
Tämän ohjeen haluan kirjoittaa "ylös" sen historiallisen reseptiikan vuoksi. Mitat on kummalliset eikä täyte ehkä ihan toimivin, mutta kaunista ja makeaa piti olla jo tuolloin.....
Hiekka hentuset
Ainekset
Työvaiheet
Pohjat: hiero voi ja sokeria vaahdoksi. Lisää vehnäjauhot. Painele taikina ohuelti pieniin leivosvuokiin ja paista n 220 asteisessa uunissa.
Täyte 1: Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää seokseen mantelijauho, sokeri. Lisää täyte hentusiin kun ne ovat puoliksi paistuneet. Ja paista ne sitten täytteen kanssa kypsiksi.
Täyte 2: Vatkaa valkuaiset erittäin hyvin kovaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri. Täytä paistetut hentuset siten, että laitat pohjalle hieman hilloa ja sen päälle munavaahtoseos. Laita mietoon uunin lämpöön kuivumaan
Täyte 3: Kiisselin ainekset sekoitetaan kattilaan ja seosta keitetään vatkaten kunnes se sakenee. Vatkaamista jatketaan kunnes seos on jäähtynyt. Paistetut hentuset täytetään siten, että pohjalle laitetaan ensin hilloa ja sen päälle kiisseliä.
Täyte 4: Valmiiksi paistetu leivokset täytetään hillolla ja kermavaahdolla
Ohje on vanhasta "kotiruokaa" keittokirjasta, vuodelta 1927. Sen toimitti Edit Reinilä-Hellman ja Sophie Calonius sekä Valma Krank-Heikinheimo.
Hiekkahentuset on yhdyssana!