
Tehtäisiinkö tämän vapun munkit kreikkalais-kyproslaiseen tyyliin? Niiden pehmeyden salaisuus on soseutettu peruna.
Vappumunkkeja muistuttavia uppopaistettavia taikinaleivonnaisia löytyy maailman joka kolkasta. Kokeile Kreikasta kotoisin olevia, kanelisen hunajasiirapin kanssa tarjottavia lukumades-munkkeja.
Näissä on ohut ja rapea pinta sekä pehmeän ilmava sisus. Pehmeän ja kostean sisuksen salaisuus on taikinaan sekoitettu soseutettu peruna. Taikina kohotetaan kahdesti. On tärkeää olla kärsivällinen ja antaa ajan tehdä taikinalle tehtävänsä. Taikinan kohotessa on hyvin aikaa tehdä munkkien kanssa tarjottava kaneli-hunajasiirappi.
Valmiin taikinan koostumus on normaalia munkkitaikinaa löysempi, ja siitä nostellaankin rennosti lusikalla nokareita kuumaan paistoöljyyn. Valmiit munkit kohoavat öljyn pinnalle ja ovat kauniin vaalean ruskeita.
Sokeroinnin voi jättää väliin kun tarjoaa valmiit munkit lämpimän siirapin kanssa.
Lukumades-munkit
Ainekset
Työvaiheet
-
Liuota hiiva veteen. Sekoita joukkoon ¾ desiä vehnäjauhoja, sokeri, kardemumma ja suola. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia.
-
Kuori ja lohko perunat. Keitä ne pehmeiksi, valuta ja soseuta survimella. Raasta sitruunasta 1 teelusikallinen keltaista kuoriosaa hienoksi raasteeksi.
-
Sekoita loput jauhot, lämmin perunasose ja sitruunankuoriraaste taikinaan. Peitä kulho ja kohota 1 tunti. Taikina saa olla löysähköä.
-
Tee siirappi. Purista sitruunasta mehu (n. ¼ dl) ja keitä sitä hunajan, veden ja kanelin kanssa keski- lämmöllä 10 minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä.
-
Kuumenna rypsiöljy paksupohjaisessa kattilassa 175-asteiseksi. Annostele taikinaa kahdella teelusikalla pieniksi nokareiksi öljyyn ja kypsennä munkkeja noin 1 minuutti tai kunnes ne ovat kohonneet ja saaneet väriä.
-
Valuta munkit talouspaperin päällä ja siirrä tarjoilulautaselle. Kaada lämmin siirappi munkkien päälle.