
Joulun täytekakussa maistuvat puolukka ja kinuski. Puolikkaa tulee kakkukerrosten väliin sekä kakkutaikinaan ja kinuski vaahdotetaan kuohkeaksi.
Kinuski-puolukkakakku
Ainekset
Työvaiheet
- Valmista kinuski. Mittaa kuohukerma ja fariinisokeri kattilaan. Lisää ripaus suolaa. Kiehauta samalla sekoittaen.
- Kaada kinuski kattilasta kulhoon, peitä kelmulla ja anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä. Nosta kinuski jääkaappiin ja pidä siellä, kunnes se on täysin kylmää, esimerkiksi yön yli.
- Valmista seuraavaksi pohja. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa ne sokerin ja vaniljasokerin kanssa kuohkeaksi, jämäkäksi vaahdoksi.
- Sulata voi kattilassa ja sekoita ranskankerma voin joukkoon vispilällä
- Lisää voi-ranskankermaseos muna-sokerivaahtoon. Sekoita varovasti nuolijalla.
- Mittaa vehnäjauhot ja leivinjauhe puhtaaseen kulhoon, ja siivilöi jauhoseos osissa muiden aineiden joukkoon samalla nuolijalla varovaisesti sekoittaen.
- Pyöräytä puolukat perunajauhoissa ja sekoita ne lopuksi kakkutaikinan joukkoon.
- Kaada taikina noin 22 cm:ä halkaisijaltaan olevaan, voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan.
- Paista pohjaa 175-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia tai siihen asti, kunnes tikulla kokeiltaessa tikkuun ei jää enää muruja. Anna pohjan jäähtyä hyvin ennen kakun kasaamista.
- Valmista hillo mittaamalla puolukat ja vesi kattilaan. Anna kiehahtaa. Lisää hillo-marmeladisokeri kattilaan puolukoiden joukkoon ja sekoita. Anna hillon kiehua viitisen minuuttia, kunnes puolukat pehmenevät. Nosta pois liedeltä ja soseuta sauvasekoittimella. Anna hillon jäähtyä kunnolla.
- Kun kinuski on asettunut ja hillo sekä kakkupohja ovat täysin jäähtyneet, on aika valmistaa kakun täyte. Vatkaa kinuski vaahdoksi. Kinuski ei vaahtoudu, mikäli se ei ole täysin kylmää.
-
Vatkaa sen jälkeen ranskankerma ja kerma vaahdoksi.
-
Sekoita kinuskivaahto ranskankermavaahdon joukkoon. Lisää vaniljakreemijauhe koko ajan samalla vatkaten. Lisää appelsiininkuoriraaste ja sekoita.
-
Pilko seuraavaksi kermakaramellit pieniksi paloiksi.
-
Kokoa kakku. Leikkaa kakkupohja vaakasuunnassa kolmeen osaan. Suorimman kakun saat aikaan, kun kokoat sen irtopohjavuokaan. Laita yksi kakkulevy pohjaksi, kostuta se omenamehulla tai maidolla. Levitä sen jälkeen puolet hillosta pohjalle ja hillon päälle puolet kinuskitäytteestä. Ripottele päälle puolet kermakaramelleista. Toista. Lisää viimeinen kakkulevy päällimmäiseksi ja kostuta sekin.
-
Anna kakun tekeytyä jääkaapissa vähintään muutamia tunteja ennen koristelua.
-
Kun kakku tekeytynyt, valmista voikreemi. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri erittäin kuohkeaksi, lähes valkoiseksi vaahdoksi. Lisää loppuvaiheessa maito ja vatkaa vielä sekaisin. Mausta vaniljasokerilla.
-
Irrota kakku varovaisesti irtopohjavuoasta ja nosta se tarjoiluastialle. Levitä ohut kerros voikreemiä kakun pinnalle ja reunoille lastalla tai palettiveitsellä. Nosta kakku hetkeksi kylmään. Levitä sen jälkeen tasainen paksumpi kerros voikreemiä kakun pinnalle ja reunoille. Ensimmäinen kerros estää kakkumurujen siirtymisen kuorrutekerrokseen.
-
Koristele kakku erilaisilla makeisilla.