Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2737 reseptiä.
Linkitetty 65 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Lakkatartaletti on gluteeniton. Sulata täytteen valkosuklaa kuumaan kermaan. Lisää liivatelehdet ja ihana yllätys: piimä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 annosta
Valmistusaika
25 min + kypsennys ja hyytyminen 2 1/2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lakkatarteletti

Ainekset

3-5
dl
lakkoja
Pohja
125
g
pehmeää voita
1
dl
sokeria
1
kananmuna
2
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
1
dl
gluteenitonta jauhoseosta (esim. Sunnuntai)
1
dl
mantelijauhetta
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
3
liivatelehteä
1
dl
kuohukermaa
100
g
valkosuklaata
3
dl
piimää
Lisäksi
n. 1
l
kuivia herneitä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa kananmuna joukkoon. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Leikkaa leivinpaperista hieman vuokaa suurempi pala ja painele se taikinan päälle. Kaada kuivat herneet leivinpaperille painoksi. Tämä estää piirakan reunojen vajoamisen paiston aikana. Paista pohja uunissa kypsäksi, noin 25–30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä ja poista sitten herneet ja leivinpaperi.
  2. Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi. Kiehauta kerma pienessä, paksupohjaisessa kattilassa. Siirrä kattila pois liedeltä ja paloittele valkosuklaa kerman joukkoon. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää liivatteet yksitellen kermavalkosuklaaseokseen koko ajan sekoittaen. Sekoita piimä joukkoon ja kaada täyte jäähtyneen piirakkapohjan päälle. Anna hyytyä kylmässä noin 2 tuntia.
  3. Levitä lakat täytteen pinnalle juuri ennen tarjoamista.

 

Kommentit (2)

Vierailija

piti varmaan olla 1L lakkoja eikä kuivia herneitä

Kokematon leipuri

Hei!

Resepti on varmasti herkullinen, mutta kokematonta leipuria auttaisi kovasti, jos resepteissä aina kerrottaisiin, minkä suuruinen vuoka on taikinalle sopiva. Se tieto yleensä puuttuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 288 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Tuomas Kolehmainen

Kuohkeassa suklaamoussessa maistuu tuhti tumma suklaa ja vivahdus merisuolaa. Täyteläinen ja tyylikäs jälkiruoka tekee yksinkertaisestakin ateriasta juhlan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Täydellinen suklaamousse

Ainekset

200
g
tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 75 %)
4
kananmunaa
30
g
voita
1
dl
kuohukermaa
½
dl
tomusokeria
ripaus
merisuolahiutaleita
Tarjoiluun
1
dl
kuohukermaa (+ sokeria)
tummaa kaakaojauhetta
merisuolahiutaleita

Työvaiheet

  1. Murskaa suklaa omassa paketissaan pöytää vasten. Kaada suklaamurska lämmön kestävään metalli- tai lasikulhoon.
  2. Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset omiin kulhoihin.
  3. Valmistele vesihaude. Lisää pienen kattilan pohjalle vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Laske sitten lämpöä pienemmälle ja aseta suklaakulho päälle niin, ettei kulhon pohja kosketa vettä. Sekoita suklaata muutaman kerran sulamisen aikana. Sekoita paloiteltu huoneenlämpöinen voi joukkoon. Nosta kulho pois vesihauteesta.
  4. Lämmitä 1 dl kermaa pienessä kasarissa tai mikrossa kädenlämpöiseksi ja kaada suklaa-voiseokseen. Sekoita, kunnes seos on tasaista. Mausta pienellä ripauksella merisuolahiutaleita. Tarkista, että seos on hieman kädenlämpöistä lämpimämpää mutta ei kuumaa. Lisää sitten joukkoon huoneenlämpöiset keltuaiset. Sekoita.
  5. Ota esiin puhdas ja kuiva kulho valkuaisia varten. Vatkaa valkuaisia kulhossa, kunnes ne ovat vaahtoutuneet. Lisää tomusokeri ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa. Lisää valkuaisvaahto suklaaseoksen joukkoon kolmessa erässä kevyesti kääntäen samalla kulhoa pyöritellen. Älä sekoita, ettei kuohkeus kärsi.
  6. Jaa massa kulhoihin, laseihin tai kuppeihin, peitä kelmulla ja laita jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi.
  7. Nosta annokset kylmästä juuri ennen tarjoilua. Sirottele pinnalle tummaa kaakaojauhetta ja pieni ripaus merisuolahiutaleita ja nosta päälle lusikallinen löysäksi vatkattua kermavaahtoa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2737 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio ja Riikka Väliahde KUVA Tuomas Kolehmainen

Tänä jouluna bataattilaatikossa maistuu pehmeä ja makea kookos. Riisi tekee koostumuksesta tutun porkkanalaatikkomaisen. Edes kananmunaa ei tarvita.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
30 min + 1 t kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Kookos-bataattilaatikko

Ainekset

1
kg
bataattia
1
limetti
½
tuore chili
1
prk (400 ml)
kookosmaitoa
2
rkl
tummaa siirappia
tl
suolaa
dl
puuroriisiä
dl
vettä
Pinnalle
1
ps (80 g)
cashewpähkinöitä

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutio bataatti. Laita kuutiot kattilaan ja lisää vettä niin, että ne peittyvät. Keitä kypsiksi, noin 15 minuuttia. Purista limetistä mehu ja hienonna chili.

  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

  3. Kaada bataattien keitinvesi pois. Lisää kookosmaito, siirappi, limetin mehu, chili ja suola kattilaan bataattien joukkoon ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella.

  4. Sekoita riisi ja vesi bataattiseokseen.

  5. Kaada bataattiseos voideltuun uunivuokaan (vet. 3 l). Rouhi pähkinät ja ripottele ne pinnalle. Kypsennä laatikkoa uunin alatasolla noin 1 tunti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2737 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Manna Jäntti ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Laulaja Mannan luottoresepti pavlovaan on peräisin hänen kummitädiltään. Jouluna marenkikakku viimeistellään sitrushedelmillä. Joulupavlovan värit ovat niin kauniit, että se sopii minkä tahansa juhlapöydän keskelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Joulupavlova

Ainekset

Marenki
4
kananmunaa (M-koko)
¼
tl
suolaa
dl
erikoishienoa sokeria (Siro-sokeria)
muutama tippa appelsiininkukkavettä
Täyte
2
verigreippiä
2
appelsiinia
1
pieni granaattiomena
2–3
rkl
kuorettomia, suolattomia pistaaseja
2
dl
kermaa
½
vaniljatanko

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla.

  2. Erottele valkuaiset metalli- tai lasikulhoon. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.

  3. Vatkaa vaahtoon suola ja ruokalusikallinen sokeria. Lisää sokeria pienissä erissä ja vatkaa huolellisesti lisäysten välillä. Lisää appelsiininkukkavesi. Valmis marenki on kiiltävää ja sileää.

  4. Levitä marenki leivinpaperin päälle pyöreäksi levyksi. Tee lusikalla syvennys keskelle.

  5. Paista marenkia uunissa 1½ tuntia. Sammuta uuni ja jätä marenki uuniin jäähtymään, uunin luukku hiukan auki.

  6. Leikkaa verigreipit ja appelsiinit kalvottomiksi lohkoiksi tai viipaleiksi. Irrota granaattiomenasta siemenet ja rouhi pistaasit veitsellä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kaavi vaniljatangosta siemenet vaahdon joukkoon.

  7. Levitä kerma jäähtyneen marenkipohjan päälle. Lisää sitrusviipaleet ja granaattiomenan siemenet. Ripottele pistaasit päälle.

Vinkki Korvaa kevättalvella verigreippi veriappelsiinilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2737 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Mitä saadaan, kun yhdistetään graavisiika ja ceviche? Herkullisen raikas kala joulupöytään. Raaka kala kypsyy pikaisesti greippi- tai limettikylvyssä ja saa makuparit mintusta ja pistaasista.

Viinisuositus: Herkän siian, avokadon ja pistaasien kanssa toimii hapokas albariño, kuten Pulpo Albariño 2019. Viini on kuiva ja kukkainen. Sen jännittävä aromikkuus ja mineraalisuus toimivat hienosti sitrusmehun ja avokadon yhdistelmän kanssa, jolloin kokonaisuudesta tulee raikas ja...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 pientä annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruksinen siikacrudo

Ainekset

400
g
(kasvatettua) siikafileetä
4
rkl
greippi- tai limettimehua
1
salottisipuli
½
tl + ½ tl
sormisuolaa
¼
tl + ¼ tl
mustapippuria myllystä
1
avokado
4
mintunoksaa
2
rkl
pistaaseja
4
rkl
versoja
2
rkl
oliivi- tai avokadoöljyä
(greippiä tai limettiä)

Työvaiheet

  1. Poista siikafileestä ruodot. Jos käytät villisiikaa, pakasta sitä –20 asteessa vähintään 24 tuntia. Kasvatettua siikaa ei tarvitse jäädyttää, mutta pidä sitäkin pakastimessa 15 minuuttia, jotta se on helpompi leikata.

  2. Purista mehu greipistä tai limetistä, mittaa 2 rkl mehua kulhoon ja säästä loppu ruuan viimeistelyyn. Kuori sipuli, leikkaa se ohuenohuiksi viipaleiksi ja laita mehuun kulhoon. Lisää ½ tl suolaa ja ¼ tl pippuria ja anna sipulin maustua 5 minuuttia.

  3. Halkaise avokado, poista kuori ja kivi. Leikkaa avokado pieniksi kuutioiksi ja lisää sipulien joukkoon.

  4. Leikkaa kalasta ohuita, nahattomia viipaleita. Laita ne lautasille tai tarjoiluvadille. Pirskottele 2 rkl sitruksen mehua ja ripottele suolaa ja pippuria päälle. Anna maustua 5 minuuttia.

  5. Irrottele mintunlehdet ja rouhi pistaasit. Lisää sipuli-avokadoseos, mintunlehdet, versot ja pistaasit kalalle. Viimeistele öljyllä ja koristele halutessasi limetillä ja greipillä.

Kommentit (0)