
Lemon posset -jälkkäristä täytteen lainannut piirakka valmistuu kokonaan ilman uunia ja välistä pilkistää kerros tummaa suklaata. Valitse tarpeeksi iso vuoka, jotta täyte levittyy tarpeeksi ohueksi ja jähmettyy.
Suklaata ja sitruunaa yhdistelevä jälkiruokapiirakka maistuu kahvipöydässä. Tämän piirakan esikuva on kermaisen pehmeä lemon posset -jälkiruoka, joka valmistuu jääkaapissa hyydyttämällä.
Piirakassa on digestivekeksipohja, mutta pohjassa voi hyvin kokeilla muitakin keksejä oman maun mukaan. Pohjan päälle kaadetaan ohut kerros sulaa suklaata ja piirakka laitetaan jääkaappiin jähmettymään.
Sillä välin valmistetaan sitruunatäyte sitruunamehusta, kermasta ja sokerista. Täyte hyydytetään liivatelehdillä. Sen olisi hyvä antaa hieman jäähtyä, jotta suklaa ei sula sen alle. Ennen tarjoilua piirakka saa jähmettyä jääkaapissa useamman tunnin.
Sitruunapossetpiirakka
Ainekset
Työvaiheet
-
Murskaa keksit monitoimikoneessa. Raasta sitruunan kuori. Sulata voi ja sekoita se keksi- murskan joukkoon yhdessä sitruunankuoriraasteen kanssa.
-
Leikkaa irtopohjaisen piirasvuoan (noin 22 cm x 30 cm) pohjalle sopiva leivinpaperipala. Painele keksi-voiseos tiivisti vuoan pohjalle ja reunoille.
-
Paloittele ja sulata suklaa mikroaaltouunissa tai kattilassa vesihauteessa. Levitä sula suklaa ohueksi kerrokseksi keksipohjan päälle. Anna kovettua jääkaapissa täytteen valmistumisen ajan.
-
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Purista tarvittava määrä sitruunamehua.
-
Laita kerma ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, laske lämpöä ja keitä ilman kantta koko ajan sekoittaen 5–7 minuuttia. Nosta kattila liedeltä. Puristele liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota liivatteet seokseen. Sekoita joukkoon sitruunamehu. Anna jäähtyä hetki. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan. Anna jähmettyä kylmässä vähintään 6 tuntia.
Reseptiä editoitu 31.1.2023 klo 13.20. Lisätty ohjeeseen maininta sitruunatäytteen jäähdyttämisestä.
Jos täytteen kaataa ohjeen mukaan pohjan päälle liivatteen ja sitruunamehun lisäämisen jälkeen ilman sen pidempää jäähdyttelyä, alkaa suklaa uudelleen sulaa ja sekoittuu täytteeseen.
Sokerin määrän voi oikein hyvin puolittaa . Oikein hyvää! Laitoin 1dl sokeria .
Vähemmän sokeria ja suklaankin voi jättää pois. Hyvää tulee.
"Vähemmän sokeria ja suklaankin voi jättää pois."
No ei voi jättää suklaata pois. Jos tuossa ei ole suklaakerrosta välissä, täyte pehmittää pohjan niin että siinä on sitten oikein varsinaisen sössömössökokin mestariteos.
Ja ingressinkirjoittajalle tiedoksi, että posset -jälkiruokaan ei ikinä laiteta liivatetta, vaan sitruuna hyydyttää kerman.
Kuinka paljon lämpötilaa pitää laskea kun keitetään ilman kantta, puolella? Muuttuuko seoksen koostumus vai mistä tietää onko aika 5 vai 7 min?
Tein prikulleen ohjeen mukaan, ei onnistunut. Suklaakerros kovettui kivikovaksi, täyte ei hyytynyt yhtään, valui löysänä piirakan päältä. Kakkulapio ei pystynyt, saatikka lusikka. Kalasaksilla leikkelin paloiksi! No syötyä se tuli kuitenkin, ei maussa vikaa, kivan kirpeä sitruunainen.