamies)
Buffalokastike
2
valkosipulinkynttä
dl
chilikastiketta (esim. Texas Pete)
4
rkl
voita
2
tl
worcesterkastiketta
Sinihomejuustodippi
dl
majoneesia
150
g
ranskankermaa
1
rkl
valkoviinietikkaa
150
g
vahvaa sinihomejuustoa (esim. Roquefort tai Danablu)
Lisäksi
4
varsisellerin vartta
½
ruukku ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Hiero rub koipiin ja pakkaa ne esimerkik­si foliovuokaan. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynnet. Yhdis­tä buffalokastikkeen aineet kasarissa ja kuu­menna sekoitellen kiehuvaksi, anna kuplia noin 3 minuuttia, ota liedeltä ja sekoita. Pakkaa kastike purkkiin.
  3. Sekoita dipin majoneesi, ranskankerma ja etikka, murenna juusto joukkoon. Pakkaa rasiaan.
  4. Leikkaa varsiselleri tikuiksi, hienonna ruohosipuli. Pakkaa erillisiin rasioihin.
  5. Valmistele hiillos ja grillaa koipia noin 20 minuuttia käännellen, jotta ne kypsyvät tasai­sesti. Siirrä koivet tarvittaessa epäsuoraan lämpöön, ettei pinta pala. Tarkista kypsyys leikkaamalla viilto koiven paksuimpaan kohtaan: kypsä liha irtoaa helposti luusta, ja lihasta tihkuva neste on kirkasta.
  6. Lämmitä kastike foliovuoassa tai pienessä kasarissa grillissä.
  7. Laita koivet vuokaan ja kaada kuuma buf­falokastike päälle. Viimeistele ruohosipulilla ja tarjoa selleritikkujen ja sinihomejuustodi­pin kera.

Vinkki! Rubin voit tehdä itse sekoittamalla paprika- ja valkosipulijauhetta, oreganoa, cayenne- ja mustapippuria sekä suolaa.

Kommentit (0)

Vesikielellä on lisännyt 17 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva:Tarja Pasanen
Kuva:Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Mikä on parempaa, kuin suomalaisista juureksista ja viljasta tehty herkullinen sämpylä! Rouheiseksi raastettu punajuuri tuo sämpylään purutuntumaa, kauniin värin sekä koristeisen pinnan. Terveellinen sämpylä.
Jauhoina voit käyttää vaikka sämpyläjauhoja tai tuota minun käyttämääni...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16
Valmistusaika
120 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Porkkana-punajuurisämpylät

Ainekset

5
dl
vettä
1
pss
kuivahiivaa
2
porkkanaa
1
punajuuri
1
dl
kaurahiutaleita
1
rkl
siirappia
3
tl
suolaa
10-13
dl
jauhomiksiä (7 dl vehnäj., 1 dl ruisj., 4 dl sämpyläj. tai muuta vastaavaa)
0,5
dl
öljyä

Työvaiheet

1. Raasta porkkanat pienellä terällä ja punajuuret vähän isommalla terällä rouheammaksi raasteeksi. Lämmitä raastetta hieman mikrossa, jotta hiivavesi ei kylmene liikaa, kun lisäät raasteet seokseen.

2. Kuumenna vesi n. +42-asteiseksi.

3. Lisää kuivahiiva, juuresraaste, siirappi,kaurahiutaleet ja suola. Sekoita.

4. Lisää taikinaan jauhoja pikkuhiljaa aluksi haarukalla/nuolijalla sekoittaen ja lopuksi kädellä vaivaten taikinaksi. (Käytin kumihanskoja, koska punajuuri värjää kädet). Lisää loppuvaiheessa myös öljy. Taikina pitää jäädä pehmeäksi, niin sämpylöistä tulee kuohkeita.

5. Kohota liinan alla n.60 minuuttia.

6. Levitä pöydälle jauhoja. Kumoa taikina pöydälle ja jaa se 16 palaan. Pyörittele sämpylöiksi uunipellille leivinpaperin päälle ja anna kohota vielä liinan alla 20-30 minuuttia.

7. Paista 225-asteisessa uunissa toiseksi alimmaisella tasolla 12–15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kauniin värisiä. Nämä ovat todella hyviä!

Ohje: Tarja Pasanen @waterontongue/vesikielellä

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2608 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Daniel Woodward KUVA Tuomas Kolehmainen

Laatikkoviinin pohjista ja kivennäisvedestä syntyy sitruunan, kurkun ja vadelman avustuksella loppukesän raikkain vähäalkoholinen cocktail.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkoviini-cobbler

Ainekset

1
dl
valkoviiniä
1
cl
sitruunamehua
1
tl
sokeria
3
tuoretta vadelmaa
2
viipaletta
kurkkua
4
cl
kivennäisvettä
Lisäksi
jäitä

Työvaiheet

  1. Laita valkoviini, sitruunamehu ja sokeri viinilasiin ja sekoita, kunnes sokeri liukenee.

  2. Lisää vadelmat ja painele niitä hellästi lasin pohjaa vasten.

  3. Lisää kurkkuviipaleet, kivennäisvesi ja jäitä, ja sekoita varoen.

Vinkki Voit käyttää juomaan juhlista yli jääneet valkoviinit.

Kommentit (0)