
Inkivääri terästää helpon ja mehevän ricotta-luumutortun.
Inkivääri-luumutorttu
Ainekset
Työvaiheet
- Valmista ensin inkiväärisiirappi (ks. ohje alla).
- Kuutioi voi kulhossa. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon. Lisää jauhot ja rahka kulhoon ja nypi taikina murumaiseksi seokseksi. Lisää inkivääri ja sokeri. Kääri taikina tuorekelmun sisään ja nosta jääkaappiin vetäytymään vähintään 1 tunniksi.
- Pane uuni lämpiämään 225 asteeseen. Pese ja halkaise luumut. Poista kivet ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
- Jaa taikina 3 osaan ja kauli jauhotetulla pöydällä pyöreiksi pohjiksi (Ø 25 cm).
- Levitä pohjille tasainen kerros ricottaa niin, että 2 cm reunoista jää ilman juustoa. Levitä luumut ricotan päälle. Ripottele sokeri ja pähkinät pinnalle. Taittele ja paina reunat juuston päälle ja voitele munalla. Nosta piirakat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
- Paista uunin keskitasolla noin 15–20 minuuttia eli kunnes reunat ovat kauniin värisiä. Voitele valmiin tortun pinta inkiväärisiirapilla.
VINKKI! Voit tehdä taikinasta myös 6–8 pientä annospiirakkaa.
Inkiväärisiirappi
Ainekset
Työvaiheet
- Laita vesi ja sokeri kattilaan.Kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Kuori ja kuutioi inkivääri noppakuution kokoisiksi paloiksi ja lisää sokeriveteen hautumaan. Keitä seosta poreillen matalalla lämmöllä noin 4 tuntia eli kunnes liemi on muuttunut siirappimaiseksi. Lisää lopuksi ripaus suolaa.
- Voit jättää inkivääripalat siirappiin tai siivilöidä ja kuivattaa ne yön yli leivinpaperin päällä. Halutessasi pyöräytä kuivatut inkivääripalat sokerissa ja tarjoa karamellin tapaan.
- Inkiväärisiirappi säilyy tiiviissä pullossa huoneenlämmössä kuukauden.