
Jouluisessa täytekakussa piparkakkutaikinan maku ja suutuntuma yhdistyvät raikkaaseen appelsiiniin ja tuoreeseen luumuun.
Piparkakku-appelsiinikakku
Ainekset
Työvaiheet
- Aloita kakun valmistus pohjasta. Nopeimmat kakkupohjat saat valmistamalla kaksi kääretorttupohjaa pellillä. Vatkaa kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi, jämäkäksi vaahdoksi.
- Siivilöi vaahtoon vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Sekoita yhteen varovasti nostellen. Lisää myös maito ja sekoita varovasti joukkoon.
- Levitä taikina kahdelle pellille leivinpapereiden päälle ja paista niitä 225-asteisessa kiertoilmauunissa noin 5–7 minuuttia. Jos sinulla ei ole kiertoilmauunia, voit paistaa ne tavallisessa uunissa (lämpötila 240 astetta) yksi kerrallaan. Laita toinen pohja paistumaan heti, kun olet ottanut ensimmäisen pohjan uunista.
- Kumoa pohjat sokeroiduille leivinpapereille ja anna jäähtyä.
- Valmista täytettä ja kuorrutusta varten piparkakkukreemi vatkaamalla huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri erittäin vaaleaksi vaahdoksi. Tämä vie noin 10 minuuttia sähkövatkaimella vatkaten. Lisää kerma ja piparkakkumauste. Laita puolet piparkakkukreemistä pursotinpussiin.
- Laita toiseen pursotinpussiin appelsiinihillo.
- Irrota leivinpaperit varovasti kakkupohjista.
- Leikkaa pohjista neljä 20 cm:n ympyrää esimerkiksi kakkuvuokaa apuna käyttäen. Keskimmäiset pohjat voit tehdä kahdesta tai useammasta palasta.
- Laita ensimmäinen kakkupohja leivinpaperilla vuoratun kakkuvuoan pohjalle ja kostuta se kevyesti. Pursota piparkakkukreemiä ja hilloa vuoron perään pohjalle ympyröinä tai raitoina. Levitä päälle 1/3 luumuista.
- Nosta toinen kakkupohja päälle ja toista täyttäminen. Tee samoin vielä kerran ja nosta viimeinen kakkupohja päällimmäiseksi. Kostuta sekin. Paina pintaa kevyesti ja nosta kakku kelmulla peitettynä jääkaappiin tekeytymään vähintään pariksi tunniksi.
- Irrota kakku kakkurenkaasta.
- Kuorruta kakku lopulla piparkakkukreemillä levittämällä sitä ensiksi ohut kerros kakun päälle ja reunoille. Tämä estää murujen siirtymisen varsinaiseen kuorrutekerrokseen. Nosta vartiksi jääkaappiin kovettumaan. Levitä sen jälkeen tasainen kerros piparkakkukreemiä päälle.
- Koristele kakku rosmariininoksilla, piparkakuilla, kokonaisilla mausteilla ja luumuilla.
Miksi tehdään neliskulmainen pohja, joka leikataan pyöreäksi? Voisiko ihan vanhanaikaisesti paistaa kakkuvuoassa tai vaihtoehtoisesti tehdä neliskanttisen kakun. Eikö nykyaikana pitäisi ruokahävikkiä välttää? Mihin nuo turhat, poisleikatut osat joutuvat?
Muutoin kakku vaikuttaa vallan mainiolta. Maukasta joulua kaikille