Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 283 keittokirjaan.
OHJE Katja Bäcksbacka KUVA Panu Pälviä

Runsaasti omenaa, vaniljakiisseliä ja kinuskinmakuista murua. Tämän piirakan valmistuksessa on monta työvaihetta, mutta maku saa unohtamaan vaivan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 palaa (1 uu­ni­pel­lil­li­nen)
Valmistusaika
1½ h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mehevä omenapiirakka

Ainekset

dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
3
kananmunaa
dl
sokeria
1
dl
kuohukermaa
1
dl
maitoa
100
g
voita kuutioituna
Täyte:
1,7
l
omenakuutioita (noin 5 isoa omenaa, hapokas lajike)
2
tl
kanelia
dl
vaniljakreemijauhetta
dl
vettä
Murupinta:
dl
fariinisokeria
dl
vehnäjauhoja
60
g
voita

Työvaiheet

  1. Tee ensin murupinta. Nypi kulhossa fariinisokeri, vehnäjauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Nosta kulho pakastimeen siksi aikaa, kun teet muita työvaiheita. Vuoraa uunipelti (noin 35 cm x 35 cm) leivinpaperilla ja laita uuni kuumenemaan 175-asteiseksi.

  2. Huuhtele ja kuivaa omenat. Poista siemenkodat omenaporalla. Kuutioi omenat sivuiltaan noin 1½ cm:n paloiksi. Laita palat kulhoon ja mausta kanelilla.

  3. Mittaa pohjaan tulevat jauhot, leivinjauhe ja suola toiseen kulhoon. Sekoita.

  4. Vatkaa kolmannessa kulhossa pohjan kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi.

  5. Mittaa kerma, maito ja voi kattilaan ja kuumenna. Kun voi on kokonaan sulanut ja seos on kiehahtanut, nosta kattila liedeltä. Kaada kuuma kerma-maito-voiliemi kananmuna-sokerivaahtoon ohuena nauhana samalla sähkövatkaimella sekoittaen.

  6. Siivilöi jauhoseos taikinapohjan joukkoon. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä vatkaamista, jotta seokseen ei muodostu sitkoa.

  7. Mittaa erilliseen kulhoon vaniljakreemijauhe ja vesi. Vatkaa sähkövatkaimella noin minuutin ajan.

  8. Levitä taikina uunipellille tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele omenapalat taikinan päälle. Lusikoi omenapalojen päälle vaniljakreemiä ”kasoihin” sinne tänne. Ota muruseos pakastimesta ja jaa muru muiden ainesten pinnalle sinne tänne niin, että joissakin kohdissa sitä on paljon, joissakin kohdissa ei lainkaan.

  9. Nosta pelti 175-asteisen uunin alaosaan ja kypsennä piirakkaa noin 50 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoamista, jotta pehmeä täyte jähmettyy kunnolla.

Omenapiirakka pyöreään vuokaan

Ainekset

Pohja:
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
ripaus
suolaa
1
kananmuna
1
dl
sokeria
0,7
dl
kermaa tai maitoa
35
g
voita kuutioituna
Täyte
6
dl
omenakuutioita (hapokas lajike)
¾
tl
kanelia
½
dl
vaniljakreemijauhetta
1
dl
vettä
Murupinta
½
dl
fariinisokeria
½
dl
vehnäjauhoja
20
g
voita

Työvaiheet

  1. Noudata yllä olevia ohjeita, mutta tee leivonnainen pyöreään, halkaisijaltaan 22–24 cm:n vuokaan. Voitele vuoka voilla ennen kuin kaadat taikinan siihen.

  2. Piirakasta tulee hieman ohuempi kuin pellille tehtävästä. Myös pienempi koko vaikuttaa paistoaikaan. Paista pientä pyöreää piirakkaa noin 40 minuuttia 175-asteisen uunin alaosassa.

Kommentit (2)

Haluan maata lauantaina vaan p...

Saako tätä herkkua ostetttua jostain valmiina esim. Helsingin alueelta? Kuulostaa hyvältä, mutta en todellakaan jaksa alkaa värkkäämään itse.

Villa Tane Gourmet
Seuraa 
Liittynyt19.1.2015

Ihan hyvää, mutta ei ehkä ihan työmäärän arvoinen. Dr Oetkerin vaniljakreemijauhe jäi ikävän liisteriseksi eikä oikein toiminut tässä. Ehkä joku toinen sortti voisi olla parempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

ET-lehti on lisännyt 337 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Munakasmuffinit maistuvat niin kylminä kuin uunituoreinakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakasmuffinit

Ainekset

5
kananmunaa
¾
dl
kermaa
1
dl
juustoraastetta (esimerkiksi emmental)
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria
1
pkt (180 g)
savukinkkua
1
suippopaprika
1
ruukku tuoretta basilikaa
LISÄKSI
8
kpl
Amerikan muffinssivuokia

Työvaiheet

  1. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, juustoraaste, jauho ja mausteet. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Laita kertakäyttöiset isot muffinivuoat muffinipellin koloihin.

  3. Paina kinkkusiivut vuokien sisälle kuin kupiksi. Kuutioi paprika, hienonna basilika ja jaa ne muffinivuokiin. Kaada päälle munaseosta. Paista uunissa 20–25 minuuttia.