Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 375 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Lapsuuden helppo herkku saa pienen raikkaan twistin, kun kauralastut maustetaan sitruunankuorella. 

Kauralastut ovat lapsuudesta tuttu herkku, joita tekemällä moni on opetellut leipomista. Niiden resepti on helppo eikä vaadi montaa eri välivaihetta.

Tällä reseptillä saat lastuista erityisen hyviä. Salaisuus on raikkaassa sitruunaisessa maussa, joka saadaan aikaan, kun taikinaan lisätään yhden sitruunan hienoksi raastettu kuori. Sitruunan kuorta käytettäessä on tärkeää, että mukaan tulee vain ohut kerros keltaista kuorta, eikä sen alla olevaa valkoista kerrosta, joka tekee mausta heti karvaan.

Kauralastujen paistamisessa on myös hyvä muistaa, että ne leviävät todella paljon. Pienet nokareet pellillä kaukana toisistaan ja keksien tarkkailu paiston aikana takaavat herkullisen lopputuloksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
25–30 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kauralastut

Ainekset

3
dl
kaurahiutaleita
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
suolaa
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
75
g
voita
1
pestyn sitruunan kuori hienona raasteena
1
iso kananmuna

Työvaiheet

  1. Aloita kaurakeksien valmistus mittaamalla kuivat aineet kulhoon. Sekoita.
  2. Sulata voi ja anna sen jäähtyä.
  3. Lisää sitruunan raastettu kuori voihin ja sekoita seos kuivien aineiden joukkoon.
  4. Lisää lopuksi kananmuna ja sekoita taikina tasaiseksi.
  5. Nostele taikinasta reiluja teelusikallisia leivinpaperin päälle pellille. Jätä taikinakekojen väliin reilusti tilaa, sillä kauralastut leviävät uunissa.
  6. Paista kauralastuja 200-asteisessa uunissa noin 6–8 minuuttia tai siihen asti, kunnes ne ovat vaalean ruskeita.

Kommentit (11)

Vierailija

Sitruuna allergisena kysyn,; miksi joka paikkaan pitää laittaa sitruunaa?

Ronttimus

Älä laita voihan sen jättää pois se on mauste

Ihmiset on!!!

Voi luoja tuota sitruuna-allergikon kommenttia?!?

Vierailija

Sitruuna-allergiselle löytyy googlamalla sen sata ohjetta ilman sitruunaa. So simple!

Vierailija

Sitruunaa en koskaan laita mutta Marianne crunch vie ihan uuteen potenssiin

Vierailija

Voi hyvänen aika tuota viimeistä kommenttia!Siitä saattaa loukkaantua joku impotentti olipa sitruuna-allergiaa tahi ei.

Jaska-ukki

Tyttären tyttären kanssa tein näitä. Joululta oli jäljellä syömätöntä suklaata.
Sulatettiin (älkää vain kysykö millaista ja paljonko) ja valutettiin jäähtyneiden keksien päälle.
Joku vika niihin taisi tulla, kun katosivat pelliltä heti kun suklaa oli kovettunut..?

Herkkusuu93

Suolaa ei ehkä tarvitsisi olla noin paljon. Puolitan ensi kerralla. Nyt oli ehkä omaan makuun turhan suolaisia. Muuten hyvä ohje !

Vierailija

Sitruuna toi kivan lisän, mutta olen samaa mieltä, että suolaa on liikaa. 1/2tl tai ripaus suolaa riittää hyvin.

Vierailija

Suolaa oli todellakin liikaa, miksi pikkuleipiin pitää laittaa suolaa, kun sen käyttöä pitäisi yleensäkin vähentää.

Vaula Tkalcan
Seuraa 
Liittynyt10.1.2015

Minä laitan kaikkiin makeisiin leivonnaisiin aina suolaa, mutta vain hyppysellisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

ET-lehti on lisännyt 337 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Munakasmuffinit maistuvat niin kylminä kuin uunituoreinakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakasmuffinit

Ainekset

5
kananmunaa
¾
dl
kermaa
1
dl
juustoraastetta (esimerkiksi emmental)
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria
1
pkt (180 g)
savukinkkua
1
suippopaprika
1
ruukku tuoretta basilikaa
LISÄKSI
8
kpl
Amerikan muffinssivuokia

Työvaiheet

  1. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, juustoraaste, jauho ja mausteet. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Laita kertakäyttöiset isot muffinivuoat muffinipellin koloihin.

  3. Paina kinkkusiivut vuokien sisälle kuin kupiksi. Kuutioi paprika, hienonna basilika ja jaa ne muffinivuokiin. Kaada päälle munaseosta. Paista uunissa 20–25 minuuttia.