
Manteli ja ohuet omenalehdet maistuvat mahtavan meheviltä.
Omenapiirakka
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä 2 rkl piimää kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Lisää loppu piimä, muna, sokeri, suola, kardemumma ja runsaat puolet jauhoista.
- Alusta taikinan joukkoon pehmeä voi sekä loput jauhot pienissä erissä. Vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho kelmulla ja laita yöksi jääkaappiin.
- Ota taikina huoneenlämpöön kohoamaan 1–1½ tunniksi. Kun taikina on lähes kaksinkertainen, ota kolmannes taikinasta sivuun reunusta varten.
- Painele (ø 25–27 cm) piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pyöritä pienemmästä taikinapalasta kaksi pitkää ja ohutta tankoa. Letitä ne pitkoksi ja kiepauta se kiertämään piirakan reunaa. Anna kohota vielä 30 minuuttia.
- Kuumenna uuni 200 asteeseen. Raasta mantelimassa ja sekoita tuorejuuston joukkoon. Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa ohuita siivuja.
- Lusikoi tuorejuusto-mantelimassa vuokaan taikinan päälle ja ripottele mantelirouhe täytteelle. Lado omenaviipaleet vieri viereen vuokaan. Voitele piirakan reuna munalla ja ripottele mantelilastuja päälle. Kypsennä uunin alatasolla 20–25 minuuttia.
- Sekoita marmeladi ja vesi sekaisin. Sivele kiille hetken aikaa jäähtyneen piirakan päälle.
Vinkki! Mantelimassaa on helpompi raastaa, kun laitat sen ensin pariksi tunniksi pakastimeen.