Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 227 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Lemon posset -jälkkäristä täytteen lainannut piirakka valmistuu kokonaan ilman uunia ja välistä pilkistää kerros tummaa suklaata. Valitse tarpeeksi iso vuoka, jotta täyte levittyy tarpeeksi ohueksi ja jähmettyy.

Suklaata ja sitruunaa yhdistelevä jälkiruokapiirakka maistuu kahvipöydässä. Tämän piirakan esikuva on kermaisen pehmeä lemon posset -jälkiruoka, joka valmistuu jääkaapissa hyydyttämällä.

Piirakassa on digestivekeksipohja, mutta pohjassa voi hyvin kokeilla muitakin keksejä oman maun mukaan. Pohjan päälle kaadetaan ohut kerros sulaa suklaata ja piirakka laitetaan jääkaappiin jähmettymään.

Sillä välin valmistetaan sitruunatäyte sitruunamehusta, kermasta ja sokerista. Täyte hyydytetään liivatelehdillä. Sen olisi hyvä antaa hieman jäähtyä, jotta suklaa ei sula sen alle. Ennen tarjoilua piirakka saa jähmettyä jääkaapissa useamman tunnin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 12 palaa
Valmistusaika
30 min + tekeytyminen 6 t
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunapossetpiirakka

Ainekset

300
g
digestivekeksejä
2
tl
luomusitruunan kuorta raastettuna
75
g
voita
150
g
tummaa suklaata
TÄYTE
2
liivatelehteä
dl
sitruunamehua
6
dl
kuohukermaa
2
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Murskaa keksit monitoimikoneessa. Raasta sitruunan kuori. Sulata voi ja sekoita se keksi- murskan joukkoon yhdessä sitruunankuoriraasteen kanssa.

  2. Leikkaa irtopohjaisen piirasvuoan (noin 22 cm x 30 cm) pohjalle sopiva leivinpaperipala. Painele keksi-voiseos tiivisti vuoan pohjalle ja reunoille.

  3. Paloittele ja sulata suklaa mikroaaltouunissa tai kattilassa vesihauteessa. Levitä sula suklaa ohueksi kerrokseksi keksipohjan päälle. Anna kovettua jääkaapissa täytteen valmistumisen ajan.

  4. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Purista tarvittava määrä sitruunamehua.

  5. Laita kerma ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, laske lämpöä ja keitä ilman kantta koko ajan sekoittaen 5–7 minuuttia. Nosta kattila liedeltä. Puristele liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota liivatteet seokseen. Sekoita joukkoon sitruunamehu. Anna jäähtyä hetki. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan. Anna jähmettyä kylmässä vähintään 6 tuntia.

Reseptiä editoitu 31.1.2023 klo 13.20. Lisätty ohjeeseen maininta sitruunatäytteen jäähdyttämisestä.

Kommentit (6)

Vierailija

Jos täytteen kaataa ohjeen mukaan pohjan päälle liivatteen ja sitruunamehun lisäämisen jälkeen ilman sen pidempää jäähdyttelyä, alkaa suklaa uudelleen sulaa ja sekoittuu täytteeseen.

Käyttäjä7100
Seuraa 
Liittynyt4.8.2022

Sokerin määrän voi oikein hyvin puolittaa . Oikein hyvää! Laitoin 1dl sokeria .

Vierailija

Vähemmän sokeria ja suklaankin voi jättää pois. Hyvää tulee.

Vierailija

"Vähemmän sokeria ja suklaankin voi jättää pois."

No ei voi jättää suklaata pois. Jos tuossa ei ole suklaakerrosta välissä, täyte pehmittää pohjan niin että siinä on sitten oikein varsinaisen sössömössökokin mestariteos.

Ja ingressinkirjoittajalle tiedoksi, että posset -jälkiruokaan ei ikinä laiteta liivatetta, vaan sitruuna hyydyttää kerman.

Vierailija

Kuinka paljon lämpötilaa pitää laskea kun keitetään ilman kantta, puolella? Muuttuuko seoksen koostumus vai mistä tietää onko aika 5 vai 7 min?

Vierailija

Tein prikulleen ohjeen mukaan, ei onnistunut. Suklaakerros kovettui kivikovaksi, täyte ei hyytynyt yhtään, valui löysänä piirakan päältä.  Kakkulapio ei pystynyt, saatikka lusikka.  Kalasaksilla leikkelin paloiksi! No syötyä se tuli kuitenkin, ei maussa vikaa, kivan kirpeä sitruunainen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.