
Klassisen sitruunapiirakan tunnusmerkit ovat rapea pohja, pehmeä ja kirpeä täyte sekä ilmava marenkihuntu, jossa on makoisat rusketusraidat. Ranskalaiseen tyylii täytteeseen käytetään reilusti voita, ja piiras käy jääkaapissa jähmettymässä ennen kuin saa marenkihunnun pintaansa.
Ranskalainen sitruunapiirakka eli tarte au citron
Ainekset
Työvaiheet
-
Leikkaa pohjaan tuleva voi kuutioiksi. Sekoita vehnäjauhot ja tomusokeri kulhossa. Lisää voikuutiot ja nypi ne käsin jauhojen ja sokerin kanssa murumaiseksi seokseksi.
-
Lisää keltuainen ja sekoita taikinaksi. Jos taikina on liian kuivaa, lisää tilkka vettä. Kääri taikina kelmuun ja laita se jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.
-
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Kauli taikina ohueksi, hieman piirakkavuokaa isommaksi levyksi ja nosta se vuokaan (Ø 27 cm). Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Leikkaa vuoan reunan yli menevä taikina veitsellä pois. Painele haarukalla reikiä piirakkapohjaan.
-
Paista pohjaa uunissa 10–15 minuuttia. Anna jäähtyä.
-
Tee täyte. Laita liivatelehti pehmenemään kylmään veteen. Raasta sitruunoista keltainen kuoriosa ohueksi raasteeksi ja purista mehu. Laita kuoriraaste, mehu, sokeri, keltuaiset ja maissitärkkelys lämpöä kestävään kulhoon, joka sopii kattilan päälle. Kaada kattilaan vettä pari senttiä pohjasta ja kuumenna vesi höyryä- väksi. Nosta kulho kattilan päälle.
-
Kypsennä täytettä vesihauteessa pohjaa myöten sekoitellen, kunnes täyte sakenee, noin 10– 15 minuuttia. Ota liivatelehti vedestä ja lisää se lämpimään täytteeseen. Lisää myös voi kuutioina ja sekoita, kunnes se sulaa täytteen joukkoon.
-
Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja laita kylmään jähmettymään noin 3 tunniksi.
-
Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja lisää sokeri lusikallinen kerrallaan koko ajan vatkaamista jatkaen. Vatkaa kunnes marenki on kiiltävää.
-
Levitä tai pursota marenki piirakalle ja paahda marengin pinta kaasupolttimella. Vaihtoehtoisesti voit laittaa piirakan hetkeksi 225-asteiseen uuniin grillivastuksen alle.
Onko tuo täytteen 200g voita oikein? Kuulostaa isolta määrältä, onkohan tullut ylimääräinen nolla perään.
Hei!
Kyllä vain, reseptin täytteessä käytetty voin määrä pitää paikkansa.