
Leipurin panostus herkkulaudalle ovat kahden maun pikkupuustit sekä helpot, gluteenittomat pistaasikeksit. Suuri osa tarjottimen herkuista löytyy helposti kaupan hyllystä. Valmiit marengit ja macaron-leivokset saat esille vain paketit avaamalla. Lisää niiden väleihin suklaata, väreihin sopivia makeisia ja tuoreita marjoja. Koristele kukilla, niin saat upean juhlatarjoilun pienellä vaivalla.
Herkkulauta
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuumenna neste kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää sokerit, suola ja osa jauhoista. Sekoita tasainen taikina.
-
Lisää vähitellen loput jauhot ja margariini taikinaan. Alusta, kunnes taikina on pehmeän kimmoista ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.
-
Sekoita taikinan noustessa unikonsiementäyte. Laita siemenet, neste, sokeri, margariini ja kardemumma pieneen kattilaan. Kuumenna niin, että sokeri liukenee ja osa nesteestä haihtuu. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä 15 minuuttia. Soseuta täyte sauvasekoittimella.
-
Jaa taikina kahtia. Kauli palat ohuiksi levyiksi.
-
Levitä toiselle levylle unikonsiementäyte. Kääri levy rullalle molemmilta sivuilta niin, että kaksi rullaa kohtaavat keskellä. Leikkaa pullia ja nipistä ne alapuolelta sydämen muotoon.
-
Levitä toiselle levylle marmeladi, lisää mustikoita ja kääri rullalle. Leikkaa pulliksi.
-
Nosta pullat pelleille, peitä liinoilla ja anna nousta noin 15 minuuttia. Voitele kohonneet pullat kaurajuomalla.
-
Paista pullia 200-asteisessa uunissa noin 10–12 minuuttia.
VINKKI! Koristele pullat sitruunaisella tomusokerikuorrutteella. Sekoita 1 rkl sitruunan mehua, 1 rkl raastettua sitruunankuorta ja 1 dl tomusokeria tahnaksi. Valuta jäähtyneiden pullien pinnalle.
PISTAASIKEKSIT
Ainekset
Työvaiheet
-
Jauha pähkinät tehosekoittimessa lähes tahnamaiseksi muruksi. Aikaa kuluu noin 5 minuuttia sekoittimen tehosta riippuen.
-
Lisää pähkinöiden joukkoon jauhot, sokeri ja huoneenlämpöinen rasva. Sekoita tasaiseksi. Lisää vielä tilkka nestettä ja suola. Pyöräytä taikina sekaisin ja nosta vähintään tunniksi jääkaappiin.
-
Kuumenna uuni 180 asteeseen. Laita tomusokeri lautaselle. Pyöritä taikinasta pieniä palloja, laita ne tomusokeriin ja kuorruta. Laita keksipallot leivinpaperin päälle pellille. Paina pallot varovasti hieman litteämmiksi.
-
Paista keksejä uunin keskitasolla noin 10–15 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua. Jäähtyessään keksit kovettuvat ja mureutuvat.