Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2865 reseptiä.
Linkitetty 112 keittokirjaan.
OHJE Anna Karhu-Cormier ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Rapea kaurakakku on helppo ja raikas, ja sitä voi varioida erilaisilla täytteillä. Keksipohjat voit tehdä jo hyvissä ajoin, mutta kokoa kakku vasta ennen tarjoilua.

Moni innokas leipoja on aloittanut harrastuksensa kauralastuista. Ohuiden kaurakeksien taikina valmistuu kattilassa sekoittamalla sokerit, jauhot ja hiutaleet sulatetun rasvan joukkoon.

Samankaltaisesta taikinasta onnistuvat pienten lastujen sijaan myös isot keksit, joista voi rakennella kokonaisen täytekakun.

Tärkeintä kakun valmistuksessa on antaa keksipohjien jäähtyä rauhassa pellillä paistamisen jälkeen, jolloin ne tiivistyvät ja rapeutuvat. Näin niitä on helpompi käsitellä.

Oheisessa ohjeessa kauralastukakku täytetään jäätelöllä, banaaniviipaleilla ja marjoilla. Pehmeä kermavaahtokuorrutus sopii ihanasti rapeapohjaiselle kakulle.

Vinkki! Kaurakeksikakusta saa vegaanisen vaihtamalla voin, kerman ja täytteenä käytettävän vaniljajäätelön maidottomiin tuotteisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Mirjamin rapea kaurakakku

Ainekset

100
g
voita
½
dl
kuohukermaa
3
dl
kaurahiutaleita (tavallisia, ei isoja)
1
rkl
vehnäjauhoja
1–3
rkl
ruokosokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
1
tl
leivinjauhetta
¼
tl
kardemummaa
Täyte
3
dl
mustikoita, mansikoita, vadelmia (tuore tai pakaste)
1
banaani
1
l
vaniljajäätelöä
Pinnalle
dl
kuohukermaa
3–4
dl
tuoreita marjoja
syötäviä kukkia

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sulata voi ja anna jäähtyä. Lisää kerma.

  2. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää voiseos ja sekoita taikinaksi. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle kahdeksi halkaisijaltaan noin 20 sentin levyksi.

  3. Kypsennä levyjä uunissa 8–12 minuuttia, kunnes niiden reunat ovat kevyesti ruskistuneet ja keksit vaikuttavat myös keskeltä kypsyneiltä. (Tarkkaile paistumista, jotta keksien reunat eivät pääse kärähtämään.) Anna levyjen jäähtyä pellillä rauhassa, jolloin ne napakoituvat ja tiivistyvät muotoonsa.

  4. Laita marjat sulamaan kulhoon. Jos käytät tuoreita marjoja, survo ne kevyesti lusikalla painellen. Viipaloi banaani. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta halutessasi sokerilla.

  5. Laita toinen levy tarjoiluvadille ja kostuta se marjojen mehulla. Tee jäätelöstä palloja tai leikkaa jäätelö viipaleiksi. Lisää marjat, banaaninviipaleet ja jäätelö pohjan päälle. Nosta toinen kauralevy päälle ja levitä pinnalle kermavaahto. Koristele tuoreilla marjoilla ja syötävillä kukilla. Tarjoa heti.

Kommentit (3)

taina898

Tämä täytyy tehdä vapuksi

E.I.

Mikä meni väärin? Puuttuuko ohjeesta jotain ? Pohjat ei kestäneet kasassa. Muistutti mysliä.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestä! Harmillista että pohjat eivät pysyneet koossa.

Hajoaminen saattoi johtua siitä, että levyt eivät olleet ehtineet jäähtyä ja tiivistyä pellillä riittävästi ennen kakun rakentelua. Lisään ohjeeseen tarkennuksen, miksi jäähdyttely on tarpeen.

Lisään myös paistoaikaan pidemmän vaihteluvälin. Uunit ovat erilaisia ja tässä ohjeessa on tärkeää, etteivät levyt jäisi pehmeiksi. Taikinakerroksesta tulee kuitenkin hieman tavallista kauralastua paksumpi, jolloin reunat eivät kärähdä yhtä helposti. 

Toivottavasti seuraava kaurakeksikakku onnistuu näiden vinkkien avulla!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Porsaankyljyksistä tulee todella mehevät ja maistuvat, ananasrengas päällä ja juustokuorrutus kruunaa kyljykset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
n. 1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Mehevät juustokuorrutetut ananaskyljykset

Ainekset

4
porsaankyljystä
2
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
sinappia
2
dl
lihalientä
4
kpl
ananasrengasta (pieni säilykepurkki)
2
dl
juustoraastetta

Työvaiheet

Nuiji kyljykset ja hiero suolaa ja pippuria, käy hyvin ruokalusikalla.
Ruskista kyljykset pannulla, molemmin puolin, mieluummin valurautapannulla.
Nosta ne uunivuokaan ja levitä pinnalle ohut kerros sinappia.
Huuhtele pannu lihaliemellä ja kaada uunipannulle, niin että liemi
ulottuu puoleen väliin kyljyksiä.
Hauduta kyljyksiä 200 asteessa n. 45 min.
Kun kyljykset ovat kypsiä laita jokaisen päälle ananasrengas ja juustoraastetta.
Kuorruta 225 asteessa, kunnes juusto sulaa ja saa väriä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2865 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Nyt on reilusti sitruunaa! Ihana pullapiirakka on helppo tarjottava isommalle porukalle. Pehmeä curdimainen täyte tehdään kananmunan keltuaisista ja siinä on sitruunaa mehuna ja kuoriraasteena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
35 min + kohottaminen ja kypsennys 1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunapeltipulla

Ainekset

1
luomusitruunan kuori raastettuna
3
dl
maitoa
25
g
hiivaa
1
dl
sokeria
1
tl
suolaa
1
kananmuna
7–8
dl
vehnäjauhoja
100
g
voita huoneenlämpöisenä
TÄYTE
1
luomusitruunan kuori raastettuna
1
dl
sitruunamehua
dl
vettä
dl
sokeria
5
rkl
maissitärkkelystä
4
keltuaista
100
g
voita
LISÄKSI
1
kananmuna
1
dl
mantelilastuja

Työvaiheet

  1. Pese sitruuna ja raasta keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele hiiva joukkoon. Lisää kuoriraaste, sokeri, suola ja muna. Alusta noin 2/3 jauhoista nesteeseen, lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa pari minuuttia niin, että se irtoaa kulhon reunoista. Lisää jauhoja tarvittaessa. Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi, noin 40 minuuttia.

  2. Tee täyte. Pese sitruuna ja raasta keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Purista tarvittava määrä mehua kattilaan. Lisää joukkoon kuoriraaste, vesi, sokeri, maissitärkkelys ja keltuaiset. Vispaa tasaiseksi. Kuumenna koko ajan sekoittaen noin 5 minuuttia tai kunnes täyte paksuuntuu kiisselimäiseksi. Siirrä kattila syrjään liedeltä ja vispaa voi joukkoon nokareina. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  3. Ota taikinasta sivuun noin kolmannes. Kauli loppu taikina leivinpaperin päällä reunallisen pellin kokoiseksi (n. 30 cm x 40 cm) levyksi. Siirrä se leivinpaperin avulla pellille. Jaa loppu taikina kahtia ja pyöritä pitkiksi, ohuiksi tangoiksi. Napsauta tangot toisesta päästä yhteen ja puno ne yhteen. Kiepauta punos kiertämään taikinalevyn reunoja. Anna kohota liinan alla 15–20 minuuttia.

  4. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele pullan reunat munalla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2865 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tee ambrosia jo muutama päivä ennen herkuttelua, sillä se vain paranee kuvun alla jääkaapissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Voikukka-ambrosia

Ainekset

100
g
voita
15
pientä voikukannuppua
1
limetti
3
kananmunaa
2 ½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
kermaa
KUORRUTE
3
rkl
limetin mehua
3
dl
tomusokeria
LISÄKSI
1
rkl
voita voiteluun
voikukkia koristeluun

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoka
    (Ø 24 cm) leivinpaperilla ja voitele reunat. Sulata taikinaan tuleva voi ja anna sen jäähtyä. Huuhtele voikukat ja kuivaa ne varovasti pyyhkeellä. Raasta limetin kuori hienoksi raasteeksi ja purista mehu talteen.

  2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi seos muna-sokerivaahtoon. Sekoita joukkoon voisula, kerma, 2 rkl limettimehua ja voikukat.

  3. Levitä taikina vuokaan ja kypsennä kakkua uunissa 30–35 minuuttia. Anna sen jäähtyä hetki vuoassa ennen irrottamista.

  4. Kuorruta kakku jäähtyneenä. Purista limetin mehu kulhoon ja sekoita tomusokeri joukkoon. Valuta kuorrutus kakulle. Koristele voikukilla.

Kommentit (2)

Vierailija

Laitetaanko voikukan nuput taikinaan kokonaisina? Käytetään siis vielä aivan kiinni olevia nuppuja? Tänä keväänä olen päättänyt hyödyntää voikukkaa ruoanlaittoon. Tässä vielä yksi ohje!

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Heippa! 
Kyllä juuri näin, käytetään mahdollisimman nuoria pieniä nuppuja, jotka eivät ole ehtineet avautua. Toivottavasti voikukkakokkailut onnistuvat! :)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2865 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Daniel Woodward KUVA Mikko Hannula

Kuohkea ja keväisen raikas sitruunadrinkki on pika-apu ranskalaisen marenkipiirakan himoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunapiiras lasissa

Ainekset

2
kananmunanvalkuaista
4
cl
sitruunamehua
4
cl
limoncelloa
4
cl
vaniljalikööriä (esim. Galliano)
2
cl
sokerilientä (ks. ohje)
4
cl
kuohukermaa
jääpaloja
SOKERILIEMI
1
dl
vettä
dl
sokeria
VIIMEISTELYYN
2
ohutta sitruunankuorisuikaletta

Työvaiheet

  1. Valmista sokeriliemi. Kiehauta vesi ja sokeri. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Jäähdytä.

  2. Erottele valkuaiset. Purista sitruunamehu. Laita ainekset jääpaloja lukuun ottamatta cocktailravistimeen tai kannelliseen lasipurkkiin. Ravista kunnolla. Lisää jääpalat ja ravista 10 sekuntia. (Voit myös sekoittaa ainekset sauvasekoittimella ennen jäiden lisäämistä.)

  3. Annostele juoma teesiivilän läpi martini- tai coupette-laseihin. Koristele sitruunankuorella.

Vinkki Säilytä yli jäänyt sokeriliemi jääkaapissa myöhempää käyttää varten.

Kommentit (0)