Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Päivi Ristell

Joulun täytekakussa maistuvat puolukka ja kinuski. Puolikkaa tulee kakkukerrosten väliin sekä kakkutaikinaan ja kinuski vaahdotetaan kuohkeaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12
Valmistusaika
2 h + tekeytyminen yön yli
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kinuski-puolukkakakku

Ainekset

Kinuski
2
dl
kuohukermaa
2
dl
fariinisokeria
ripaus suolaa
Puolukkakakkupohja
3
kananmunaa
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
50
g
voita
1
dl
ranskankermaa
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
dl
pakastepuolukoita
2
tl
perunajauhoja
Puolukkahillo
3
dl
pakastepuolukoita
½
dl
vettä
¾
dl
hillo-marmeladisokeria
Täyte
kinuski (ohje yllä)
1
dl
ranskankerma
2
dl
vispikermaa
2
rkl
vaniljakreemijauhetta
1
appelsiinin kuori hienona raasteena
100
g
pehmeitä kermatoffeekaramelleja (esimerkiksi Omar- tai Lehmä-karamellit)
Kostutukseen
1
dl
omenamehua tai maitoa
Voikreemi
300
g
voita
6
dl
tomusokeria
1
rkl
maitoa
1
tl
vaniljasokeria
Koristeluun
erilaisia pyöreitä makeisia, kuten puolukkamarmeladeja ja kinuskipalloja.

Työvaiheet

  1. Valmista kinuski. Mittaa kuohukerma ja fariinisokeri kattilaan. Lisää ripaus suolaa. Kiehauta samalla sekoittaen.
  2. Kaada kinuski kattilasta kulhoon, peitä kelmulla ja anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä. Nosta kinuski jääkaappiin ja pidä siellä, kunnes se on täysin kylmää, esimerkiksi yön yli.
  3. Valmista seuraavaksi pohja. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa ne sokerin ja vaniljasokerin kanssa kuohkeaksi, jämäkäksi vaahdoksi.
  4. Sulata voi kattilassa ja sekoita ranskankerma voin joukkoon vispilällä
  5. Lisää voi-ranskankermaseos muna-sokerivaahtoon. Sekoita varovasti nuolijalla.
  6. Mittaa vehnäjauhot ja leivinjauhe puhtaaseen kulhoon, ja siivilöi jauhoseos osissa muiden aineiden joukkoon samalla nuolijalla varovaisesti sekoittaen.
  7. Pyöräytä puolukat perunajauhoissa ja sekoita ne lopuksi kakkutaikinan joukkoon.
  8. Kaada taikina noin 22 cm:ä halkaisijaltaan olevaan, voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan.
  9. Paista pohjaa 175-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia tai siihen asti, kunnes tikulla kokeiltaessa tikkuun ei jää enää muruja. Anna pohjan jäähtyä hyvin ennen kakun kasaamista.
  10. Valmista hillo mittaamalla puolukat ja vesi kattilaan. Anna kiehahtaa. Lisää hillo-marmeladisokeri kattilaan puolukoiden joukkoon ja sekoita. Anna hillon kiehua viitisen minuuttia, kunnes puolukat pehmenevät. Nosta pois liedeltä ja soseuta sauvasekoittimella. Anna hillon jäähtyä kunnolla.
  11. Kun kinuski on asettunut ja hillo sekä kakkupohja ovat täysin jäähtyneet, on aika valmistaa kakun täyte. Vatkaa kinuski vaahdoksi. Kinuski ei vaahtoudu, mikäli se ei ole täysin kylmää.
  12. Vatkaa sen jälkeen ranskankerma ja kerma vaahdoksi.

  13. Sekoita kinuskivaahto ranskankermavaahdon joukkoon. Lisää vaniljakreemijauhe koko ajan samalla vatkaten. Lisää appelsiininkuoriraaste ja sekoita.

  14. Pilko seuraavaksi kermakaramellit pieniksi paloiksi.

  15. Kokoa kakku. Leikkaa kakkupohja vaakasuunnassa kolmeen osaan. Suorimman kakun saat aikaan, kun kokoat sen irtopohjavuokaan. Laita yksi kakkulevy pohjaksi, kostuta se omenamehulla tai maidolla. Levitä sen jälkeen puolet hillosta pohjalle ja hillon päälle puolet kinuskitäytteestä. Ripottele päälle puolet kermakaramelleista. Toista. Lisää viimeinen kakkulevy päällimmäiseksi ja kostuta sekin.

  16. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa vähintään muutamia tunteja ennen koristelua.

  17. Kun kakku tekeytynyt, valmista voikreemi. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri erittäin kuohkeaksi, lähes valkoiseksi vaahdoksi. Lisää loppuvaiheessa maito ja vatkaa vielä sekaisin. Mausta vaniljasokerilla.

  18. Irrota kakku varovaisesti irtopohjavuoasta ja nosta se tarjoiluastialle. Levitä ohut kerros voikreemiä kakun pinnalle ja reunoille lastalla tai palettiveitsellä. Nosta kakku hetkeksi kylmään. Levitä sen jälkeen tasainen paksumpi kerros voikreemiä kakun pinnalle ja reunoille. Ensimmäinen kerros estää kakkumurujen siirtymisen kuorrutekerrokseen.

  19. Koristele kakku erilaisilla makeisilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Raejuustoletuissa on mukavasti proteiinia. Ne voi paistaa makeaksi herkuksi tai suolaiseksi välipalaksi. Tupla-annos on luultavasti hyvä idea.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustoletut

Ainekset

1
prk (200 g)
raejuustoa
2
munaa
1
dl
pikakaurahiutaleita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
vadelmahilloa
marjoja
raejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita raejuuston joukkoon munat, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista pienet letut ohukaispannulla miedolla lämmöllä.
  3. Tarjoa letut hillon ja marjojen kanssa.
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Löytyykö kaapistasi kuivattuja aprikooseja? Hienonna ne teeleipätaikinaan! Makeansuolaiset teeleivät maistuvat uunilämpiminä sellaisenaan voin kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Aprikoosi-teeleivät

Ainekset

2
dl
pehmeitä kuivattuja aprikooseja
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kauraleseitä
1
dl
auringonkukansiemeniä
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
dl
maitoa

Työvaiheet

  1. Hienonna aprikoosit veitsellä ja laita kulhoon.

  2. Lisää jauhot, leseet, siemenet, leivinjauhe ja suola. Sekoita joukkoon maito.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.