Helsingin Sanomat on lisännyt 420 reseptiä.
Linkitetty 301 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Lapsuuden helppo herkku saa pienen raikkaan twistin, kun kauralastut maustetaan sitruunankuorella. 

Kauralastut ovat lapsuudesta tuttu herkku, joita tekemällä moni on opetellut leipomista. Niiden resepti on helppo eikä vaadi montaa eri välivaihetta.

Tällä reseptillä saat lastuista erityisen hyviä. Salaisuus on raikkaassa sitruunaisessa maussa, joka saadaan aikaan, kun taikinaan lisätään yhden sitruunan hienoksi raastettu kuori. Sitruunan kuorta käytettäessä on tärkeää, että mukaan tulee vain ohut kerros keltaista kuorta, eikä sen alla olevaa valkoista kerrosta, joka tekee mausta heti karvaan.

Kauralastujen paistamisessa on myös hyvä muistaa, että ne leviävät todella paljon. Pienet nokareet pellillä kaukana toisistaan ja keksien tarkkailu paiston aikana takaavat herkullisen lopputuloksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
25–30 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kauralastut

Ainekset

3
dl
kaurahiutaleita
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
suolaa
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
75
g
voita
1
pestyn sitruunan kuori hienona raasteena
1
iso kananmuna

Työvaiheet

  1. Aloita kaurakeksien valmistus mittaamalla kuivat aineet kulhoon. Sekoita.
  2. Sulata voi ja anna sen jäähtyä.
  3. Lisää sitruunan raastettu kuori voihin ja sekoita seos kuivien aineiden joukkoon.
  4. Lisää lopuksi kananmuna ja sekoita taikina tasaiseksi.
  5. Nostele taikinasta reiluja teelusikallisia leivinpaperin päälle pellille. Jätä taikinakekojen väliin reilusti tilaa, sillä kauralastut leviävät uunissa.
  6. Paista kauralastuja 200-asteisessa uunissa noin 6–8 minuuttia tai siihen asti, kunnes ne ovat vaalean ruskeita.

Kommentit (11)

Vierailija

Sitruuna allergisena kysyn,; miksi joka paikkaan pitää laittaa sitruunaa?

Ronttimus

Älä laita voihan sen jättää pois se on mauste

Ihmiset on!!!

Voi luoja tuota sitruuna-allergikon kommenttia?!?

Vierailija

Sitruuna-allergiselle löytyy googlamalla sen sata ohjetta ilman sitruunaa. So simple!

Vierailija

Sitruunaa en koskaan laita mutta Marianne crunch vie ihan uuteen potenssiin

Vierailija

Voi hyvänen aika tuota viimeistä kommenttia!Siitä saattaa loukkaantua joku impotentti olipa sitruuna-allergiaa tahi ei.

Jaska-ukki

Tyttären tyttären kanssa tein näitä. Joululta oli jäljellä syömätöntä suklaata.
Sulatettiin (älkää vain kysykö millaista ja paljonko) ja valutettiin jäähtyneiden keksien päälle.
Joku vika niihin taisi tulla, kun katosivat pelliltä heti kun suklaa oli kovettunut..?

Herkkusuu93

Suolaa ei ehkä tarvitsisi olla noin paljon. Puolitan ensi kerralla. Nyt oli ehkä omaan makuun turhan suolaisia. Muuten hyvä ohje !

Vierailija

Sitruuna toi kivan lisän, mutta olen samaa mieltä, että suolaa on liikaa. 1/2tl tai ripaus suolaa riittää hyvin.

Vierailija

Suolaa oli todellakin liikaa, miksi pikkuleipiin pitää laittaa suolaa, kun sen käyttöä pitäisi yleensäkin vähentää.

Vaula Tkalcan
Seuraa 
Liittynyt10.1.2015

Minä laitan kaikkiin makeisiin leivonnaisiin aina suolaa, mutta vain hyppysellisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3143 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Mätidippi onnistuu myös vegaanisesti, kun käyttää merilevävalmistetta ja kasvipohjaista fraichea. Mausteita ja yrttejä voi käyttää hieman normaalia reilummin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen mätidippi

Ainekset

2
kevätsipulia
¼
ruukku tilliä
1
limetti
1
prk (200 g)
kaurafraichea
1
tl
roseepippuria
¾
tl
suolaa
1
prk (170 g)
merilevävalmistetta (esim. Caviart)
LISÄKSI
perunalastuja

Työvaiheet

  1. Hienonna kevätsipuli ja tilli. Pese limetti, raasta sen vihreä kuoriosa hienoksi ja purista mehu.

  2. Laita kaurafraiche kulhoon. Lisää kevätsipuli, tilli, limetin kuori ja mehu sekä roseepippuri ja suola.

  3. Kääntele joukkoon puolet merilevävalmisteesta. Lisää loput dipin pinnalle. Tarjoa perunalastujen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3143 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Hittidipin peruskaava. Mätiä, smetanaa, punasipulia, sitruunaa ja ruohosipulia. Tarjoile illanistujaisissa sipsien kanssa. Sopii tietysti myös blinien täytteeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Mätidippi

Ainekset

1
prk (100 g)
kirjolohenmätiä
1
pieni punasipuli
¼
ruukku ruohosipulia
1–2
tl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
1
prk (200 g)
smetanaa
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
LISÄKSI
perunalastuja

Työvaiheet

  1. Sulata mäti tarvittaessa.

  2. Hienonna punasipuli ja ruohosipuli. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa ja purista tarvittava määrä mehua.

  3. Laita smetana kulhoon. Lisää sipulit, sitruunankuori ja -mehu sekä mausteet. Sekoita hyvin.

  4. Kääntele joukkoon puolet mädistä. Lisää loppu mäti dipin pinnalle ja rouhi päälle mustapippuria. Tarjoa perunalastujen kanssa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 420 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Tuomas Kolehmainen

Älä anna kerman määrän kiusauksessa ihmetyttää. On tärkeää antaa janssoninkiusauksen levähtää hyvin ennen tarjoilua. Vetäytymisen aikana kerma imeytyy perunaan ja maut tiivistyvät.

Janssoninkiusaus on täydellinen juhlaruoka, sillä sen voi valmistaa kypsennystä vaille valmiiksi jääkaappiin tai kypsentää valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä, säilyttää jääkaapissa ja lämmittää juuri ennen tarjoilua.

Tämä resepti on Kian ja Petran ystävän keittiömestari Janne Aholan ...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
2 h + tekeytyminen ja makukerman valmistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Janssoninkiusaus

Ainekset

8
dl
kuohukermaa
4
valkosipulinkynttä
1
ruukku tilliä
2
tl
fenkolinsiemeniä
2
tl
tillinsiemeniä
2
kg
kiinteitä perunoita, esimerkiksi Annabelle
5
keltasipulia
3
prk (á 125 g / 79 g)
anjovisfileitä
rkl
öljyä + 1½ rkl voita
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Tee makukerma mielellään jo edellisenä päivänä. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja leikkaa varret tillistä. Lisää pieneen kasariin kerma, hienonnettu valkosipuli, tillinvarret, fenkolinsiemenet, tillinsiemenet ja anjovispurkkien liemi. Kiehauta muutaman minuutin ajan. Jäähdytä ja anna maustua vähintään muutaman tunnin ajan mielellään yön yli kylmässä.
  2. Kuori perunat ja suikaloi tikuiksi. Kuori sipulit ja viipaloi ohuesti. Leikkaa anjovisfileet pitkittäin kahteen tai kolmeen osaan.
  3. Lämmitä öljy ja voi pannussa. Lisää sipulit, ja kuullota niitä vähintään 10 minuutin ajan, kunnes sipuli on läpikuultavaa.
  4. Lämmitä uuni 180-asteiseksi ja voitele uunivuoka (vetoisuus noin 2,5–3l).
  5. Kasaa perunat, sipulit ja anjovis kerroksittain vuokaan niin, että perunaa jää päällimmäiseksi. Mausta perunakerrokset kevyesti suolalla ja mustapippurilla.
  6. Siivilöi makukerma, lämmitä se kattilassa ja kaada ainesten päälle vuokaan. Lisää muutama voinokare pinnalle.
  7. Kypsennä janssoninkiusausta uunin keskitasolla 1½ tuntia, kunnes kunnes pinta on kullanruskea. Laita folio päälle, jos pinta ruskistuu liikaa.
  8. Anna kiusauksen levätä vähintään 45 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele tillillä.

  9. Tarjoa etikkapunajuurten ja maustekurkkujen kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Moderni metsäsienisalaatti saa yllättävästi makua harissasta. Aavistuksen makea ja hieman tulinen tahna toimii mahtavasti tuhdissa smetana-ranskankermakastikkeessa.

Blinit paistetaan usein kirkastetussa voissa. Sulata sitä varten paketillinen voita kattilassa. Anna voisulan seistä muutama minuutti ja kuori pinnalta vaahto pois. Kaada kirkas voi varovasti toiseen astiaan. Pohjalle jää sakka, jonka voit käyttää vaikka leivonnassa. Kirkastettu voi...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
40 min + taikinan tekeytyminen seuraavaan päivään
Vaikeustaso
Helppo

Klassiset blinit ja moderni metsäsienisalaatti

Ainekset

5
dl
(täys)maitoa
25
g
tuorehiivaa
3
dl
tattarijauhoja
3
dl
vehnäjauhoja
2
dl
olutta
3
kananmunan keltuaista
2
tl
suolaa
50
g
voita sulatettuna
3
kananmunan valkuaista
PAISTAMISEEN
kirkastettua voita
MODERNI METSÄSIENISALAATTI
300
g
kuutioituja suolasieniä, esimerkiksi haaparouskuja
1
iso punasipuli
1
prk (200 g)
ranskankermaa
1
prk (120 g)
smetanaa
2
rkl
kurkkusalaattia
1
rkl
harissaa
1
rkl
hunajaa
½
pienen sitruunan mehu ja 1 pienen sitruunan kuoriraaste
1
ruukku ruohosipulia
½
tl
rouhittua mustapippuria
suolaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva siihen. Sekoita joukkoon tattarijauhot, peitä kulho liinalla ja anna tekeytyä huoneenlämmössä muutaman tunnin ajan, tai jääkaapissa seuraavaan päivään.

  2. Sekoita taikinaan vehnäjauhot, olut, keltuaiset, suola ja voisula. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi ja kääntele joukkoon.

  3. Tee taikinan tekeytyessä sienisalaatti. Liota suolasieniä, kunnes ne ovat sopivan suolaisia. Valuta huolella. Kuori ja hienonna punasipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarkista suolan tarve ja lisää halutessasi.

  4. Kuumenna pannu aluksi hyvin kuumaksi. Paista kirkastetussa voissa valurautapannulla keskilämmöllä, kunnes blinien reunat rupeavat hyytymään, voitele välillä voisulalla. Käännä ja paista vielä muutama minuutti, lisää kirkastettua voita pannulle vähitellen paistamisen lomassa.

VINKKI!

Klassisen blinitaikinan muuntaminen gluteenittomaksi onnistuu helposti vaihtamalla vehnäjauhot vaaleaan, gluteenittomaan jauhoseokseen ja valitsemalla gluteeniton olut.

Kommentit (0)