
Klassinen kreikkalainen appelsiinikakku on ehdottomasti vaivan arvoinen! Murskattuihin filotaikinalevyihin perustuva kakku imeytetään appelsiinista ja siirapista kylläiseksi.
Kreikkalainen appelsiinikakku eli portokalópita
Ainekset
Työvaiheet
- Sulata filotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä taikinalevyt yksittäin leivinpaperille huoneenlämpöön ja anna kuivua noin 3 tuntia välillä käännellen, kunnes levyt ovat täysin kuivia.
- Laita siirapin aineet kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä kiehuvaksi ja keitä hiljalleen, kunnes seos on ohutta siirappia, noin 25 minuuttia. Jätä jäähtymään.
- Pese appelsiinit ja raasta niiden kuori kulhoon. Laita appelsiinit kattilaan, peitä ne vedellä ja keitä tunti. Siirrä appelsiinit pois kattilasta ja anna jäähtyä.
- Halkaise appelsiinit ja purista niistä koko pehmennyt sisus kuoriraasteen joukkoon. Lisää 2½ dl öljyä, maito, kananmunat, vaniljasokeri, leivinjauhe ja sooda. Sekoita voimakkaasti.
- Murskaa filotaikinalevyt hienoksi ja lisää seokseen. Sekoita tasaiseksi.
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota vuoka (noin 32 cm x 25 cm). Kaada kakkuseos vuokaan ja paista uunin keskitasossa 40–50 minuuttia.
- Poista kanelitanko jäähtyneestä siirapista ja levitä siirappi lastalla lämpimän kakun pintaan. Anna imeytyä huoneenlämmössä vähintään ½ tuntia.