Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 42 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Tehtäisiinkö tämän vapun munkit kreikkalais-kyproslaiseen tyyliin? Niiden pehmeyden salaisuus on soseutettu peruna.

Vappumunkkeja muistuttavia uppopaistettavia taikinaleivonnaisia löytyy maailman joka kolkasta. Kokeile Kreikasta kotoisin olevia, kanelisen hunajasiirapin kanssa tarjottavia lukumades-munkkeja.

Näissä on ohut ja rapea pinta sekä pehmeän ilmava sisus. Pehmeän ja kostean sisuksen salaisuus on taikinaan sekoitettu soseutettu peruna. Taikina kohotetaan kahdesti. On tärkeää olla kärsivällinen ja antaa ajan tehdä taikinalle tehtävänsä. Taikinan kohotessa on hyvin aikaa tehdä munkkien kanssa tarjottava kaneli-hunajasiirappi.

Valmiin taikinan koostumus on normaalia munkkitaikinaa löysempi, ja siitä nostellaankin rennosti lusikalla nokareita kuumaan paistoöljyyn. Valmiit munkit kohoavat öljyn pinnalle ja ovat kauniin vaalean ruskeita.

Sokeroinnin voi jättää väliin kun tarjoaa valmiit munkit lämpimän siirapin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
40–50 pientä munkkia
Valmistusaika
35 min + kohottaminen 1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Lukumades-munkit

Ainekset

tl (10 g)
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
1½–2
dl
vehnäjauhoja
½
tl
sokeria
¼
tl
kardemummaa
¼
tl
suolaa
2
(200 g)
jauhoista perunaa
½
sitruuna
Kanelisiirappi
½
sitruuna
dl
juoksevaa hunajaa
2
rkl
vettä
½
tl
kanelia
Paistamiseen
1
l
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen. Sekoita joukkoon ¾ desiä vehnäjauhoja, sokeri, kardemumma ja suola. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia.

  2. Kuori ja lohko perunat. Keitä ne pehmeiksi, valuta ja soseuta survimella. Raasta sitruunasta 1 teelusikallinen keltaista kuoriosaa hienoksi raasteeksi.

  3. Sekoita loput jauhot, lämmin perunasose ja sitruunankuoriraaste taikinaan. Peitä kulho ja kohota 1 tunti. Taikina saa olla löysähköä.

  4. Tee siirappi. Purista sitruunasta mehu (n. ¼ dl) ja keitä sitä hunajan, veden ja kanelin kanssa keski- lämmöllä 10 minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä.

  5. Kuumenna rypsiöljy paksupohjaisessa kattilassa 175-asteiseksi. Annostele taikinaa kahdella teelusikalla pieniksi nokareiksi öljyyn ja kypsennä munkkeja noin 1 minuutti tai kunnes ne ovat kohonneet ja saaneet väriä.

  6. Valuta munkit talouspaperin päällä ja siirrä tarjoilulautaselle. Kaada lämmin siirappi munkkien päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.