Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Raikas jäätelökakku kauniilla marenkihunnulla kruunaa talviset juhlat. Jäätelö maistuu ihanasti kirpeältä greipiltä. Varminta on paahtaa marenki tohottimella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
30 min + 4½ t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Alaskan jäätelökakku

Ainekset

2
kananmunaa
1
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kardemummaa
½
dl
mietoa oliiviöljyä
JÄÄTELÖTÄYTE
3
dl
verigreippimehua (tai 4–5 verigreipin mehu)
3
keltuaista
2
rkl
maissitärkkelystä
2
rkl
sokeria
1
l
vaniljajäätelöä
2
dl
kuorittuja, suolattomia pistaaseja
MARENKI
3
valkuaista
dl
tomusokeria
VUOKAAN
voita ja korppujauhoja

Työvaiheet

  1. Voitele ja jauhota Ø 20 cm:n kakkuvuoka. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet ja kääntele ne muna-sokerivaahtoon oliiviöljyn kanssa. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Kumoa kakku ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  2. Purista greippimehu kattilaan. Erottele valkuaiset keltuaisista omaan kulhoonsa, peitä kulho kelmulla ja laita valkuaiset jääkaappiin odottamaan marengin tekoa. Laita keltuaiset kattilaan greippimehun kanssa. Lisää maissitärkkelys ja sokeri joukkoon, ja vatkaa vispilällä tasaiseksi. Keitä seosta keskilämmöllä koko ajan sekoittaen noin 15 minuuttia, kunnes se sakenee paksuksi kiisseliksi. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

  3. Vuoraa pakastamista kestävä kulho (Ø 20 cm) kelmulla niin, että kelmua tulee reilusti reunojen yli. Paloittele jäätelö toiseen isoon kulhoon ja anna sen pehmetä pari minuuttia. Lisää pistaasit ja jäähtynyt kiisseli, ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kaada jäätelö kelmulla vuorattuun kulhoon. Nosta kakkupohja jäätelön päälle, ja paina kevyesti niin, ettei väliin jää koloja. Taita kelmu kakkupohjan päälle ja nosta pakastimeen. Jäädytä vähintään neljä tuntia, mieluiten yön yli.

  4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista vielä noin minuutti.

  5. Ota kakku pakastimesta ja kumoa se tarjoiluvadille. Lusikoi marenki kauttaaltaan kakun päälle. Jäätelöä ei saa jäädä näkyviin. Paahda marenki tohottimella eli keittiökäyttöön tarkoitetulla kaasupolttimella kauttaaltaan kauniin ruskeaksi. Tarjoa heti.

Kommentit (3)

Vierailija

Mikä,tekee tästä alaskan jäätelökakun? Ja miksi tässä sanotaan että varminta on polttaa marenki tohottimella? Tapahtuuko marengille jotain kauheaa jos sitä ei polteta?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei,

kakun nimi tulee sen englanninkielisestä nimestä, joka on Baked Alaska. Marenkia ei sinänsä ole pakollista paahtaa, mutta paahtaminen antaa kakulle viimeistellyn ulkonäön ja antaa pintaan aavistuksen rapeutta.

Vierailija

Höpöhöpö. Kun laaditte näitä esittelyjä ja jälkiselityksiä, niin voisiko niiden taustalla olla kunnon faktaa.

Baked Alaska tai Bombe Alaska (tunnetaan myös nimellä Norwegian omelette eli norjalainen munakas) nimi tulee siitä, että kyseessä on uunijäätelö, marengilla kuorrutettu jäätelö johon on uunissa otettu paahtunut pinta. Nykyisin paahtamisen voi tehdä tohottimella jolloin ei ole niin suurta vaaraa osaamattomuuttaan sulattaa uunissa koko kakkua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Pehmeiksi paahtuvien luumujen ja hasselpähkinöiden hurmaava tuoksu nostattaa veden kielelle.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15 palaa
Valmistusaika
55 min
Vaikeustaso
Helppo

Pähkinäinen luumupaistos

Ainekset

8–9
luumua
1
appelsiini
100
g
huoneenlämpöistä voita
dl
fariinisokeria
2
munaa
2
dl
vehnäjauhoja
dl
hasselpähkinäjauhetta
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
Pinnalle
½
dl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka (22 cm x 30 cm) leivinpaperilla. Voit paistaa kakun myös pyöreässä irtopohjavuoassa (Ø 22 cm).
  2. Leikkaa luumut puoliksi ja poista kivet. Raasta appelsiinista kuori ja purista ½ dl mehua.
  3. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten.
  4. Sekoita jauhot, hasselpähkinäjauhe, leivinjauhe ja vanilja keskenään toisesssa kulhossa. Kääntele jauhoseos voivaahdon sekaan. Lisää lopuksi appelsiinin mehu.
  5. Kaavi taikina vuokaan. Laita luumut taikinan pinnalle, mutta älä paina niitä syvälle. Ripottele päälle pähkinärouhetta.
  6. Paista uunin keskitasolla 30–40 minuuttia, kunnes taikina on keskeltä tikulla kokeiltaessa kypsä.

Vinkki! Purista lopusta appelsiinista mehua salaatinkastikkeeseen tai kalan tai lihan marinadiin.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Syksyn suosikkileivonnaisessa tuntuu inkiväärin puraisu. Helppo piirakka on sekoittamalla valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkiväärikakku

Ainekset

6–7
(600 g)
kotimaista omenaa
6
hillottua inkivääriä siirapissa
200
g
voita
3
dl
tummaa muscovadosokeria
2
dl
siirappia
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
2
kananmunaa
PINNALLE
2
rkl
hillottujen inkiväärien siirappia

Työvaiheet

  1. Raasta neljä omenaa ja hillotut inkiväärit. Poista lopuista omenoista omenaporalla kota ja leikkaa omenat renkaiksi.

  2. Kuumenna voita, sokeria ja siirappia kattilassa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila sivuun odottamaan.

  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kuivattu inkivääri ja suola kulhossa keskenään. Lisää voi-siirappiseos, omena- ja inkivääriraaste sekä munat. Sekoita tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 33 cm x 23 cm). Laita omenaviipaleet taikinan pinnalle ja sivele ne inkiväärien siirapilla.

  5. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana noin 30 minuuttia tai kunnes taikina ei tartu tikkuun kokeiltaessa. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Näinkin tyylikkäältä voi näyttää perinteinen puolukkapuuro.
Näinkin tyylikkäältä voi näyttää perinteinen puolukkapuuro.
Pilvenpehmeä puolukkapuuro taipuu syksyiseksi trendiherkuksi, mutta maistuu myös perinteisesti maidon ja sokerin kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Vispipuuro

Ainekset

1
l
vettä
1
dl
sokeria
½
tl
suolaa
4
dl
tuoreita puolukoita
tai 1
pussi (200 g)
pakastepuolukoita
dl
mannasuurimoita
Lisäksi
1
prk
vaniljarahkaa
puolukkahilloa

Työvaiheet

  1. Kaada kattilaan vesi. Lisää sokeri ja suola.
  2. Kun vesi kiehuu, lisää puolukat. Keitä hiljalleen 8 minuuttia.
  3. Vispilöi joukkoon mannasuurimot. Hauduta puuroa 5 minuuttia välillä sekoittaen.
  4. Jäähdytä puuro. Vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella.
  5. Lusikoi annoksiin vaniljarahkaa ja puolukkahilloa.

Vinkki! Puuron voi tehdä samalla ohjeella herukoista. Puuro sopii vegaanille, jos käytät lisukkeena rahkan sijasta vaniljalta maistuvaa soijajugurttia.