Tämä on todella herkullinen, siinä makea ja pirtsakka hapan yhdistyy makuaisteja hiveleviksi ja jos todella haluat oikein nautiskella, niin sitten lisäksi jäätelöä tai vaniljakastiketta, mutta on erittäin hyvää ilmankin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 8 - 12
Valmistusaika
30 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Syötävän hyvä luumupiirakka

Ainekset

100
g
sulatettua voita
1,5
dl
sokeria
2
munaa
1
dl
kermaa
2,5
dl
vehnäjauhoja
1
tl
vaniljasokeria
2
tl
leivinjauhoja
Päälle:
n. 12
kpl
luumuja, koosta riippuen
1
dl
fariinisokeria
0,5
dl
sokeria
100
g
sulatettua voita
2
dl
kaurahiutaleita
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

Huuhtele luumut ja tee siivuja hedelmäveitsellä luumun kiven ympäriltä, että saat sopivia paloja piirakan päälle, ei ole iso työ.

Sulata voi ja lisää kerma, sokeri, 2 munaa ja sekoita, yhdistä sitten siihen vehnäjauhot johon on lisätty leivinjauho ja vaniljasokeri sekoittaen.

Voitele piirakkavuoka ja lisää taikina vuokaan tasaisesti. Piirakkavuoan koko: yläreunasta mitattuna halkaisija n. 27 cm.

Päälle laita luumun siivut sopivasti.

Sulata sitten voi sekä lisää sokerit, kaurahiutaleet ja sekoita. Levitä seos piirakan päälle, kahdella ruokalusikalla saa hyvin.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 20 min, tai kauemmin kunnes on kypsä.

Kommentit (8)

Vierailija

Tuplaa paistoaika.

Vierailija

Aivan liian imelä

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Kuka tykkää mistäkin, kaikki eivät tykkää happamista leivonnaisista 😊

Vierailija

Ei kyllä onnistunut kotimaisista luumuista. Luumut ja kuorrute painuivat pehmeään pohjaan. No onpa kokeiltu.

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Aika outoa, kyllä minulla onnistuu ihan oman pihan luumuista, teitkö liian löysän taikinan, tämä ohje on tarkoitettu ihan näille kotimaisille luumuille, vaikka olisivat olleet pakastettuina.

Vaula Tkalcan
Seuraa 
Liittynyt10.1.2015

Olisi hyvä, jos tällaisissa resepteissä manittaisiin kakku- tai piirakkavuoan koko.

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Aivan, niin pitääkin lisätä se 😊

Elina Joensuu
Seuraa 
Liittynyt6.7.2015

Meillä tämä meni kuin kuumille kiville. Seuraavana päivänä maku oli vielä parempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3091 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Juhlan mehevin kakku kootaan ohuista kakkupohjista ja siinä maistuu lakka sekä rosmariini. Kakun teon voi hyvin jakaa kolmelle  päivälle. Ensimmäisenä päivänä pohja, toisena kakun kokoaminen ja kolmantena eli tarjoilupäivänä koristelu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12
Valmistusaika
1 1⁄2 t + maustuminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Lakka-mascarponekakku

Ainekset

4
kananmunaa
dl
sokeria
1
luomusitruunan kuori
dl
vehnäjauhoja
½
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
KOSTUTUSLIEMI
3
rosmariinin oksaa
dl
vettä
1
dl
lakkalikööriä
½
dl
sokeria
3
rkl
sitruunamehua
TÄYTE
2
dl
vispikermaa
2
prk (à 250 g)
mascarponea
3
dl
lakkahilloa
KUORRUTUS
3
dl
vispikermaa
1
prk (250 g)
mascarponea
KORISTELU
8
rosmariininoksaa
1
dl
lakkoja
LISÄKSI
voita ja korppujauhoja vuokaan

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (Ø 22 cm). Vaahdota munat ja sokeri. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos siivilän läpi muna-sokerivaahtoon. Lisää sitruunan kuoriraaste ja sekoita taikina tasaiseksi varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunissa 35–40 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Anna pohjan jäähtyä 15 minuuttia ennen kumoamista.

  2. Hienonna rosmariinin lehdet. Keitä kostutusliemen aineita kattilassa noin 15 minuuttia keskilämmöllä. Siivilöi liemi ja anna jäähtyä.

  3. Vaahdota täytteen kerma. Notkista mascarpone toisessa kulhossa ja sekoita kermavaahto joukkoon. Leikkaa kakkupohja 4 kerrokseen. Kostuta alin kerros ja levitä pohjalle 1 dl lakkahilloa. Levitä kolmasosa mascarponetäytteestä hillon päälle. Toista sama seuraaviin kerroksiin. Kostuta myös ylin kakkupohja. Anna kakun vetäytyä peitettynä viileässä vähintään 4 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.

  4. Vaahdota kuorrutuksen kerma. Notkista mascarpone ja sekoita kermavaahto sen joukkoon. Levitä kuorrutus veitsellä tai sileällä lastalla kakun päälle ja reunoille. Koristele kakun reunat rosmariininoksilla ja lado pinnalle lakkoja.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3091 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Joulutortuista saa astetta parempia, kun luumuhillon lisäksi torttuihin laittaa täytteeksi pehmeää ricottajuustoa, luumusiivuja ja raikastaa maun lemon curdilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunaiset luumutortut

Ainekset

1
pkt (500 g)
lehtitaikinalevyjä
dl
luumumarmeladia
1
sitruuna
dl
ricottajuustoa
5–6
tummaa luumua
KIILLE
½
dl
lemon curdia
2
rkl
vettä
LISÄKSI
1
kananmuna

Työvaiheet

  1. Levitä jäiset taikinalevyt leivinpaperille sulamaan noin 15 minuutiksi.

  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Puolita taikinalevyt terävällä veitsellä tasakokoisiksi neliöiksi. Tee taikinaneliön kahteen vastakkaiseen kulmaan, noin sentin päähän reunasta, 2 cm pitkät viillot. Taita leikatut kulmat palan keskelle ja paina kevyesti kiinni.

  3. Jaa luumumarmeladi tortuille. Pese ja raasta sitruunan kuori. Mausta ricotta sitruunankuorella ja lusikoi tortuille marmeladin päälle. Halkaise luumut, poista kivet ja viipaloi hedelmät. Aseta viipaleet viuhkamaisesti tortuille. Voitele reunat kananmunalla ja kypsennä uunissa 10–12 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.

  4. Kuumenna lemon curd ja vesi pienessä kattilassa. Sivele seos kiilteeksi tortuille.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1539 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Yksinkertaiset uunipäärynät maistuvat myös (vegaanisen) jäätelön kanssa. Vinkki tulevaan: tässä on helppo ja herkullinen joulujälkkäri!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunipäärynät

Ainekset

4
(kotimaista) päärynää
2
rkl
vaahterasiirappia
2
rkl
sitruunan mehua
1
rkl
omenaviinietikkaa
2
tl
(sulatettua) kookosöljyä tai rypsiöljyä
4
tl
sokeria
½
tl
jauhettua kanelia
¼
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus muskottipähkinää
TARJOILUUN
vaahdotettua kasvikermaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

  2. Puolita päärynät (pituussuunnassa) ja kaiva hedelmäkota pois pienellä lusikalla, meloniraudalla tai veitsenkärjellä. Laita leikkuupinta ylöspäin uunivuokaan.

  3. Lorauta päälle vaahterasiirappia, sitruunan mehua, etikkaa ja öljyä. Ripottele sokeri ja mausteet päälle.

  4. Käännä päärynät leikkuupinta alaspäin ja kypsennä noin 25 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

  5. Käännä leikkuupinta ylös ja jatka vielä noin 5 minuuttia, kunnes päärynät ovat pehmeitä ja kunnolla karamellisoituneita.

  6. Tarjoa vaahdotetun kasvikerman (ja vuokaan valuneen kastikkeen) kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3091 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Kotileipojat innostuivat kokeilemaan oliiviöljykakusta erilaisia versioita. Porkkanakakkuun oliiviöljy sopii täydellisesti, sillä sekä mieto että vahvanmakuinen öljy toimii porkkanan kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
15 min + kypsennys 1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Porkkana-oliiviöljykakku

Ainekset

3–4
porkkanaa (n. 3½ dl hienoa raastetta)
3
kananmunaa
dl
sokeria
dl
vehnäjauhoja
1
tl
soodaa
1
tl
leivinjauhetta
dl
oliiviöljyä
VUOKAAN JA PINNALLE
2
rkl
voita tai margariinia vuokaan
3
rkl
erikoishienoa sokeria
1
rkl
kanelia
LISÄKSI
(ricottajuustoa)

Työvaiheet

  1. Voitele suorakaiteen muotoinen leipävuoka (vetoisuus noin 1,2 l). Yhdistä sokeri ja kaneli, ja ripottele seoksesta n. 2/3 vuokaan. Säästä loppu kanelisokeri viimeistelyyn.

  2. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi.

  3. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Kääntele jauhoseos, oliiviöljy ja porkkanaraaste taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ennen kumoamista.

  4. Ripottele loppu kanelisokeri kakun pinnalle. Tarjoa kakun kanssa halutessasi kevyesti vatkattua ricottaa.

Kommentit (0)