
Tämän omenapiirakan yllätys piilee kinuskissa. Se on nimittäin keitetty piimästä.
Piimäkinuski-omenapiirakka
Ainekset
Työvaiheet
- Valmista pohja. Kuutioi kylmä voi. Nypi vehnä- ja mantelijauhojen sekä suolan kanssa murumaiseksi seokseksi (voit tehdä tämän myös monitoimikoneessa pyörivällä leikkuuterällä).
- Lisää kylmä piimä ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin noin 1 tunniksi.
- Valmista kinuski. Mittaa kattilaan piimä, fariinisokeri, sokeri ja voi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä ilman kantta välillä sekoitellen noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä.
- Kinuskin jäähtyessä kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi kulhoon. Lisää kaneli. Rouhi pekaanipähkinät veitsellä ja lisää joukkoon. Sekoita ja jätä odottamaan.
- Kaulitse taikina jauhojen avulla ohueksi ympyräksi ja nosta kaulimen avulla halkaisijaltaan 24-senttiseen piirakkavuokaan. Vuoraa pohja ja reunat tasaisesti taikinalla.
- Kaada piimäkinuski pohjan päälle, ja asettele omenapalat tasaisesti pinnalle.
- Paista piirasta 180-asteisen uunin alaosassa noin 40 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä sellaisenaan tai vaniljalla ja sokerilla maustetun paksun jogurtin, ranskankerman tai vaniljajäätelön kanssa.
Kinuskin keitto oli haasteellista, koska piimä juoksettui ja muuttui klimppiseksi... piti siivilöidä ja keittää paljon pidempään kuin ohjeessa.