Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Jouluisessa täytekakussa piparkakkutaikinan maku ja suutuntuma yhdistyvät raikkaaseen appelsiiniin ja tuoreeseen luumuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
1 h 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Piparkakku-appelsiinikakku

Ainekset

Kakkupohja
6
kananmunaa
3
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
½
dl
maitoa
Piparkakkukreemi
400
g
voita
8
dl
tomusokeria
½
dl
vispikermaa
3
rkl
piparkakkumaustetta
Täytteeksi
1
prk (noin 300 g)
appelsiini-inkväärihilloa (esimerkiksi St. Dalfour)
3
tummaa luumua pieniksi pilkottuna
Kostutukseen
½
dl
appelsiinimehua
Koristeluun
rosmariininoksia, kanelitankoja, tähtianiksia, luumuja, piparkakkuja

Työvaiheet

  1. Aloita kakun valmistus pohjasta. Nopeimmat kakkupohjat saat valmistamalla kaksi kääretorttupohjaa pellillä. Vatkaa kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi, jämäkäksi vaahdoksi.
  2. Siivilöi vaahtoon vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Sekoita yhteen varovasti nostellen. Lisää myös maito ja sekoita varovasti joukkoon.
  3. Levitä taikina kahdelle pellille leivinpapereiden päälle ja paista niitä 225-asteisessa kiertoilma­uunissa noin 5–7 minuuttia. Jos sinulla ei ole kiertoilmauunia, voit paistaa ne tavallisessa uunissa (lämpötila 240 astetta) yksi kerrallaan. Laita toinen pohja paistumaan heti, kun olet ottanut ensimmäisen pohjan uunista.
  4. Kumoa pohjat sokeroiduille leivinpapereille ja anna jäähtyä.
  5. Valmista täytettä ja kuorrutusta varten piparkakkukreemi vatkaamalla huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri erittäin vaaleaksi vaahdoksi. Tämä vie noin 10 minuuttia sähkövatkaimella vatkaten. Lisää kerma ja piparkakkumauste. Laita puolet piparkakkukreemistä pursotinpussiin.
  6.  Laita toiseen pursotinpussiin appelsiinihillo.
     
  7.  Irrota leivinpaperit varovasti kakkupohjista.
     
  8.  Leikkaa pohjista neljä 20 cm:n ympyrää esimerkiksi kakkuvuokaa apuna käyttäen. Keskimmäiset pohjat voit tehdä kahdesta tai useammasta palasta.
     
  9.  Laita ensimmäinen kakkupohja leivinpaperilla vuoratun kakkuvuoan pohjalle ja kostuta se kevyesti. Pursota piparkakku­kreemiä ja hilloa vuoron perään pohjalle ympyröinä tai raitoina. Levitä päälle 1/3 luumuista.
     
  10.  Nosta toinen kakkupohja päälle ja toista täyttäminen. Tee samoin vielä kerran ja nosta viimeinen kakkupohja päällimmäiseksi. Kostuta sekin. Paina pintaa ke­vyesti ja nosta kakku kelmulla peitettynä jääkaappiin tekeytymään vähintään pariksi tunniksi.
     
  11.  Irrota kakku kakkurenkaasta.
     
  12.  Kuorruta kakku lopulla piparkakkukreemillä levittämällä sitä ensiksi ohut kerros kakun päälle ja reunoille. Tämä estää murujen siirtymisen varsinaiseen kuorrutekerrokseen. Nosta vartiksi jääkaappiin kovettumaan. Levitä sen jälkeen tasainen kerros piparkakkukreemiä päälle.
  13.  Koristele kakku rosmariininoksilla, piparkakuilla, kokonaisilla mausteilla ja luumuilla.
     

Kommentit (1)

Kokkikerholainen

Miksi tehdään neliskulmainen pohja, joka leikataan pyöreäksi? Voisiko ihan vanhanaikaisesti paistaa kakkuvuoassa tai vaihtoehtoisesti tehdä neliskanttisen kakun. Eikö nykyaikana pitäisi ruokahävikkiä välttää? Mihin nuo turhat, poisleikatut osat joutuvat?

Muutoin kakku vaikuttaa vallan mainiolta. Maukasta joulua kaikille

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Pitkinä pyhäaamuina on hyvää aikaa paistaa pannari. Sen kanssa maistuvat glögissä kylpeneet hedelmät ja raikas jugurttivaahto.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Pannukakku ja glögihedelmät

Ainekset

2
dl
riisipuuroa
2
munaa
dl
maitoa
dl
vehnäjauhoja
¼
tl
suolaa
2
rkl
voita
GLÖGIHEDELMÄT
1
pss (250 g)
kuivattuja sekahedelmiä
3
dl
sokeroimatonta glögiä
1
kanelitanko
2
tähtianista
dl
sokeria
LISÄKSI
2
dl
kreikkalaista jugurttia
1
tl
vaniljasokeria
1
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Aloita hedelmistä. Laita sekahedelmät, glögi ja mausteet kattilaan. Keitä keskilämmöllä puoli tuntia.

  2. Siivilöi hedelmät pois liemestä, palauta liemi kattilaan ja lisää sokeri. Anna liemen kiehua hiljaa poristen 15–20 minuuttia, kunnes liemi tiivistyy siirappimaiseksi. Kaada tarjoiluastiaan jäähtymään.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita riisipuuroon munat, maito, jauhot ja suola. Sulata voi ja lisää taikinaan. Vuoraa valurautainen paistinpannu (ø 25 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina pannuun ja paista uunissa noin 20 minuuttia.

  4. Mausta jugurtti vaniljasokerilla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele jugurtin joukkoon.

  5. Nauti lämmin pannukakku hedelmien, glögisiirapin ja jugurttivaahdon kanssa.

VINKKI! Voit tehdä glögihedelmät edellisenä päivänä. Jos riisipuuroa ei ole keitettynä, voit käyttää valmista annospuuroa.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.