Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2772 reseptiä.
Linkitetty 129 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Banaanikakku balilaisittain! Mehevän pohjan päälle levitetään nyt makea kookoskuorrutus ja läjäpäin eksoottisia hedelmiä. 

Banaanikakun voi valmistaa helposti ilman kananmunia ja maitotuotteita, jolloin se on vegaaninen. Kun kakun paistaa tasapohjaisessa vuoassa, sen voi päällystää näyttäväksi täytekakun tapaan.

Oheisessa ohjeessa päälliset ovat yhtä tärkeässä osassa kuin mehevä kakkupohjakin. Kun kakku on jäähtynyt, se peitellään vaahdotetulla kookoskermalla. Sitten seuraa hauskin osuus, nimittäin hedelmät.

Lohkoiksi leikattu pitaija, puolitetut passiohedelmät ja viipaloidut karambolat tekevät kakusta eksoottisen näköisen. Tällainen banaanikakku on kuin tuulahdus Balilta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
45 min + jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Balilainen banaanikakku

Ainekset

1
rkl + 1 dl
ruokaöljyä
2
rkl + 1 dl
kookoshiutaleita
2
kypsää banaania
1
limetin mehu
2
dl
(ruoko)sokeria
1
dl
vettä
2
tl
omenaviinietikkaa
4
dl
vehnäjauhoja
1
tl
ruokasoodaa
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
vaniljatanko
1
tl
kardemummaa
Kuorrute
1
tlk (250 g)
kookoskermaa
2
tl
(ruoko)sokeria
Hedelmät
2
passiohedelmää
1
pitaija
1
karambola
1
limetti
1
dl
kuivattuja banaanilastuja

Työvaiheet

  1. Laita kuorrutteeseen tuleva kookoskerma jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi. Kylmä kookoskerma vaahtoutuu kunnolla.

  2. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele kakkuvuoka (Ø 22 cm) 1 rkl:lla öljyä ja jauhota 2 rkl:lla kookoshiutaleita. Vaihtoehtoisesti voit vuorata vuoan leivinpaperilla.

  3. Soseuta banaanit kulhossa haarukalla. Purista limetin mehu joukkoon. Lisää sokeri, 1 dl öljyä, vesi ja etikka ja sekoita tasaiseksi.

  4. Yhdistä 1 dl kookoshiutaleita ja kuivat aineet keskenään ja sekoita ne banaaniseokseen. Kumoa taikina vuokaan ja paista 35–40 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla. Kakku on kypsä, kun tikkuun ei tartu taikinaa.

  5. Anna kakun jäähtyä 30 minuuttia, poista se sitten vuoasta ja jäähdytä ritilällä huoneenlämpöiseksi.

  6. Lusikoi kylmä kookoskerma kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta sokerilla. Levitä kookosvaahto kakulle.

  7. Pilko hedelmät ja mausta ne limetin raastetulla kuorella ja puristetulla mehulla. Koristele kakku hedelmillä ja banaanilastuilla.

Kommentit (3)

Vierailija

Olipa maukas! Yllätyin.

Vierailija

Vältän kookosta terveyssyistä, voisi ehkä korvata
mantelirouheella tai -jauheella? Täytyy kokeilla.

Pannari

Kookosta välttelevä vierailija! Kotona ei ollut kookosta joten käytin mantelijauhoja ja rouhittua mantelia. Tulipa hyvää!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 300 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Elina Innanen KUVA Ninna Lindström

Herkullisen kasvisbolognesen salaisuus on soijarouheen käsittelyssä. Lisää soijarouhe pannulle kuivana ja paahda sitä runsaassa öljyssä mausteiden kanssa ennen nesteen lisäämistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Soijabolognese

Ainekset

1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
ruukku
basilikaa
tl
fenkolinsiemeniä
1
tl
savupaprikajauhetta
3
rkl
oliiviöljyä
2
dl
tummaa soijarouhetta
dl
vahvaa kasvislientä
2
tlk (á 400 g)
laadukasta tomaattimurskaa
noin 1
dl
vettä
1
rkl
tomaattisosetta
1
rkl
balsamiviinietikkaa
1
tl
sokeria tai vaaleaa siirappia
mustapippuria myllystä
suolaa
Lisäksi
300
g
pappardelle-pastaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja silppua sipuli. Hienonna valkosipulinkynnet. Irrota basilikasta lehdet ja silppua ne kevyesti. Hienonna basilikan varret. Murskaa fenkolinsiemenet kevyesti morttelissa.
  2. Kuumenna iso paistinpannu ja lisää sille öljy, fenkolinsiemenet ja savupaprikajauhe. Kuullota hetki, kunnes mausteista alkaa irrota tuoksua. Lisää sitten pannulle sipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota, kunnes ne ovat pehmenneet.
  3. Mittaa pannulle kuiva soijarouhe ja paista sitä pannulla 1–2 minuuttia. Lisää sitten pannulle noin ⅓ kasvisliemestä ja paista, kunnes neste on imeytynyt. Jatka nesteen lisäämistä muutamassa erässä paistaen soijarouhe kuivaksi nesteen lisäämisen välillä.
  4. Kun kaikki kasvisliemi on imeytynyt soijarouheeseen, lisää pannulle tomaattimurska. Huuhtele tölkit vedellä ja kaada vesi pannulle. Lisää vielä tomaattisose, balsamiviinietikka, sokeri ja silputut basilikan varret. Hauduttele kastiketta noin 20 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää kastikkeen joukkoon lopuksi mustapippuri ja silputtu basilika. Tarkista suola.
  5. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta pasta ja sekoita bolognese-kastike pastan joukkoon.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2772 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Broilerista tulee mäiskyä, kun se litataan lihanuijalla ennen uuniin menoa. Valmistustavan ansiosta kokonainen broileri kypsyy kuumassa uunissa jopa puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3–4
Valmistusaika
25 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mäiskybroileri ja juustomuusi

Ainekset

1
kokonainen broileri
Maustetahna
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
25
g
voita huoneenlämpöisenä
2
rkl
kokojyväsinappia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
8
salottisipulia
2
valkosipulia
2
rkl
oliiviöljyä
Juustomuusi
800
g
jauhoisia perunoita
1
dl
perunoiden keitinvettä
dl
gruyère-juustoa raasteena
2
rkl
voita
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Ota broileri huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsennystä.

  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Hienonna valkosipuli ja rosmariini kulhoon. Lisää voi, sinappi, suola ja pippuri. Sekoita.

  3. Laita broileri työlaudalle ja lyö sitä rintarangan kohdalta muutaman kerran lihanuijalla, niin että ranka antaa periksi ja lintu aukeaa littanammaksi, perhosen muotoon. Hiero maustetahna kauttaaltaan linnun vatsa- ja nahkapuolelle. Nosta broileri leivinpaperin päälle pellille.

  4. Kuori sipulit ja puolita valkosipulit pellille broilerin ympärille. Pirskottele öljyä sipuleille. Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia. Tarkista broilerin kypsyys tikulla. Jos reiästä tuleva neste on kirkasta, lintu on kypsä.

  5. Kuori ja paloittele perunat kattilaan. Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Ota keitinvettä talteen runsas desi ja kaada loput pois. Raasta juusto. Vatkaa perunat muusiksi sähkövatkaimen pienimmällä teholla ja lisää joukkoon voi, keitinvettä ja juustoraaste. Vatkaa tasaiseksi. Tarkista suola.

  6. Purista paahdetut valkosipulit lautaselle broilerin ja muusin seuraan.

Kommentit (0)

Vesikielellä on lisännyt 21 reseptiä.
Linkitetty 31 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Joulun jälkeen on ollut myynnissä edullisesti valmista porkkanasosetta. Nämä sämpylät on tehty valmiiseen soseeseen ja kylläpä tulikin hyviä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16
Valmistusaika
120 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Porkkanasämpylät

Ainekset

5
dl
vettä
1
pss
kuivahiivaa
500
g
porkkanasosetta
1
dl
kaurahiutaleita
1
rkl
siirappia
3
tl
suolaa
12-15
dl
jauhomiksia (8 dl vehnäj., 2 dl ruisj., 1 dl kauraryynejä, 4 dl sämpyläj. tai muuta vastaavaa)
0,5
dl
öljyä

Työvaiheet

1. Lämmitä porkkanasosetta hieman mikrossa, jotta hiivavesi ei kylmene liikaa, kun lisäät soseen seokseen.

2. Kuumenna vesi n. +42-asteiseksi.

3. Lisää veteen kuivahiiva, porkkanasose, siirappi, kaurahiutaleet ja suola. Sekoita.

4. Lisää hiivavesiseokseen jauhoja pikkuhiljaa aluksi haarukalla/nuolijalla sekoittaen ja lopuksi kädellä vaivaten taikinaksi.  Lisää loppuvaiheessa myös öljy. Taikina pitää jäädä pehmeäksi, niin sämpylöistä tulee kuohkeita.

5. Kohota liinan alla n.60 minuuttia.

6. Levitä pöydälle jauhoja. Kumoa taikina pöydälle ja jaa se 16 palaan. Pyörittele sämpylöiksi uunipellille leivinpaperin päälle ja anna kohota vielä liinan alla 20-30 minuuttia.

7. Paista 225-asteisessa uunissa toiseksi alimmaisella tasolla n. 15-18 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kauniin värisiä. Nämä ovat todella hyviä!

ps. Itse tykkään tehdä pulleita sämpylöitä ja laitan ne pellille lähekkäin. Näin koko satsi mahtuu yhdelle pellille.

Ohje: Tarja Pasanen @waterontongue/vesikielellä

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1400 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Eero Ritala ja Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Peruna pizzassa vaikutti Eero Ritalan mielestä järjettömältä ajatukselta, kunnes hän maistoi herkkua ensimmäisen kerran. Tästä pizzasta tuli kuitenkin näyttelijän bravuuri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 levypizza
Valmistusaika
40 min + kohotus 48 h ja kohotus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Peruna-suppispizza

Ainekset

500
g
00-jauhoja
3 ½
dl
kylmää vettä
3
g (noin 1 tl)
kuivahiivaa
10
g (noin 2 tl)
hienoa merisuolaa
10
g (noin 1 ½ rkl)
oliiviöljyä
Täyte
6–8
perunaa
5
dl
esikäsiteltyjä metsäsieniä (esimerkiksi suppilovahveroita)
3
rosmariinin oksaa
1
tl + 1 tl
sormisuolaa
½
tl + ½ tl
rouhittua mustapippuria
noin 4
rkl
oliiviöljyä sienten paistamiseen ja pizzan päälle
Päälle
¼
ruukkua
tuoretta timjamia
½
sitruunan keltainen kuoriraaste
1
dl
kasvipohjaista turkkilaista jogurttia (Oatlyn Havregurt turkkilainen)

Työvaiheet

  1. Ota tilkka vettä sivuun (3 ½ dl:sta) ja sekoita siihen suola. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja kaada yleiskoneen kulhoon. Kaada vesi joukkoon ja vaivaa hiljaisella nopeudella noin 10 minuuttia.

  2. Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista, kunnes vesi on imeytynyt jauhoihin. Lisää oliiviöljy ja vaivaa, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan. Vaivaa lopuksi maksiminopeudella, kunnes taikina on joustavaa ja sileää.

  3. Sulje taikina ilmatiiviiseen astiaan ja laita jääkaappiin vuorokaudeksi. Ota taikina jääkaapista ja muotoile varovasti palloiksi. Laita pallot toiseksi vuorokaudeksi jääkaappiin. Ota kohonneet pallot jääkaapista ja anna lämmetä omassa rasiassaan pari tuntia ennen käsittelyä.

  4. Öljyä uunipelti. Ota taikina kohoamisastioista varoen, käytä apuna jauhoja ja lastaa. Siirrä taikina jauhotetulle tasolle ja painele litteäksi sormien avulla, nosta välillä ilmaan, jotta taikina ei tarraa alustaan. Siirrä öljytylle uunipellille ja levitä sormien avulla koko uunipellille. Anna kohota vielä 30 minuuttia.

  5. Tee täyte. Kuori tai harjaa perunat ja leikkaa niistä mandoliinilla ohuita viipaleita. Kuivaa ne. Lorauta päälle hieman öljyä ja ripottele suolaa ja pippuria ja paahda niitä hetki uunissa tai pannulla. Paista suppilovahverot öljyssä pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla.

  6. Kuumenna uuni niin kuumaksi kuin mahdollista. Lorauta pizzapohjan päälle oliiviöljyä ja laita noin 300 asteiseen uuniin 5 minuutiksi. Levitä päälle perunaviipaleet, mausta suolalla, pippurilla, oliiviöljyllä ja rosmariinilla. Laita päälle maustetut sienet. Laita takaisin uuniin vielä noin 5 minuutiksi.

  7. Ripottele kuuman pizzan päälle timjamin lehtiä, lusikoi jogurttia ja raasta sitruunankuorta.

Kommentit (0)