Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 111 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Lasse Lecklin

Joulun mehevin pulla on gluteeniton, vegaaninen ja tehty jaettavaksi. Tässä pullakranssissa on piparimausteinen mantelitäyte.

Gluteeniton taikina kohotetaan vain kerran ennen paistamista. Näin se säilyttää muotonsa ja rakenteensa parhaiten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
30 min + 20 min kohotus ja 25 min paistaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteeniton mantelipullakranssi

Ainekset

25
g
hiivaa
dl
mantelimaitoa
1
dl
sokeria
2
tl
psylliumia
2
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
5
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (esim. Sunnuntai)
100
g
maidotonta leivontamargariinia
Leipomiseen
1
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
Täyte
150
g
mantelimassaa
1
dl
fariinisokeria
½
dl
mantelirouhetta
1
tl
piparkakkumaustetta
1
tl
kanelia
Pinnalle
2
rkl
maidotonta margariinia sulatettuna
1
rkl
siirappia
½
dl
mantelirouhetta

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen mantelimaitoon. Vatkaa joukkoon sokeri, psyllium, kardemumma ja suola. Odota 5 minuuttia, kunnes psyllium on hieman turvonnut.
  2. Lisää jauhot. Sekoita sähkövatkaimen taikinakoukuilla tasaiseksi taikinaksi. Notkista rasva mikrossa, mutta älä sulata. Lisää rasva taikinaan. Jatka vaivaamista muutama minuutti.
  3. Älä kohota taikinaa, vaan jatka leipomista saman tien. Ripottele leivinpaperiarkille gluteenittomia jauhoja. Kumoa taikina paperille ja taputtele siitä jauhoja apuna käyttäen arkin kokoinen levy.
  4. Raasta tai murenna mantelimassa taikinalevylle. Ripottele päälle fariinisokeri, mantelirouhe ja mausteet.
  5. Kääri taikina tiiviiksi rullaksi. Kiepauta rulla leivinpaperin päällä pieneksi ympyräksi. Nipistä päät yhteen.
  6. Yhdistä rasvasula ja siirappi. Sivele pulla seoksella saman tien. Leikkaa sitten saksilla kranssin pintaan syviä viiltoja. Taivuta leikattuja paloja varovasti eri suuntiin. Ripottele pinnalle mantelirouhetta.
  7. Vetäise pulla leivinpaperin avulla pellille. Kohota peittämättä 30–45 minuuttia. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (7)

Juhani Nissilä

Eiköhän nuo kaikki ome tarkoitettu jaettavaksi. Ei ole vielä sattunu eteen, että joku olisi koko kranssista alakannu maistella !

minä55

Käyttää jauhoina Virtasalmen viljatuotteen pullajauhoa, ei tartu sormiin, on aivan kuin normaalia pullataikinaa ja muutenkin Virtsasalmen jauhot ovat aivan eri luokkaa kuin Sunnuntai tai Semper, jotka muistuttavat paremminkin perunajauhoa...

Anoppi

Onko kelvollista tarjottavaa pakastuksen jälkeen? Aina ei ihan uunilämmintä ehi..

Keliaakikko59

Anoppi, olen vastaavaa tehnyt Semperin jauhoista ja on ollut minusta parempaa pakastamisen jälkeen. Vaaleasta Jytestä voisi myös kokeilla, ei sisällä perunaa. Mut makuasia tietenkin.

Vierailija

Margariinit, levitteet ja siemenöljyt ovat varmaan pahin suoliston sairastuttaja. Moni pääsee suolisto-oireista, kun jättää tuon katalyyttisellä vaihtoesteröintimenetelmällä keinotekoisesti kovetetun lamppuöljyn syömättä.

Margariinit, levitteet ja siemenöljyt aiheuttavat elimistön tulehdusta, lisäävät suolistosyövän ja suolistosairauksien riskiä. Eli ÄLÄ SYÖ margariinia (40 %, 60 % tai 80 % rasvaa + loput vettä) tai kevytlevitettä (rasvaa jokin muu määrä kuin 40 %, 60 % tai 80 % + vettä), eikä muitakaan prosessoituja kasviöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä elintarvikkeita, joissa on ainesosina: kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, rapsiöljy, kovetettu rypsiöljy, kovetettu rapsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva, emulgointiaineet sekä rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471, E472c, E476).

pullaton

Ei sovi kaikille, esimerkiksi minulle ei käy koska olen allerginen manteleille ja muille erilaisille pähkinöille.

Myöskään sokeri ai käy minulle, puhumattakaan siirapista taikka hunajasta.

En voi korvata mantelimaitoa tavallisella maidolla, koska sekään ei sovi minulle ja kaikissa muissa "maidoissa" on jossain muodossa sokeria joka ei sovi minulle.

Enkä voi käyttää myöskään piparkakkumaustetta, sillä siinäkin on minulle allergisoivia aineksi.

Elikkä ei päässyt vieläkään leipomaan.

Jos vaihtaa kaikki tarvikkeet, niin kyse ei ole enää samasta pullasta.

Vierailija

Juu ei käy viljattomalle ja manteli/pähkinäallergiselle🤔

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2863 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tee ambrosia jo muutama päivä ennen herkuttelua, sillä se vain paranee kuvun alla jääkaapissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Voikukka-ambrosia

Ainekset

100
g
voita
15
pientä voikukannuppua
1
limetti
3
kananmunaa
2 ½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
kermaa
KUORRUTE
3
rkl
limetin mehua
3
dl
tomusokeria
LISÄKSI
1
rkl
voita voiteluun
voikukkia koristeluun

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoka
    (Ø 24 cm) leivinpaperilla ja voitele reunat. Sulata taikinaan tuleva voi ja anna sen jäähtyä. Huuhtele voikukat ja kuivaa ne varovasti pyyhkeellä. Raasta limetin kuori hienoksi raasteeksi ja purista mehu talteen.

  2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi seos muna-sokerivaahtoon. Sekoita joukkoon voisula, kerma, 2 rkl limettimehua ja voikukat.

  3. Levitä taikina vuokaan ja kypsennä kakkua uunissa 30–35 minuuttia. Anna sen jäähtyä hetki vuoassa ennen irrottamista.

  4. Kuorruta kakku jäähtyneenä. Purista limetin mehu kulhoon ja sekoita tomusokeri joukkoon. Valuta kuorrutus kakulle. Koristele voikukilla.

Kommentit (2)

Vierailija

Laitetaanko voikukan nuput taikinaan kokonaisina? Käytetään siis vielä aivan kiinni olevia nuppuja? Tänä keväänä olen päättänyt hyödyntää voikukkaa ruoanlaittoon. Tässä vielä yksi ohje!

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Heippa! 
Kyllä juuri näin, käytetään mahdollisimman nuoria pieniä nuppuja, jotka eivät ole ehtineet avautua. Toivottavasti voikukkakokkailut onnistuvat! :)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2863 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Daniel Woodward KUVA Mikko Hannula

Kuohkea ja keväisen raikas sitruunadrinkki on pika-apu ranskalaisen marenkipiirakan himoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunapiiras lasissa

Ainekset

2
kananmunanvalkuaista
4
cl
sitruunamehua
4
cl
limoncelloa
4
cl
vaniljalikööriä (esim. Galliano)
2
cl
sokerilientä (ks. ohje)
4
cl
kuohukermaa
jääpaloja
SOKERILIEMI
1
dl
vettä
dl
sokeria
VIIMEISTELYYN
2
ohutta sitruunankuorisuikaletta

Työvaiheet

  1. Valmista sokeriliemi. Kiehauta vesi ja sokeri. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Jäähdytä.

  2. Erottele valkuaiset. Purista sitruunamehu. Laita ainekset jääpaloja lukuun ottamatta cocktailravistimeen tai kannelliseen lasipurkkiin. Ravista kunnolla. Lisää jääpalat ja ravista 10 sekuntia. (Voit myös sekoittaa ainekset sauvasekoittimella ennen jäiden lisäämistä.)

  3. Annostele juoma teesiivilän läpi martini- tai coupette-laseihin. Koristele sitruunankuorella.

Vinkki Säilytä yli jäänyt sokeriliemi jääkaapissa myöhempää käyttää varten.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1449 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Piia Arnould

Helppo suklainen fudge syntyy kondensoidun maidon avulla, ja on valmista parin tunnin jähmettymisen jälkeen. Kun herkun päällystää mokkaisella kuorrutteella, riittää pienikin pala taltuttamaan makeanhimon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
35 palaa
Valmistusaika
30 min + 2 t jähmettyminen
Vaikeustaso
Helppo

Laku-mokkapala-fudge

Ainekset

FUDGEMASSA
200
g
maitosuklaata
200
g
taloussuklaata
1
tlk
kondensoitua maitoa
3
rkl
raakalakritsijauhetta (esimerkiksi Urtekram)
KUORRUTUS
50
g
voita
½
dl
kuumaa kahvia
n. 5
dl
tomusokeria
2
rkl
tummaa kaakaojauhetta
1
rkl
raakalakritsijauhetta
LISÄKSI
lakritsinmakuisia strösseleitä
lakuja

Työvaiheet

  1. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka leivinpaperilla (noin 20 cm x 25 cm).

  2. Rouhi suklaat kattilaan ja kaada päälle kondensoitu maito. Lisää lakritsijauhe.

  3. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut. Seosta ei tarvitse keittää pidempään.

  4. Kaada fudgemassa vuokaan ja laita jääkaappiin jähmettymään vartiksi.

  5. Sulata voi kattilassa. Lisää loput kuorrutuksen aineet voimakkaasti sekoittaen. Levitä kuorrute fudgemassan päälle. Koristele heti strösseleillä ja lakuilla.

  6. Anna fudgen jähmettyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 337 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Tuomas Kolehmainen

Pavlova on täydellinen jälkiruoka, sillä sen täytteitä ja makumaailmaa on helppo varioida sesongin mukaan. Ja kananmunien keltuaiset, nekin hyödynnetään tällä kertaa täytteeseen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
45 min + 2 h
Vaikeustaso
Helppo

Pavlova

Ainekset

Marenkipohja
4
valkuaista
dl
erikoishienoa sokeria
1
tl
valkoviinietikkaa
1
tl
sitruunamehua
1
tl
maissitärkkelystä
Täyte
4
keltuaista
½
dl
(erikoishienoa) sokeria
2
rkl
sitruunamehua
2
dl
kuohukermaa
3
passiohedelmää
Koristeluun
sitruunamelissan lehtiä ja syötäviä kukkia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni (100-astetta kiertoilma, 120 astetta tasalämpö). Nosta halkaisijaltaan 25–30 cm:n kokoinen tarjoilualusta leivinpaperille ja piirrä paperiin alustan ääriviivat. Käännä leivinpaperi ympäri ja aseta pellille.
  2. Erottele munien keltuaiset ja valkuaiset omiin metallikulhoihin. Vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi. Lisää sokeria ruokalusikallinen kerrallaan ja vatkaa hetki jokaisen lisäyksen välissä. Kun kaikki sokeri on lisätty, vaahto on kiiltävää, ja siihen syntyy vatkaimista teräviä huippuja. Hiero nokaretta vaahtoa etusormen ja peukalon välissä. Jos vaahdossa tuntuu sokerikiteitä, jatka vatkaamista. Vatkaa lopuksi joukkoon valkoviinietikka, sitruunamehu ja maissitärkkelys.
  3. Nostele vaahto nuolijan avulla leivinpaperille ja levitä pyöreäksi, halkaisijaltaan noin 25–30 cm:n kokoiseksi kiekoksi. Tee reunoista keskiosaa paksummat, jotta täytteelle muodostuu hieman kuppimainen tila. Älä tee pohjasta liian ohutta, ettei täyte kostuta sitä rikki. Kuivata marenkia uunissa 2 tuntia, kunnes se on pinnalta kuiva. Sammuta uuni, jätä luukku auki pikkulusikan avulla ja anna marengin jäähtyä rauhassa.
  4. Tee täyte vesihauteen avulla. Lisää pienen kattilan pohjalle noin 5 cm vettä ja kiehauta. Käännä keskilämmölle. Aseta teräskulho, jossa keltuaiset ovat, kattilan päälle niin, ettei kulhon pohja kosketa vettä. Kaada keltuaisten joukkoon sokeri. Vatkaa sähkövatkaimella keltuaisia ja sokeria, kunnes seos muuttuu vaaleaksi ja kuohkeaksi. On tärkeää, että vatkaat reunoilta asti, etteivät keltuaiset kypsy kokkareiseksi. Nosta kulho pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista hetki, kunnes seos on jäähtynyt. Vatkaa joukkoon sitruunamehu.

  5. Vatkaa kerma erillisessä kulhossa vaahdoksi. Kääntele keltuaisvaahdon joukkoon.

  6. Nosta marenkipohja varovasti tarjoiluastialle. Ei haittaa, jos se hieman hajoaa reunoilta, marenki saa olla rustiikkisen näköinen. Kaada täyte pohjalle. Lusikoi päälle passiohedelmää, raasta sitruunankuorta. Koristele sitruunamelissalla ja kukilla. Tarjoa heti.

  7. Kypsä marenkipohja säilyy esimerkiksi kylmässä uunissa kosteudelta suojassa ainakin seuraavaan päivään.

Kommentit (0)